Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Drama
  • Pohádka

Recenze (375)

plakát

Marie Terezie - Série 3 (2021) (série) 

Poučné, emotivní, skvěle zahrané, výpravné. Mezinárodní produkce je na tom znát a stojí to za to.

plakát

Excalibur (1981) 

Viděl jsem poprvé ve správném věku, ale i teď o dekády později, to považuji za nejlepší "středověký film", možná jeden z prvních fantasy filmů vůbec, ne? Nejlepší zpracování artušovské legendy i 42 let po jeho natočení.

plakát

John Wick: Kapitola 4 (2023) 

90 %, vizuálně atraktivní, fajn herci, postavy mají uvěřitelné postoje a hodnoty. Neprustrelnost je ještě uvěřitelna, když máte kliku, ale ty pády z velké výšky už jsou zbytečné. Parádní akční pohádka.

plakát

Kolja (1996) 

Film jsem měl rád od prvního zhlédnutí a dal jsem mu před mnoha lety 5. Pokud jste rodič, přidejte si šestou...

plakát

Osada - Epizoda 10 (2021) (epizoda) 

Komu se nelíbil tenhle díl, není usnášeníschopnej!

plakát

Hra na oliheň (2021) (seriál) 

Už jsem zapomněl jak dokáží být korejské filmy a seriály emocionální... Variací na Hunger Games je řada (ve videohrách je to úplně nový žánr Battle Royal), ale zatímco příběh Katniss Everdeenové je spíš pro puberťáky, Squid Game je drsnou variací pro dospělé, plnou emocí, smůly, uvěřitelných charakterů a jejich chování. Násilí je v akčních filmech samozřejmé a očekávané, tady je ho mnohem méně a přitom působí hrozivěji. Proč vlastně lidi fascinuje se koukat na omezování lidské svobody a důstojnosti (zdejší číslo jedna je The Shawshank Redemption, dalšími příklady jsou Prison Break nebo Escape Plan, ...) a cizí utrpení? Co vlastně vypovídá Squid Game o autorech a co o nás, divácích? Můžeme si namlouvat, že je to kritika jihokorejského ultrakapitalismu (nevím, jak moc věrná, např. vzdání se části těla), ale nedělám si iluze, že by se lidé v podobných situacích chovali u nás moc jinak.

plakát

Zakódovaný bias (2020) 

První půlka je hlavně o rozpozonávání obličejů, kamerám, předsudcích, možná i rasisimu. Pro ty, kdo trochu sledují kyberbezpečnost a témata kolem toho, asi nic nového. Ale pak se objeví víc nových informací a začne to zapadat. Ukazujeme si prstem na Čínu a jejich zvrácený systém sociálního skóre, ale v USA vám algoritmus (AI) nejen nedá půjčku/hypotéku (to se děje i u nás), sleduje nákupní chování a nabízí reklamu (všeobecně známá živnost digitálních gigantů), ale vyhodí vás z práce! Když se nad tím zamyslíte, měl by i kritik GDPR uznat, že tohle evropské nařízení je přesně to, co zatím stojí mezi naším soukromím, svobodou, bezpečností a děsivým vývojem uplatňování AI a rozhodovacích algoritmů ve světě. Dokument je moderně zpracován, je tam příběh, je tam docela úspěšná mise a je tam poučení, takže podle mě všechno, co má aktivizující dokument mít.