foto

Polina Kutěpova

  • nar. 1.8.1971 (48 let)
    Moskva, Rusko, Sovětský svaz

Biografie

Křehká žena se zrzavou hřívou a nezaměnitelným šibalským úsměvem. Nezaměnitelným? Stejný má mezi ruskými herečkami nejenom Polina Pavlovna Kutěpova, ale i její dvojče Ksenia. 

Polina se narodila 1. srpna 1971 v Moskvě. Herecké začátky absolvovala společně se svou sestrou Ksenií S herectvím začaly sestry Kutěpovy už v dětství v divadelních představeních. Hrály společně i ve filmech KUDA ON DĚNĚTSJA!, VASILIJ I VASILISA (1981) a RYŽIJ, ČESTNYJ I VLJUBLONNYJ (1984). Poprvé bez sestry hrála ve filmu NASŤA (1993), její filmová premiéra bez sestry nebyla jen v hlavní roli, ale zároveň i po boku velkých filmových hvězd, jako Jevgenie Leonova a Alexandra Abdulova. 

V roce 1988 nastoupila na studium režie na GITIS, kde studovala ve třídě Petra Fomenko. V roce 1993, po ukončení školy, nastoupila do souboru nového divadla Ateliér Petra Fomenko. 

Kromě vzpomenutého filmu Georgie Danelia Nasťa, hrála pod jeho režií i ve filmu ORJOL I REŠKA (1995). Ve filmu Alexandra Chvana, UMIRAŤ LEGKO (1999), hrála hlavní roli Lízy. Za tuto roli získala cenu za nejlepší ženskou roli na filmovém festivalu v Gatčině. Objevila se i v krátkometrážním filmu Sergeje Osipjana SAMODĚLNAJA ISTINA (1995) o milostném trojúhelníku. Společně se sestrou hrála ve filmu Jean-Luc Godarda LES ENFANTS JOUENT Á LA RUSSIE (1993) v povídce 'Našaja svjataja Rus', v níž hrála postavu vytvořenou podle předobrazu Iriny z Čechovových Tří sester. Český divák si Polinu ze všech jejích rolí nejspíš vybaví ze seriálu TRESTNÝ PRAPOR (2004). 

Dvakrát získala filmovou cenu 'Skopec' a to v roce 1996 a 1999, v roce 1996 získala speciální cenu pro mladé herce na divadelním festivalu v Polsku za představení Táňa-Táňa, cenu 'Idol' za roli Veročky v představení 'Měsíc na vsi' v roce 1997, je laureátem Národní ceny Ruské federace z roku 2001, ceny 'Triumf' z roku 2004, ceny 'Racek' z téhož roku a ceny 'Zlatá maska' z let 2008 a 2010. V roce 2010 získala filmovou cenu 'Zlatý orel' za hlavní roli v seriálu PELAGIJA I BĚLIJ BULDOG podle předlohy Borise Akunina. Od roku 2004 je zasloužilou umělkyní Ruska. 

Je provdaná za ruského divadelního režiséra Jevgenije Kamenoviče; páru se roku 1997 narodila dcera Naděžda.

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Herecká filmografie

Filmy

2019 Vysoká dívka
2016 Petěrburg. Tolko po ljubvi
Četvertyj
2013 Ku! Kin-dza-dza
Vozvraščenije Buratino
2011 Dům větru
2009 Obstojatělstva
Zázrak
2007 Indi
Otěc
2003 Být mladý
1999 Umirať legko
1995 Mělkij běs
Orjol i reška
1993 Nasťa
1992 V poiskakh zolotogo fallosa
1984 Ryžij, čestnyj, vljubljonnyj (TV film)
1981 Kuda on děnětsja!
Vasilij i Vasilisa

TV seriály

2019 Iděntifikacija (TV seriál)
2018 Mjortvoje ozero (TV seriál)
2016 Siňaja roza (TV seriál)
2015 Byli jednou dva méďové (TV seriál)
Skazočnyj patrul (TV seriál)
2014 Dve zimy i tri leta (TV seriál)
2012 Vojennyj gospital (TV seriál)
2009 Pelagija i bělij buldog (TV seriál)
2005 Vsjo zoloto mira (TV seriál)
2004 Trestný prapor (TV seriál)
2003 Taxist (TV seriál)
2001 Dalnobojščiki (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky