Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Vodník je čtvrtá, předposlední řada televizní minisérie z cyklu Detektivové od Nejsvětější trojice. Marie Výrová ve svém volném čase a na vlastní pěst vyšetřuje policií dávno uzavřený případ nepochopitelné vraždy malého dítěte na olomoucké periferii, která se odehrála před více než pětadvaceti lety. Znepokojující svědectví aktérky dávného neštěstí přiměje Marii Výrovou, aby se beznadějným, případem znovu zabývala a pokusila se očistit nespravedlivě odsouzeného viníka. Příběh Vodníka se odehrává ve dvou časových rovinách: v časech těsně před revolucí na sklonku komunistické éry na konci osmdesátých let a v současnosti. V první rovině se případem zabývá kriminálka komunistického Československa pod velením majora Voženila. V současnosti Marie odhaluje povážlivé nedostatky ve vyšetřování tehdejší policie a odhaluje důvody, které k nim vedly. Vodník vychází jednak z klasické britské detektivní školy, kdy osamělý detektiv konfrontuje svědky a aktéry zločinu, skládá si postupně obraz událostí na základě více či méně spolehlivých svědectví zaujatých aktérů. Žánrově přesahuje jednak do hororu a jednak do psychologického rodinného dramatu. Ukazuje destrukci vztahů jedné rodiny poznamenané dávným, nepochopitelně krutým zločinem. Vodník se tak stává i zamyšlením nad spravedlností a smyslem jejího naplnění i po mnoha letech. (Česká televize)

(více)

Recenze (208)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Docela se vám to tenkrát vymklo z rukou, co? Tři mrtví ... kvůli tvýmu mrdu." Tak to byla odvážná hypotéza. A nebyla jediná. Mně tedy přišlo téma mimina s uříznutou hlavou na cirkulárce docela vostrý a na rozdíl od zkušenýho kriminalisty Vitouše jsem tam nějak nepostřehl ten "ženskej motiv". Kromě toho mě fakt nebaví dramatizace Erbenova blábolení a ze řvoucího mimina mi málem praskla hlava. To byl asi účel, ale já mám velkou alergii na to, když mě někdo nutí trpět. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rodinná oslava aneb když dochází k rekonstrukci/konfrontaci s živými i vnitřními démony. Příjemný šok je pro mě to, že tam lze vidět opravdu vysokou úroveň kinematografie, což je v současném českém filmu, natož českém seriálu mimořádné. Ono by to klidně mohlo obstát i jako plnokrevný celovečerní film. Ty hlubší psychologické tóny, ten symbolismus (do bažiny pro vodníka), herecké výkony, technická stránka...fakt super. Celkově 82%. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Na českú tv minisériu pomerne isté 4*, akurát herecké výkony sú veľmi nevyrovnané. Na jednu stranu priemerne hrajúca  Melišková v hlavnej roli a takmer až smiešne prehrávajúci Révai, na druhú skvelí Krobot a Stivínová a Vlach a niekoľko ďalších v rolách vedľajších. Mne sa páčila najviac originálna réžia (hlavne v prvej epizóde) a opening. ()

stage.x 

všechny recenze uživatele

Opravdu, až na pár vyjímek, jsem tu jedinej, komu nesedí načasování vraždy? !SPOILER! Vrah by nikdy nemohl stihnout dítě zabít dřív, než se matka vrátí. Ve chvíli, kdy zatloukal cihlu na plaňce od plotu, už musela bejt matka zpátky. Navíc to díky kulhání nebyl žádnej sprinter. Pak ještě vzít dítě, zapnout pilu. Nehledě na to, že původně chtěl dítě utopit. Takže sorry, ale tohle se nepovedlo. Naopak ze závěrečnýho monologu mrazí. Ten se povedl na jedničku. Věřim, že my, co máme děti, prožíváme tohle téma o to víc intenzivněji. ()

KR4T4S 

všechny recenze uživatele

Naprosto famózní (ne)detektivka od tvůrců, kteří moc dobře vědí. Melíšková je úplně odzbrojující. Těším se na Živé terče strašně moc a chci, aby Sýkora napsal další díly, aby se režie zas chopil Tauš, aby scénář vytvořil Jarchovský a aby role detektivů od nejsvětější trojice zahráli tito přesní herci (a vedlejší role jsou úžasné jakbysmet). Naprostá bomba a zjevení (víceméně všechny části minisérie) na poli české tvorby. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (12)

  • V závěrečné scéně hraje písnička „Za naší stodolou“ od Miroslava Kemela. (ArthasKarfa)
  • Epizoda se odehrává v malé vesnici poblíž Olomouce. Automobil LADA má ale SPZ OPD-83-87, přičemž zkratka OP označovala okres Opava. (vlcekmirek)

Související novinky

27. Český lev – výsledky

27. Český lev – výsledky

07.03.2020

Letošní 27. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer, inspirovaný tradičním českým cibulákem, plný největších hvězd českého filmu… (více)

Reklama

Reklama