Reklama

Reklama

Cécile Aubry

Cécile Aubry

nar. 03.08.1928
Paříž, Île de France, Francie

zem. 19.07.2010 (81 let)
Dourdan, Francie

Biografie

Filmová kariéra francouzské herečky Cécile Aubry trvala jen několik málo let, její stopa (nejen) ve francouzské kinematografii je ale výrazná dodnes. Narodila se v Paříži jako Anne-José Madeleine Henriette Bernard, od dětství se věnovala tanci, později ve slavné škole René Simona studovala herectví. Ve svých dvaceti letech dostala první a hned hlavní filmovou roli. Do přepisu klasické literární látky pod názvem MANON (1949) ji obsadil režisér Henri-Georges Clouzot. Role Manon Lescaut se pro Cécile Aubry stala osudovou, protože film měl mezinárodní úspěch, dostalo se mu též několika ocenění a nadějná herečka prodělala raketový start mezi filmové hvězdy.

O Cécile Aubry vzápětí projevila zájem americká společnost Twentieth Fox Century, s níž herečka podepsala smlouvu, v Hollywoodu však dostala jen jednu příležitost a pak se vrátila do Evropy. Hlavní ženský part odehrála v historickém dobrodružném dramatu ČERNÁ RŮŽE (The Black Rose, 1950), které bylo nominováno na Oscara. V historickém žánru se odehrával i její další film MODROVOUS (1951), který v koprodukci několika zemí natočil francouzský režisér Christian-Jaque a byl pořízen v německé a francouzské jazykové verzi (Blaubart; Barbe-bleue). Následně točila v Itálii a ke spolupráci s německými filmaři se vrátila s muzikálem TANZ IN DER SONNE (1954). V této době se Cécile Aubry objevila i na divadelním jevišti.

V polovině 50. let se Cécile Aubry provdala; jejím manželem se stal Brahim El Glaoui, který pocházel z významné marocké rodiny (jeho otec byl pašou v Marrákeši). Aubry po uzavření sňatku prakticky rezignovala na hereckou kariéru a k filmování se vrátila jen koncem padesátých let menšími úlohami ve dvou filmech. Její manželství skončilo rozvodem a herečka se začala věnovat psaní knih pro děti. Své dětské příběhy pak nabídla pro televizní zpracování a ve vlastní režii natočila seriál POLY NA CESTÁCH (Poly, 1961), kde hlavní dětskou roli hrál její syn Mehdi El Glaoui (*1956). O několik let později pak vznikl seriál BELLA A SEBASTIAN (Belle et Sébastien, 1965), znovu s Mehdim v hlavní roli. Oba seriály zaznamenaly v 60. letech značný úspěch po celé Evropě, vysílala je i tehdejší Československá televize.

Psaní knih se Cécile Aubry věnovala i nadále, příležitostně znovu pracovala také pro televizi, od poloviny devadesátých let o sobě dávala vědět již jen sporadicky a žila v soukromí. Zemřela na rakovinu plic v červenci roku 2010.

Pavel "argenson" Vlach

Režisérka

Herečka

Scenáristka

Spisovatelka

Filmy
2020

Čarovný Poly - kniha

Seriály
2017

Belle et Sébastien - kniha

 

Petit guide de haute montagne - kniha (E52)

 

Un chamois aux abois - kniha (E51)

 

L'Amulette de Saint-Martin - kniha (E50)

  více epizod (49)
1982

Meiken Jolie - kniha

 

Pyrenees no aoi sora - kniha (E52)

 

Mama no keššin - kniha (E51)

 

Utagai Harete - kniha (E50)

  více epizod (17)
1981

Meiken Jolie - kniha

 

Mama no šašin - kniha (E32)

 

Dakurjú o koete - kniha (E31)

 

Kusari no mama no tóbó - kniha (E30)

  více epizod (29)

Reklama

Reklama