Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krátkometrážní

Zajímavosti k filmům (6)

Madame Tallien, bohyně rozmaru a krásy

Madame Tallien, bohyně rozmaru a krásy (1916)

Důležitým momentem příběhu je sešlost u malířky Vigée Le Brun, která několikrát portrétovala i francouzskou královnu Marii Antoinettu, včetně slavného portrétu, na němž Marie Antoinetta v ruce drží růži a má na sobě kontroverzní bílé šaty Chemise à la Reine inspirované tehdejším příklonem k přírodě, díky tehdy populárním myšlenkám filosofa Jean-Jacques Rousseaua.

Madame Tallien, bohyně rozmaru a krásy

Madame Tallien, bohyně rozmaru a krásy (1916)

Ve filmu se opakovaně objevuje označení „sans-culottes“. Takto se nazývali lidé z nižších vrstev revoltující proti aristokracii během Velké francouzské revoluce. Název vychází ze součásti oděvu mužů z vyšších vrstev aristokracie a buržoazie, kteří si mohli dovolit, a proto nosili, obvykle hedvábné kalhoty pod kolena („culottes“) doplněné punčochami. Pracující třída a chudina si takový oděv nemohla dovolit, a tak nosila normální dlouhé kalhoty („pantaloons“). Označení „sans-culottes“ původně vzniklo jako opovrhující název pro chudinu, „póvl“.

Markýza

Markýza (1997)

Velká část filmu se odehrává na zámku Vaux-le-Vicomte, který se nachází nedaleko Paříže. Ten patřil Ludvíku XIV., který jej získal při zabavení majetku svého poddaného Nicolase Fouqueta.

Zpověď kariéristky

Zpověď kariéristky (2005) (TV film)

Jako předloha k tomuto filmu posloužil román od Adèle Lang. Kniha se jmenuje "Confessions of a Sociopathic Social Climber: The Katya Livingston Chronicles".

Gokindžo monogatari

Gokindžo monogatari (1995) (seriál)

Mangu od Ai Yazawa, podle které je seriál natočen, si lze přečíst v angličtině zde.

Reklama