foto

Jackie Sardou

  • nar. 7.4.1919
    Paříž, Francie
  • zem. 2.4.1998 (78 let)
    Paříž, Francie

Biografie

Francouzská herečka Jackie Sardou byla v desítkách filmů představitelkou vedlejších rolí korpulentních žen, oblíbená byla také v divadle. Narodila se jako Jacqueline Labbé v Paříži, její matka Andrée Labbé byla tanečnicí. Tanci se původně věnovala i Jackie a začala užívat umělecký pseudonym Jackie Rollin. Pod tímto jménem vystupovala až do roku 1976, i když se v roce 1945 provdala za herce Fernanda Sardou (1910-1976), po jehož boku pak dlouhá léta hrála divadlo. V roce 1947 se jim narodil syn Michel Sardou, později úspěšný zpěvák.

První filmová role prodavačky květin přišla s komedií GONFARONOVO DOBRODRUŽSTVÍ (Si ça peut vous faire plaisir, 1948) v hlavní roli s Fernandelem (zároveň zde hrál i Fernand Sardou). Menší role pak v průběhu padesátých let odehrála ve více než dvaceti filmech, své aktivity před kamerou omezila v letech 1960-1965, kdy s manželem provozovala vlastní kabaret Chez Fernand Sardou. Později se objevila například v Belmondově filmu HO! (1968), s Fernandem Sardou krátce před jeho smrtí vytvořila manželský pár v černé komedii VELKÉ PROSTŘEDKY (Les grands moyens, 1975), objevila se také ve slavné komedii VRÁTNÝ OD MAXIMA (Le chasseur de chez Maxim´s, 1976).

Mezitím začala Jackie točit také pro televizi, hrála v několika televizních seriálech, teprve po manželově smrti začala natrvalo užívat jeho příjmení Sardou a upustila od svého někdejšího pseudonymu Jackie Rollin. Mimo komediální žánr se před kamerou uplatnila ve válečném filmu ATLANTSKÝ VAL (Le mur de l'Atlantique, 1970). Co se týče divadla, spolu s manželem hrála například v Théâtre des Célestins, kde v pokročilém věku zazářila v Molierově Škole žen (1985). Před filmovou kamerou stála naposledy s několika slavnými vrstevnicemi v rámci komedie BLÁZNIVÉ BABIČKY (Les mamies, 1992).

Jackie Sardou zemřela 2. dubna 1998 v Paříži, krátce před svými 79. narozeninami. Kromě již zmíněného syna Michela Sardou (*1947) reprezentují dnes rodinu také její vnukové, spisovatel Romain Sardou (*1974) a herec Davy Sardou (*1978).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1992 Bláznivé babičky
1988 Gauloises blondes, Les
1987 Rozmařilý život Gérarda Floqua
1985 Gros dégueulasse
1984 Adam et Ève
Par où t'es rentré? On t'a pas vu sortir
Pomsta opeřeného hada
1983 L'intoxe (TV film)
1982 On n'est pas sorti de l'auberge
T'es folle ou quoi?
1979 New Generation
1978 Freddy
1976 Histoires de voyous: Le concierge revient tout de suite (TV film)
Vrátný od Maxima
1975 Adieu Amédée (TV film)
Návrat sedmé roty
Velké prostředky
1970 Atlantský val
1968 Béru et ces dames
Ho!
La Prisonnière
1964 Banda pro sebe
1963 La bande à Bobo
Tre piger i Paris
1960 Au coeur de la ville
Hry lásky
Pravda
1959 Drôles de phénomènes
1958 Désert de Pigalle, Le
Prisons de femmes
Suivez-moi jeune homme
1957 Coin tranquille, Le
Fric-frac en dentelles
Le Chômeur de Clochemerle
Le Septième commandement
Que les hommes sont bêtes
1956 Paris Canaille
1955 Je suis un sentimental
M'sieur la Caille
Printemps, l'automne et l'amour, Le
Quatre jours à Paris
1954 Le mort en fuite
1953 Volání osudu
1952 Fruit défendu, Le
1951 Pojedeme do Monte Carla
1950 La rue sans loi
Meurtres
1949 Hôtel des artistes: Loterie
Hôtel des artistes: Nocturne
Hôtel des artistes: Noirs et blancs
Hôtel des artistes: Saisie
Hôtel des artistes: Sombre affaire
Hôtel des artistes: Émission indirecte
1948 Si ça peut vous faire plaisir

TV seriály

1985 Maguy (TV seriál)
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
1981 Amours des années grises, Les (TV seriál)
1977 Dobrý den, pane Offenbachu (TV seriál)
1974 Les faucheurs de marguerites (TV seriál)
Malaventure (TV seriál)
1965 Svatouškové (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)

Dokumentární

2012 Qui êtes-vous Michel Sardou? (TV film) - a.z.

Host

TV pořady

2000 Vie privée, vie publique (TV pořad)
1994 Vincent à l'heure (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace