Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Taková zvláštní rodinka

Taková zvláštní rodinka (2001)

Reknu to strucne - Royal Tenenbaums je filmem meho srdce. Na prvni pohled mirne absurdni az zvlastni smes komedie a dramatu, na druhy pohled nesmirne originalni a citlivy film. Herci jsou bez vyjimky skveli a s kazdou postavou, jejim jednanim ci pocity se v tomto filmu muzu ztotoznit. Znam lidi, na ktere to proste nezabralo, ale ja se v souvislosti s Royal Tenenbaums musim vyjadrovat jen v superlativech. Prijde mi, ze tenhle film zobrazuje muj zivot.

Annie Hallová

Annie Hallová (1977)

Woody Allen je mým nejoblíbenějším režisérem a Annie Hall je podle mého jeho nejlepším filmem. Je zábavný i melancholický, věrně vykresluje jak to ve vztazích chodí. Zkrátka tenhle film svým pojetím, dějem i atmosférou je typickým Woodyho dílem, a to co se mu daří ve většině filmů se mu v Annie Hall podařilo nejlíp.

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Pro mě jednoznačně nejlepší western navíc s nejpůsobivější hudbou, která kdy jaký film doprovázela. Děj postupuje kupředu velmi, velmi pozvolna, přesto si coby divák každou minutu vychutnávám při každém shlédnutí. O málo věcech lze prohlásit, že jsou dokonalé, Tenkrát na Západě dokonalým filmem, v tom nejlepším slova smyslu, je.

Mrtvý muž

Mrtvý muž (1995)

Je to film o ceste Williama Blakea (Johnyho Deppa) vstric sve vlastni smrti. Atmosferu filmu lze jen tezko vylicit, lze jen napsat ze Johny Depp je ve sve roli vynikajici, krasna a pusobiva je hudba Neila Younga, stejne tak krasne jsou cernobile obrazy, ktere na platne divak sleduje, zajimave, zvlastni az komicke jsou nejruznejsi postavy, ktere Blake na sve pouti potkava. Uzasny film, od Jarmusche zrejme nejlepsi.

Amarcord

Amarcord (1973)

Úžasný, nostalgicky laděný, úsměvný film, který se jen těsně nedostal mezi mé top5 filmy. Pokud jsem např. Nudě v Brně vytýkal, že sleduje osudy několika hlavních postav a žádná z nich diváka nezaujme, u Amarcordu je tomu přesně naopak. Ve filmu sledujeme osudy malého italského městečka a jeho obyvatel v neveselé době nástupu fašismu, přesto je film spíše veselý. Všechny postavy jsou zde naprosto přesně vystižené charaktery, které upoutají divákovu pozornost a získají si jeho sympatie a pochopení. Amarcord dokáže diváka rozplakat i rozesmát, tvůrci do něj dali všechen svůj (mimořádný) um i srdce. Nejlépe se to dá vyjádřit otřepaným: Je to jako ze života.

Pán prstenů: Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Každý díl PP a zejména trilogie jako celek předčila i má nejodvážnější a nejoptimističtější očekávání. Knihu PP mám celkem rád, ale jednak mám obecně radši filmy než knížky a jednak některé pasáže knižní předlohy byly mírně zdlouhavé a nudné a tedy musím prohlásit (pro mnohé zřejmě kacířská slova), že film knížku překonal, alespoň v mých očích hodně výrazně. Na celé trilogii oceňuji zejména (jak již bylo v některých recenzích napsáno), že Jackson umí točit filmy tak, že vypadají ještě dražší než ve skutečnosti byly a že ve srovnání s jeho PP působí jiné velkofilmy s podobným rozpočtem jako začátečnické cvičení. Celá trilogie PP je úchvatná podívaná, která svět jaký jsem si při četbě knížky jen představoval převedla na plátno v dokonalé podobě a každý díl je třeba vidět nejméně 3* aby si člověk mohl vše pořádně vychutnat. Herci jsou vybráni typově naprosto přesně, těžko lze vyzdvihnout jednoho nad ostatní. Filmový PP má napětí a spád a zároveň si zachovává poselství a hloubku knížky. Jackson prohlásil, že se snažil k filmu přistupovat jako velký fanoušek knížky a chtěl jí převést na pláno jak nejlépe to dokázal. Já si myslím, že mu není co vytknout, za PP si zaslouží naopak bezbřehý obdiv, protože líp už to udělat nešlo.