Reklama

Reklama

Roy Horan

Roy Horan

nar. 01.01.1950 (74 let)
USA

Biografie

Americký herec, producent, režisér, spisovatel a bojový umělec Roy Horan III. se narodil 1.1.1950. Studoval fyziku, ale v 70.letech se rozhodl odcestovat do Japonska, aby se učil karate. V roce 1974 poznává šampióna Taekwondo Jang Lee Hwanga a stává se jeho studentem. U filmu debutuje snímkem Bruce Lee's Secret (1976) s Jang Lee Hwangem a Carterem Wongem. Následuje drsná, přesto komerčně velmi úspěšná mlátička v choreografii Woo ping Yuena Snuff-Bottle Connection (1977) s taekwondisty Jang Lee Hwangem a Johnem Liu. Zde měl unikátní příležitost seznámit se a zahrát si vedle stuntů a akčních režisérů jako jsou Phillip Ko, Hsu Hsia, Biao Yuen, Corey Yuen, Yuen Shun-Yi a Chin Yuet-Sang.

Ještě větší komerční úspěch slaví snímek Woo Ping Yuena Snake in the Eagle's Shadow (1978) s Jackie Chanem, Jang Lee Hwangem a Fungem Hak On. Tento megahit, který napsal Ng See Yuen v kinech během dvou týdnů vydělal skoro 3tři milióny HK dolarů. Roy Horan ztvárnil roli kněze, kterým chtěl v dětství doopravdy býti. Vyzpovídá zde mimochodem postarší herečku, která je ve skutečnosti matkou Sammo Hunga. Žádaný se stal také kung fu flick Ng See Yuena Ring of Death (1980) s Cliffem Lokem a vražedným taekwondistou Kwan Yung Moonem. Tady ztvárnil společně s Jang Lee Hwangem ruské fajtery, ale měl jen nevýraznou roli.

V té době natáčí ceněnou peckovačku opět v režii Ng See Yuena Tower of Death (1981) s korejskými taekwondisty Kim Tai-Chungem a Jang Lee Hwangem, kde ztvárnil hlavní roli záporáka, nezdravě bohatého mástra Lewise s opičkou na rameni a s jednorukým sluhou po boku s děsivou jizvou na tváři. Snímek se natáčel už roku 1979, ale vydělal během promítacího týdne roku 1981 solidní 2 milióny HK dolarů a měl celosvětový úspěch, hlavně v Japonsku. V tomto snímku, který pomáhal i produkovat dal mimochodem doopravdy KO v souboji proti Tigeru Yang Cheng-Wu. Tento snímek patří mezi vůbec nejlepší akční choreografie, bohužel v té době se ještě neudíleli ceny a tak Woo Ping Yuen měl ještě prozatím ¨smůlu¨.

Roy Horan se mezitím oženil 20. prosince 1981 s Christinou Rohan s níž měl dvě dcery z toho krásná dcera Celina Rohan debutovala u filmu roku 2008 a natáčí převážně bojové snímky. Roy Horan také režíruje dokument Art of High Impact Kicking (1981) a objevil se i v menší roli v komerčně úspěšném krimi, které napsal a produkoval Ng See Yuen Gun Is Law (1983). Poté se přestěhoval do Kanady a vrací se ve větší roli v megahitu No Retreat, No Surrender 2 (1987). Tento kultovní snímek produkoval a napsal i scénář, přímo pro samotného Coreye Yuena, který obsadil do hlavních rolí taekwondisty Loren Avedona, Cynthii Rothrock a nemohl chybět ani Jang Lee Hwang. Ro Horan se naposledy mihl v úspěšné dramatické triádě Shanghai 1920 (1991), ovšem snímek byl známý také tím, že hlavní herec byl během natáčení napaden a režisér mafiány dokonce zabit.

Roy Horan se od mládí rád věnuje lukostřelbě, rád medituje a jednu dobu žil dokonce jako poustevník. Je vegetariánem od roku 1991 a v dnešní době působí v Hong Kongu jako učitel na Polytechnické Univerzitě. Roy je také zakladatelem a generálním ředitelem společnosti Innovea, která vyučuje k vyššímu řádu myšlení, včetně kreativity a uvědomělému přístupů pro zvýšení výkonu a vlastní pohody. Roy také řeší sociální a emocionální učení pro zdravotně postižené děti a pomáhá jim vyvinout ekologický způsob myšlení.

Epistemolog

Herec

Scenárista

Režisér

Dokumentární
1981

The Art of High Impact Kicking

Reklama

Reklama