Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Pohádka

Recenze (91)

plakát

Zakázaný Bůh - Arcibiskupe, nemlč! (2021) (epizoda) 

Jsem rád, že na tak malém prostoru vzniklo něco, co pojednává o mým praprastrýčkovi bez obvyklého patosu a věcně. Beranovo téma by si každopádně zasloužilo střízlivej celovečerák. Mohl by to být velký příběh - stačilo by zaznamenat všechny okolnosti, které vedly JkB k Bohu...

plakát

Boratův navázaný telefilm (2020) 

Cohen kope do prdele východ i západ. Tak elegantně, že mu odpouštím i občasný lapsy a nudu. Mně to bavilo. Tak, že jsem smíchy a nasraností občas skoro brečel.

plakát

Vlastníci (2019) 

"Dvanáct rozhněvaných nájemníků" aneb "O slavnosti a hostech" 21. století. Ale v žádným případě vykrádačka! Brilantní metafora současný český malosti. Učebnicové, ale naprosto uvěřitelné charaktery. Smích postupně zamrzá, z komedie se stává drama. Pukrle pro J. Havelku i všechny herce. A pak že to nejde! P.S.: Dík za "objevení" pozapomenutého barokního génia Jana Dismase Zelenky!

plakát

Vodník (2019) (seriál) 

Mystická jízda!!! Česká televize sebrala veškerou myslitelnou odvahu, pověřila Viktora Tauše režií a rozjela velkolepou akci! Vznikla nepříjemná (každopádně) bytostně filmařská polemika!

plakát

Havel (2020) 

Je fakt těžký odprostit se od toho, abych nehodnotil život a osobu největšího Čecha druhý poloviny 20. století, ale film, kterej o Něm (dost fabulózně) vypráví. Zkusím to, no... Rozporuplný pocity. Film na půli cesty. Obrovsky mě mrzí, že z toho zjevně ohromnýho nadšení celýho štábu nevznikl lepší snímek. Možná je téma osobnosti VH moc živý, třeba by tam byl potřeba jinej dramaturg. Nevím... Přemíra patosu se ve filmu pere s touhou představit Václava Havla jako člověka plnýho pochybností o sobě samém a zároveň osobnosti, která byla tak nějak předurčená "hýbat kormidlem dějin". Ono není nic proti ničemu si přiznat, že se VH narodil "se zlatou lžičkou v puse". Zároveň je třeba říct, že mu ta lžička byla velmi záhy z pusy vyrvaná, bolševici Havlovým předkům ukradli, co mohli a samotný VH dělal co mohl. Psal geniální absurdní dramata (btw, doporučuju zapadlou famózní nahrávku "Anděl strážný" s Hanzlíkem a Sovákem. Ten samej VH, co byl na "intru" v Poděbradech s Milošem Formanem, byl strůjce toho, že se v 70' dali dohromady rockeři a filosofové a vznikla Charta 77. Pak Havel průběžně seděl (fešácej kriminál to fakt nebyl). A nastala revoluce, rozjely se hry, do hry nastoupil Klaus (t.č. řízenej z Moskvy) a Zeman (t.č. řízenej z... Moskvy). To je ale jiná písnička, jejíž refrén tu máme dodnes. Zpět k filmu... HAVEL prý nechce být životopis. Ale, přiznejme si, každý to očekává. Proč si napůl vymýšlet, napůl fabulovat, opomíjet zásadní vklady Václava Havla k Chartě 77? Zbyla jen pofidérní imitace, taková "travestie show", jako v případě Bohemian Rhapsody. A to se všichni tak snažili... Škoda. Ale jako! Hofmann je fakt Lanďák!!!

plakát

Návrat ztraceného ráje (1999) 

Strašně. Opravdu STRAŠNĚ nerad dávám Vojtěchu Jasnému jednu hvězdu. A i ta je spíš za zásluhy, než za tohle torzo bývalýho talentu. Nikdy jsem o ničem nenapsal, že to radši nemělo vzniknout. Tohle mažu ze vzpomínek a navždycky nahrazuju "Rodákama". Nashledanou, mistře Jasný...

plakát

Čerešně (2019) (studentský film) 

Ta synopse v úvodu je trochu nepřesná... Nejde o tatínka, ale o dědečka. O hledání cesty vnučky k dědečkovi i naopak. Atmosféra letní vesnice, první zamilovanost a první zklamání. Kdyby byl film černobílý, dal by se snadno zaměnit s poetikou čs. nové vlny. Barvy mu ale sluší a snad se rodí druhá nová vlna...

plakát

Agův dům (2019) 

Předesílám, že jsem k balkánským filmům až nekritickej... Příběh bez příběhu s příběhem. Od začátku tušíte, že v téhle story je řada zámlk a vydatná porce tajností v "pandořinných skříňkách". Sledujete děj, který je líný jako dusivé slunce v horách někdejší Jugoslávie, cítíte nenápadné mrazení z toho, jak byla ta zem roztrhaná a vplujete do bezčasí, které nemá východisko. Zároveň taky cítíte tu neskutečnou chuť a až živočišnou vůli žít. Navzdory osudu. Poznamenaná, ale i bytostná sexualita. A pak násilně brutální prohlédnutí. Luv jů, balkáne! /MFFKV2019/

plakát

Na střeše (2019) 

Mádl měl za sebou silnej režijní debut, během kariéry herce ustál role, které by jiným zlomily vaz (Gympl, Vejška). Bál jsem se, aby jeho druhej (scenáristickej a režisérskej) počin nebyl trapnej, nepřál bych mu to. Obavy byly liché. Jirka překročil vlastní stín mílovými kroky. Totiž ubalancoval drama a komedii. A... Jsem rád, že hlavní roli dostal z rukou osudu Alois Švehlík. S hlubokou úctou k Janu Třískovi!

plakát

Ztraceni v Mnichově (2015) 

Český film žije!!! Petr Zelenka má vynikající rukopis, přesně ví, odkud a kam se chce dostat. Neselhává ani jediná složka, herci hrají, co jim síly stačí, režie je důsledná a přesná, scénář nemá mezery (tak to ale neměl u Zelenky nikdy) a producent David Ondříček se může radovat, co mu vzniklo pod rukama... Jen furt nevím, jak to řekl ten říššký protektor - "Moji pražané mi rozumnějí!"???