foto

László Mensáros

  • nar. 26.1.1926
    Budapest, Maďarské království
  • zem. 7.2.1993 (67 let)
    Budapest, Maďarsko

Biografie

Významný maďarský herec a režisér. Národný umelec. Študovať začal na Divadelnej akadémii v roku 1946, ale dva krát musel štúdium prerušiť v rokoch (1949-1951 a 1958-1961) pre väznenie z politických dôvodov. Raz za pokus o prechod hraníc, druhý raz za aktívnu účasť počas revolúcie v roku 1956, kde bol členom „Revolučného výboru" a parlamentárom. Svoju hereckú dráhu začal v Debrecíne v divadle Csokonai v rokoch 1952-1957. V rokoch 1957-1958 účinkoval v divadle Madách, v 1961-1964 v Szolnoku, v 1964-1984 zasa v divadle Madách. V roku 1984 odchádza do dôchodku, ale naďalej účinkuje v divadle Madách a na vidieckych scénach. Bol aj významným recitátorom, a vo svojom programe XX. storočie zaviedol nový spôsob a započal novú éru maďarského umeleckého prednesu.

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

1993 Vigyázók
1991 Az Aranyműves boltja (TV film)
És mégis...
1990 Édes Anna (TV film)
1988 Malom a Séden (TV film)
1987 Poslední rukopis
1985 Plukovník Redl
1984 Appassionata (TV film)
Egy fiú börönddel (TV film)
Hanyatt-homlok
1983 A béke szigete (TV film)
Harmodios... és meg kell dögleni (TV film)
Hosszú vágta
Klapka légió (TV film)
Nagyvizit (TV film)
Napos oldal (TV film)
Reumavalcer (TV film)
1982 Holtak hallgatása - Requiem egy hadseregért (TV film)
Humorista a mennyországban (TV film)
Kaland a főmettőrrel (TV film)
Kedves hazug (TV film)
Telefon papa (TV film)
1981 A hamu alatt (TV film)
1980 Egy hónap falun (TV film)
1979 A király meztelen (TV film)
Cseresznyéskert (TV film)
Csillag a máglyán
1978 Boldogság (TV film)
Feltételes vallomás (TV film)
Mementó - Nürnberg 1946 (TV film)
Mire a levelek lehullanak... (TV film)
1977 A cárné összeesküvése (TV film)
A váratlan utazás (TV film)
A zöldköves gyűrű (TV film)
Az elnökasszony (TV film)
Császárlátogatás (TV film)
Ketten a tavon (TV film)
Nem lönek, csak fúj a szél (TV film)
Sir John Falstaff (TV film)
1976 A szélhámos (TV film)
A vihar (TV film)
Gyémántok (TV film)
Napraforgó
Oszlopos Simeon (TV film)
1975 Hogyan viseljük el szerelmi bánatunkat?!... (TV film)
Nedokončená věta
Segesvár
Valaki (TV film)
Várakozók
1974 Aranyborjú (TV film)
Kdo je ve vajíčku?
Sosem lehet tudni (TV film)
Örökzöld fehérben feketében (TV film)
1973 ...és a holtak újra énekelnek (TV film)
A menekülő herceg (TV film)
Az áruló (TV film)
Férjek iskolája (TV film)
M. L. esetei (TV film)
Nevinní vrahové
Sganarelle, avagy a képzelt szarvak (TV film)
Úhor
1972 Emberrablás magyar módra
Hogyan akarta megmenteni Pilátus Júdást (TV film)
Jó estét nyár, jó estét szerelem (TV film)
Měl jsem dvaatřicet jmen
Régi idők mozija (TV film)
Öt férfi komoly szándékkal (TV film)
1971 A labda - Karinthy Ferenc műveiből (TV film)
Dny čekání
Děržis za oblaka
Čardášová princezna
1970 Arc
Cesta kolem mé lebky
Egy őrült éjszaka
Kedd, szerda, csütörtök (TV film)
Konec psychologa
Történelmi magánügyek
1969 Az ember tragédiája (TV film)
Halálnak halála (TV film)
Imposztorok
Két nap júliusban (TV film)
1968 Byl jsi prorokem, miláčku
Bánk bán (TV film)
Ezüstlakodalom - Utójáték a Szentivánéji álomhoz (TV film)
Falak
Lássátok feleim
Valaki csenget (TV film)
1967 A múmia közbeszól
Ahoj, Věro!
Aranysárkány
Jaguár
Léto na horách
Tři noci jedné lásky
Változó felhőzet
Ünnepnapok
1966 Dnes večer mám premiéru
És akkor a pasas...
1965 Prsten s nymfou
1959 Bolond április
Játék a szerelemmel
1956 Pan profesor Hannibal

TV seriály

1993 Privát kopó (TV seriál)
Az egyszer-volt gyilkosságok (E06)
1989 Égető Eszter (TV seriál)
Menekülők és maradók (E06)
Tanyai internátus (E05)
Angyalharag (E04)
další epizody (6)
1985 Kémeri (TV seriál)
Az ellopott arany (E01)
1983 Mint oldott kéve (TV seriál)
Franciaország 1855 - 1857 (E07)
London-Ausztrália-Párizs 1853-1855 (E06)
Párizs - London 1851-1853 (E05)
další epizody (4)
1979 Mesélő városok (TV seriál)
Róma (E04)
1975 Mesélő városok (TV seriál)
London (E02)
1974 Megtörtént bünügyek (TV seriál)
Száraz Martini (S01E01)
1973 Mesélő városok (TV seriál)
Párizs (E01)
1972 Zenés TV színház (TV seriál)
1971 Rózsa Sándor (TV seriál)
Episode 12 (E12)
Episode 9 (E09)
Episode 8 (E08)
další epizody (6)

Divadelní záznam

1984 Ványa bácsi (divadelní záznam)
1980 A meráni fiú (divadelní záznam)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky