Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (95)

plakát

Amadeus (1984) 

Pěkná mystifikace.

plakát

Andaluský pes (1929) 

Obsah této surrealistické hříčky asi opravdu nemá smysl nějak vykládat a Buñuelovi věřím jeho smích nad takovými pokusy (zato si nejsem jist, jak to bylo s těmi kameny v jeho kapsách při premiéře). Rozhodně zavrženíhodné jsou snahy opatřit film nějakou současnou "surrealistickou" hudbou. Andaluský pes vyzní ve své bizarnosti právě tehdy, je-li doprovázen střídavě Wagnerovou předehrou k Tristanovi a Isoldě a argentinskými tangy, jak to činil Buñuel.

plakát

A Portrait of the Artist as a Young Man (1977) 

Jelikož jsem (předem) četl tu Joyceovu knihu, musím konstatovat, že film nejen absolutně nevystihuje mnohovrstevnatost předlohy (je to jistě velmi obtížné, ale myslím, že určitým způsobem možné), ale ani "dějovou stránku" Portrétu nezpracovává nijak uspokojivě; výběr scén je pochybný. Je těžké točit film podle literární předlohy, aby nebyl pouhou ilustrací k textu, tento Strickův pokus jí je, a ne dobrou.

plakát

Architektovo břicho (1987) 

Pozoruhodná hudba. A zajímalo by mě, jestli jsou útroby památníku Viktora Emanuela opravdu tak zvrhlé.

plakát

Až na krev (2007) 

Výtečný film, mj. skvělá práce s hudbou. Ódy zdejších komentářů jsou však myslím přehnané. Například postava Eliho Sundaye je příliš schematická, což nemírní ani herecká zdatnost Paula Dana (a Eliho chování v poslední scéně činí uvěřitelným jenom nesnadno). (Když k tomu přidáme neznalost některých řekněmě radikálně protestantských proudů, lze se v jistých recenzích dočíst cosi o opiových rysech "organizovaného náboženství".) Dodatek: Po přečtení Tetsuovy odpovědi v anketě Cinepuru 61 jsem si uvědomil, co se mně ještě na filmu líbí: nutnost volby mezi dvěma zly.

plakát

Barry Lyndon (1975) 

Není to dokonalé, není to dokonalé, není to dokonalé – ale je to úžasné. Moje rezervovanost vůči "historickým filmům" byla přemožena.

plakát

Bosé nohy v parku (1967) 

Úžasné. Kolem bují šedesátky, ale Redford se musí ožrat, aby chodil v nitru Greenwich Village bez bot. A Fondovka (marně maskující, co asi všecko zná už v reálu) se může přetrhnout, aby o něj dost pečovala, vzbudila v něm pocit důležitosti, protože když tohle dokáže, bude mít šťastné manželství. LOL. Kolik hipíkům zaplatili, aby jim nelezli do záběru? ___ Netrčí z toho jevištní původ.

plakát

Byla jednou jedna planeta (2008) (seriál) odpad!

Musíme poskytnout prostředky k důstojnému životu všem! Nesponzorovala to PCF?

plakát

Canterburské povídky (1972) 

Podivná estetika nejen tohoto snímku, ale celé "trilogie života" mně přijde srozumitelnější, co jsem si uvědomil, že PPP trávil mládí ve stínu boloňských Věží.

plakát

Contes immoraux (1974) 

Že já hlupák jsem upřednostnil výlomky z untergrundu. (No co, aspoň si mohu zazpívat Nalej mi kumys, ať stojí mi peníz.) – Kvůli obrazu. Savonarolovi jsem nevěřil ani slovo, natož to upálení.