Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (68)

plakát

Nebeské ženy lučních Marijců (2012) 

Asi tisíckrát jsem nevěřil svým očím. Tohle opravdu někdo natočil a myslel to vážně? Měl jsem několik záchvatů smíchu, těžko ovšem říct, zda takové vyznění autor zamýšlel. Jako komedie super!

plakát

Hugo a jeho velký objev (2011) 

Vizuálně nádherný, dobře zahraný, pocta kinematografii a všechno, jasný. Ale u mě to prostě nezazvonilo (jak se říká ve Farmář hledá ženu), takže na plný počet to nebude. 4/5

plakát

Tajemná řeka (2003) 

Zajímavá kriminálka z ponureho prostředí, bohužel chvílemi naprosto bez tempa. Za zmínku stojí i skvělé herecké výkony Seana Penna a Kevina Bacona.

plakát

Vyměřený čas (2011) 

Zajimavy napad, ale bohuzel to sklouzne k ideologickym zvastum a hre na Robina Hooda.

plakát

Top Gear: At the Movies (2011) 

Pár vynikajících scén (James Bond car) a pár trochu nudných výplní (hledání nejlepšího zvuku). Celkově ale dobrá zábava.

plakát

Funny Games USA (2007) 

Navzdory názvu, tento film opravdu není vůbec funny. Vlastně je spíš k nasrání, protože záporní hrdinové zde pro své chování nemají vůbec žádný důvod. Vždyť i ve filmech typu Pátek třináctého byste Jasonovi mohli to vraždění odpustit. Přeci jen byl šikanovaný, do čtrnácti let se počůrával a nakonec ho utopili, tak se vrátil, aby se pomstil. Nebo to byl Tomio? Trochu se mi pletou... Každopádně tady jsou vrahy dva rozmazlení spratkové, kteří hrají golf, nosí bílé šortky a občas se prostě rozhodnou, že už to je nuda a nekoho brutálně zavraždí, přičemž ho předtím ještě několik hodin fyzicky i psychicky trýzní. Už z tohoto námětu je jasné, že film nevznikl proto, aby se u něj divák bavil. Násilí zde opravdu není vtipné, ale až mrazivě reálné. Navíc ve filmu téměř nehraje hudba, takže chvílemi máte pocit, že ani nesledujete film, ale opravdové přepadení. A neměl jsem z toho zrovna příjemný pocit, čemuž nepomohlo ani popichování hlavního hrdiny, který občas vystoupí ze scény a ptá se vás, jestli je už tedy má zabít, vždyť stejně všichni čekáme na krev, tak proč to oddalovat. K dokonalé atmosféře samozřejmě pomáhají i skvělé herecké výkony. Zejména Michael Pitt a Naomi Watts jsou velmi přesvědčiví. Tim Roth je tentokrát trochu v pozadí, což je možná trochu škoda. Z jiných aspektů filmu je těžko něco hodnotit. Hudba, jak již bylo řečeno, zde téměř není a kamera je většinou postavená na stativu uprostřed místnosti. Když se nad tím zamyslím, nemám filmu vlastně ani moc co vytknout. Přesto ho ale nemohu doporučit každému a ani mu nedám nějak vysoké hodnocení. Nekoukalo se mi na něj příjemně a vlastně mě štval. Pokud vám ale reálné zobrazení násilí nevadí, nebo máte trochu zvracený smysl pro humor (případně jste kombinace obojího), mohl by se vám tento film hodně líbit.

plakát

Věc: Počátek (2011) 

Původní The Thing od Johna Carpentera z roku 1982 s Kurtem Russelem v hlavní roli byl pro mě jeden z nejlepších hororů, který jsem kdy viděl. Na svou dobu vynikající triky, skvěle vybudovaná atmosféra izolované polární stanice a neustálá nejistota, kdo by mohl vraždit příště... Jednoduše vynikající horor. A vzhledem k tomu, že měla tato verze celkem otevřený začátek a námětů na dobré horory je dnes méně než střízlivých Rusů, řekl si někdo v Hollywoodu, že by z toho mohl vytřískat alespoň pár drobných na to nové Bentley. A nedopadlo to úplně špatně, to je potřeba říct hned na začátek. Je vidět, že Matthijs van Heijningen Jr. (jehož styl je na ČSFD charakterizován jako "vyznačující se pozoruhodnou kombinací ironické komedie, kvalitního příběhu a pozoruhodné filmové estetiky" - jaká to pozoruhodná ironie) měl starou Věc nejspíš také rád a snaží se napodobit postupy, které tam fungovaly. A celkem mu to jde. Dokonce i scéna, kdy v Carpenterově filmu pomocí horkého drátu zjišťovali, kdo z nich je zrovna Věc, zde má nástupkyni, za kterou se určitě nemusí stydět. O to víc poté mrzí takové menší drobnosti, díky kterým celý film působí trochu nevyrovnaně. Jeden příklad za všechny. Hlavní ženskou hrdinku pozvali na stanici zejména proto, že potřebovali nějakým způsobem dostat nalezeného emzáka z kostky ledu, aby ho poté mohli prozkoumat, získat Nobelovu cenu a peníze a následně si užívat příjemných chvil z toho plynoucích. Nenapadlo je, že pokud onu kostku tepla zahřejí, led roztaje a dosáhnou stejného, ne-li lepšího výsledku, než když ho někdo vyseká majzlíkem? Pochopil bych, kdyby na to nepřišli hrdinové běžného hororu z produkce Michaela Baye, jejichž mozkové pochody stačí nanejvýš na to, aby si při utíkání před smrtelnou hrozbou sundali triko (úspora celkové hmotnosti jednoznačně vyústí v rychlejší úprk), ale vědci? Stejně pak elijena strčí někam do kůlny a mezitím, co se ožírají, led jim roztaje. Takže specialistka tam je úplně zbytečně. Navíc se jedná o film velmi kulturně nevyvážený, protože zde není ani jeden Asiat a jen jeden černoch (*SPOILER* který je navíc na tři čtvrtiny filmu odklizen za kopec, aby nemohl zhatit ďábelské plány blonďatých Norů, načež se slavně vrátí, aby o minutu později bolestivě zemřel *SPOILER*). Dobrých hororů je teď ale málo a musíme tak být vděční za každý alespoň průměrný. A Věc: Počátek je možná i trochu nadprůměrný, takže to je na ohňostroj. Hodnocení: 3/5 - pokud jste rasisti, přidejte hvězdičku

plakát

Sherlock (2010) (seriál) 

Kde je šestá hvězdička, když ji člověk potřebuje?

plakát

Beyond the Game (2008) 

Zajímavý nápad a pár povedených okamžiků. Škoda těch dvouminutových, rozmazaných záběrů na oči nebo ústa. Z filmařského hlediska průšvih, pro fandy Warcraftu III ale může mít hodnotu.