Reklama

Reklama

Arthur Seyss-Inquart

Arthur Seyss-Inquart

nar. 22.07.1892
Stonařov u Jihlavy, Rakousko-Uhersko

zem. 16.10.1946 (54 let)
Norimberk, Německo

Biografie

Arthur Seyß-Inquart byl nacistický politik, právník, rakouský spolkový kancléř a později také místodržitel obsazeného Rakouska a komisař Holandska. Narodil se ve Stonařově u Jihlavy v roce 1892. Jeho rodiče byli rakouští přistěhovalci Emil Seyss a Augustina Hyrenbach, kteří se na Moravu přistěhovali za prací.

V roce 1907 se rodina vrátila do Vídně. Po vypuknutí první světové války šel Seyss-Inquart na frontu, kde sloužil v Rumunsku, Rusku a Itálii. V roce 1931 vstoupil do rakouské NSDAP a byl horlivým zastáncem připojení Rakouska ke třetí říši. V roce 1938 ho po Hitlerově nátlaku rakouský kancléř Kurt Schuschnigg jmenoval ministrem vnitra.

11. března 1938 potom nahradil Schuschnigga i ve funkci spolkového kancléře. Od Hitlera dostal za úkol přivolat na pomoc německé vojsko a tím Rakousko připojit k Říši. Po úspěšném připojení byl povýšen na obergruppenführera SS. V roce 1940 byl jmenován říšským komisařem pro obsazené Holandsko. Za jeho působení v Holandsku proběhla masivní deportace židovských občanů. 8. května ho spojenci zajali v Hamburku a postavili před tribunál v Norimbergu. Byl obžalován za zločiny proti míru a lidskosti a odsouzen k trestu smrti, který byl vykonán 16. října 1946.

Ondřej "topr harley" Marek

Herec

Reklama

Reklama