foto

Jean-Jacques Steen

  • nar. 31.7.1920
    Antibes, Francie
  • zem. 16.3.2002 (81 let)
    Paříž, Île-de-France, Francie

Biografie

Francouzský herec Jean-Jacques Steen se před kamerou uplatňoval hlavně v televizi, často hrál v divadle, zatímco ve filmu se objevoval jen výjimečně. Narodil se v Antibes na jihu Francie, kde ze zdravotních důvodů tehdy pobýval jeho otec Achille Steens, novinář a diplomat, mimo jiné francouzský konzul v Bělehradě. Jean-Jacques své dětství tedy strávil střídavě v Srbsku a jižní Francii, poté zatoužil stát se knězem a ve Versailles studoval církevní seminář.

Nakonec ale zamířil k divadlu a poprvé stál na jevišti pařížské scény Théâtre de la Potiniere v roce 1940. Krátce nato začal spolupracovat i s filmem, i když jen ve formátu epizodních výstupů (PAN HECTOR – Monsieur Hector, 1940; KOMISAŘ BERTHIER – Le secret de Madame Clapain, 1943). V dalších letech se věnoval hlavně divadlu, ve filmech se objevoval jen výjimečně a pouze v malých úlohách, připomeňme alespoň významné snímky s jeho účastí typu VŠICHNI JSME VRAHOVÉ (Nous sommes tous des assassins, 1952) nebo FIFI PÍRKO (Fifi la plume, 1965). Z filmů, kde lze alespoň označit jeho roli, uveďme kriminální filmy, v nichž hrál četníka (SVĚDEK VE MĚSTĚ – Un témoin dans la ville, 1959 nebo majitele nočního klubu (ARSENE LUPIN KONTRA ARSENE LUPIN – Arsène Lupin contre Arsène Lupin, 1962).

Mezitím začal hojně spolupracovat s televizí a účinkoval v řadě televizních seriálů různých žánrů (INSPEKTOR LECLERC – L’inspecteur Leclerc enquête, 1962; RYTÍŘ DE MAISON ROUGE – Le chevalier de Maison Rouge, 1964). Právě televize jej nakonec zviditelnila v nejširším měřítku díky bohaté účasti v cyklu televizních záznamů divadelních her. V rámci série V DIVADLE DNES VEČER (Au théâtre ce soir) jej diváci mohli vídat v záznamech představení z Théâtre Marigny v převážně francouzském repertoáru (v letech 1969-1977 celkem sedmnáctkrát). Hrál ale i na dalších pařížských scénách, diváci jej mohli vidět i na letních divadelních festivalech.

Co se týče filmu, mihnul se v komedii SEDMÁ ROTA ZA ÚPLŇKU (La septième compagnie au clair de lune, 1977), v roli majitele hotelu se objevil v seriálu JAN KRYŠTOF (Jean-Christophe, 1978), později hrál například v kriminálním seriálu KOMISAŘ MOULIN (Commissaire Moulin, 1980, 1982).

Jean-Jacques Steen zemřel v Paříži 16. března 2002 ve věku 81 let. Na svém kontě má jen něco málo přes dvacet filmových rolí, bohatou stopu po sobě ale zanechal v televizi.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1981 L'ange noir (TV film)
La double vie de Théophraste Longuet (TV film)
1977 Sedmá rota za úplňku
1975 Le péril bleu (TV film)
1974 Au théâtre ce soir: Edouard mon fils (TV film)
1973 La vie rêvée de Vincent Scotto (TV film)
1972 Vassa Geleznova (TV film)
1967 Grand bidule, Le
La marseillaise de Rude (TV film)
1966 Combinards, Les
1965 Fifi Pírko
1964 Cousine Bette (TV film)
Francoise aneb Život v manželství
Laissez tirer les tireurs
À couteaux tirés
1963 Des frissons partout
Komisař Maigret zuří
Madame Sans Gêne (TV film)
Meč a váhy
1962 Arsen Lupin kontra Arsen Lupin
Kůň pro dva
1959 Un témoin dans la ville
1958 Et ta soeur
Le Septieme Ciel
1957 Caméra explore le temps: Marie Walewska, La (TV film)
1956 Ivanov (TV film)
1952 Všichni jsme vrahové
1943 Secret de Madame Clapain, Le
1941 Bylo jich šest ..
1940 Monsieur Hector

TV seriály

1980 Akce proti pašování (TV seriál)
1978 Jan Kryštof (TV seriál)
Médecins de nuit (TV seriál)
1976 Komisař Moulin (TV seriál)
1975 Marie-Antoinette (TV seriál)
1974 Messieurs les jurés (TV seriál)
1972 Chemins de pierre, Les (TV seriál)
1971 François Gaillard (TV seriál)
1969 Cravache d'or, La (TV seriál)
1968 Homme de Picardie, L' (TV seriál)
1967 Vidocq (TV seriál)
Vyšetřovaní komisaře Maigreta (TV seriál)
1966 Compagnons de Jehu, Les (TV seriál)
Illusions perdues (TV seriál)
Le trompette de la Bérésina (TV seriál)
1965 Belphégor (TV seriál)
Facéties du sapeur Camember, Les (TV seriál)
1963 Chevalier de Maison Rouge, Le (TV seriál)
1962 Inspektor Leclerc (TV seriál)
1958 Posledních pět minut (TV seriál)
1957 Énigmes de l'histoire (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky