Reklama

Reklama

Monique Tarbès

Monique Tarbès

nar. 22.05.1934 (89 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzská herečka Monique Tarbès se ve filmu objevovala jen výjimečně, i u nás jsme ji ale mohli vidět v několika známých komediích. Narodila se v Paříži a její vlastní jméno zní Monique Anglereaud, před filmovou kamerou se mihla poprvé v rámci historického snímku KÁŤA (Katia, 1959), poté se věnovala hlavně divadlu a vystupovala na různých pařížských jevištích (Théâtre de la Bruyère, Théâtre du Palais Royal). Kromě divadla a nepočetných příležitostí ve filmu začala spolupracovat také s televizí, kde účinkovala v záznamech divadelních představení. Pokusila se prorazit i jako zpěvačka.

Z její početně nepříliš bohaté filmografie připomeňme komedii z prostředí cyklistických závodů CVOKOVÉ (Les cracks, 1968), v níž vytvořila manželský pár se slavným Bourvilem, jiný žánr si vyzkoušela v thrilleru ĎÁBELSKÁ TROJICE (Le trio infernal, 1974), kde se objevila jako zdravotní sestra. U nás jsme ji mohli vidět například jako hospodyni paní Bergerovou po boku J. P. Belmonda v komedii MUŽ Z ACAPULCA (Le magnifique, 1973). Mezitím hrála také v několika televizních seriálech, ve filmu ovšem její význam značně poklesl, což dokládá označení jejích rolí typu feministka v letadle (SVATÝ ROK – L’année sainte, 1976) nebo žena na toaletě (NĚŽNÉ KUŘE – Tendre poulet, 1978).

Filmovým divákům se připomněla zatím naposledy v komedii TELEFON ZVONÍ VŽDYCKY DVAKRÁT (Le télephone sonne toujours deux fois, 1985), v této době ale často hrála v televizi. Příležitostně dodnes hraje v divadle a televizi.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Host

Reklama

Reklama