Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný
  • Pohádka

Recenze (270)

plakát

Brouk v hlavě (2002) (TV film) 

Vynikající situační komedie u které se spolehlivě zasměju, se skvělými hereckými výkony všech zúčastněných. Nelze než dát plný počet hvězdiček.

plakát

Francouzská revoluce (1989) (TV film) 

Velmi povedené, souhrnné a dosti detailní a přitom přehledné zpracování událostí od počátku revoluce po Thermidor. Výborné herecké výkony, přesvědčivé masové scény, autenticky působící prostředí. Je zde dobře vystižena i proměna a vývoj jednotlivých postav, např. u Robespierra je ta proměna velmi přesvědčivá. Film se také poměrně přesně drží historických událostí, nic z těch důležitějších nepomíjí a má tak prakticky "učebnicový" charakter v dobrém slova smyslu, Jean Tulard v roli historického poradce se nezapře. Zároveň ale film není "suchým" výkladem a nepostrádá ani emočně silné scény, hlavně ty, v nichž si uvědomíme, jak tenká je hranice mezi krásnými ideály a krvavými excesy. Vůbec nejpřesvědčivější pro mne byli představitelé Dantona, Robespierra a Ludvíka XVI.

plakát

Člověk proti zkáze (1989) 

Vynikající, velmi působivý a smutný film. Skvělý výkon pana Abrháma v hlavní roli!

plakát

Popely (1965) 

Velmi dobře natočený film s výbornými hereckými výkony, přesvědčivé bojové scény, kostýmy i reálie působí velice autenticky. Vzhledem k tomu, že jsem nečetla román, měla jsem trochu problém vyznat se v postavách, kterých je tu opravdu velké množství, některé se vyskytují jen v určitých "kapitolách", jiné se po čase vrací. Trochu mne mátly i "vzpomínkové" scény, někdy jsem si nebyla jistá, co je vzpomínka a co současnost a kam danou vzpomínku zařadit. Některé scény jsou velmi silné a působivé, např. útok vlčí smečky, zvěrstva španělské guerrily nebo útěk přes hranici po zamrzlé řece a nakonec i samotný závěr filmu. Je pravda, že film je opravdu hodně dlouhý a některé scény byly zdlouhavé, ale celkový dojem je silný. Příběh svým epickým charakterem trochu připomíná "Vojnu a mír", i když "Popioly" jsou méně filosofické, nemají příliš odlehčených momentů a jsou celkově "temnější".

plakát

Jít krást koně (2019) 

Skvělý film podle skvělé knihy. Podařilo se výborně převést na plátno zvláštní atmosféru a náladu tohoto románu, která mne nadchla už při četbě. Výborně vystižené dobové reálie včetně detailů každodenního života, přesvědčivé herecké výkony. Nemám co vytknout.

plakát

Joséphine ou la comédie des ambitions (1979) (seriál) 

Výpravný seriál podrobně líčící Josefíniny osudy od revoluce až do její smrti v roce 1814. Velmi dobře zvolení herci, seriál se drží dosti věrně historické reality, snad až na samotný závěr, který působí dojmem, jako by Josefína zemřela spíše v důsledku jakési apatie a melancholie, přičemž ve skutečnosti právě její neúnavná snaha zajistit budoucnost své rodiny po Napoleonově abdikaci vedla k jejímu náhlému onemocnění a předčasné smrti. Také Hortenzie mi zde připadala až příliš chladně pragmatická. Ostatní postavy jsou velmi dobře vystiženy, především Talleyrand, Barras a společensko-politická situace za Direktoria. V kontrastu s podrobně líčeným obdobím revoluce a konzulátu jsou události posledního dílu možná až příliš uspěchány. Celkově se ale jedná o velmi zdařilý historický seriál, který i po letech rozhodně stojí za vidění.

plakát

Husar na střeše (1995) 

Krásně natočený film a velmi působivý příběh. Zobrazení epidemie cholery a různých reakcí lidí na ni působí velice realisticky. Krajina Provence a kamenná městečka dokreslují atmosféru. Film je spíše náladový než akční, ale přesto je velice napínavý. Hlavní představitelé působí přirozeně a přesvědčivě. Opravdu pěkný filmový zážitek.

plakát

Plukovník Chabert (1994) 

Výborný film s podmanivou atmosférou, vizuálně působivý a velmi propracovaný pokud jde o reálie a detaily. Hned úvodní scéna je velice silná, stejně tak i ostatní Chabertovy vzpomínky, hlavně útok kyrysníků v kontrastu s poklidnou klasickou hudbou je dechberoucí. I herecké výkony hlavních představitelů jsou velice přesvědčivé.

plakát

Očím skryté (2016) (TV film) 

Krásný a působivý film s velmi přesvědčivými hereckými výkony a dokonale vystiženou dobovou atmosférou a reáliemi. Prostředí vřesovišť, hudba, vše do sebe výborně zapadá. Opravdu zdařilé a vizuálně krásné ztvárnění těžkého a tragického osudu sester Brontëových a jejich nešťastného bratra.

plakát

Vládce Paříže (2018) 

Výborný, výpravný a velmi přesvědčivě natočený historický film, skvělé kostýmy, reálie a dobová atmosféra. Úchvatné záběry "dobové" Paříže s ještě stojícím palácem v Tuileriích. Přesvědčivé herecké výkony. Nemám co vytknout. Kéž by bylo více takto pečlivě natočených historických filmů.