foto

Pjér la Šé'z

  • nar. 13.3.1963 (55 let)
    Planá u Mariánských Lázní, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Psycholog Pjér la Šé´z, vlastním jménem Petr Knotek, se narodil v Plané u Mariánských Lázní a do svých osmi let žil v Tachově.

Během ruské okupace byla jeho rodina nucena přesunout se do Kolína, kde dokončil základní školu a poté se přesunul na kolínské gymnázium. Na vysokou školu ovšem nebyl několikanásobně přijat, neboť jeho rodina byla trnem v oku tehdejšímu režimu, kvůli nesouhlasu s ruskou okupací a komunistickou totalitou. Před narukováním se ujal práce v Praze. Pracoval tam v podniku zahraničního obchodu s textilem – Centrotex, a poté následovala základní vojenská služba, po které, když se vrátil do civilu, pracoval až do převratu jako topič.

V roce 1988 se znovu pokusil přihlásit na FF UK na katedře psychologie, kam byl konečně, s velikým překvapením, přijat k dálkovému studiu. Ihned po převratu přešel na denní studium, ze kterého v roce 1995 vyšel již jako klinický psycholog a později sám vyučoval 13 let na vyšší odborné škole a dnes provozuje soukromou psychoterapeutickou praxi, kde své klienty doprovází na cestě za osobní realizací a svobodou.

Jakožto hudebník, svou první kapelu založil už ve 13 letech v Kolíně, avšak skupina se záhy rozpadla, když se jí nepodařilo nastudovat skladbu „Tornéro“. Těsně před vstupem na vojnu skládal texty pro skupinu Dvouletá Fáma a na vojně na hudbu nezanevřel, a tak se věnoval kapele, která důstojníkům důstojně hrávala na zábavách. Ačkoli uměl především zacházet s nástroji strunnými, dostal rozkazem naučit se hrát za jednu noc na trubku, aby mohl dělat útvarového trubače. To však nedopadlo podle plánu, neboť během té noci, z neustálého nacvičování a hraní, se mu udělal opar, který mu v tom zabránil.

Po vojně se vrátil opět k hudbě a pokusil se znovuoživit rozpadlou kapelu Dvouletá Fáma, avšak neúspěšně. Následně byl zakládajícím členem skupiny Snadná jízda, Sajkedelik Šraml Bend, Rakousko-Uhersko a První republika. Dnes, ze všech zmiňovaných, už působí pouze v kapele Rakousko-Uhersko a byl i členem humoristického rádia Mama.

Dlouhodobě spolupracuje s hercem Jaroslavem Duškem v divadle Vizita, kde figuruje v představeních „Čtyři dohody“ a „Pátá dohoda“ a účinkuje i v představeních Ivety Duškové a Petry Bílkové – „Škola Malého stromu“.

Dodnes nám přichystal zatím tři publikace, a to – psychologickou studii nazvanou „Indián“ (zpráva o archetypu), román o hledání sebe sama s názvem „Den svatého Ignora“ a novelu ve stylu realistického vizionářství – „Cesta“.

Ian "Welington" Dichter

Herecká filmografie

Filmy

2015 Malá vizita (divadelní záznam)
2013 Čtyři dohody (divadelní záznam)
2000 Musíme si pomáhat

TV seriály

2000 Dokoláč (TV seriál)

Dokumentární

2017 Z temnoty duše... světlo
2013 Proplutí divadelní Kampou
2012 Rok konopí
2011 Indiánské inspirace (TV film)
2010 Když kámen promluví
2006 13. komnata (TV seriál)
2003 Stokers

TV pořady

2017 Linka (TV pořad)
2010 Duše K (TV pořad)
Za zrcadlem (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Filmy

2015 Malá vizita (divadelní záznam)
2013 Čtyři dohody (divadelní záznam)

Dokumentární

2012 Rok konopí

Scenáristická filmografie

TV seriály

2000 Dokoláč (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace