Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Recenze (144)

plakát

Ve jménu cti (2023) 

Perfektní příběh, zápletky, gradace, a ty souboje, jak jsou natocené! Tak dlouhý potlesk jsem na KVIFF ještě nezažila.

plakát

Kéž bych mohl hibernovat (2023) 

Touha po lepším životě. Odhodlání, boj, překážky. Někde na okraji mongolského města se snaží o svůj sen mladý nadaný kluk.

plakát

Byt č. 10-01 (2023) 

Silný příběh. A jestli si myslíte, že něco je nějak, zvrat na konci posune příbêh o level výš. A vše, co bylo v náznacích, do sebe najednou zapadne mnohem jasněji.

plakát

Sluha národa - Epizoda 22 (2015) (epizoda) 

V televizní debatě je jako vzor pro potírání korupce zmíněno i Česko. Ne příliš lichotivé, ale jsme tam :-)

plakát

Katedrála Notre Dame a její stavitelé (2019) (TV film) 

Už poněkolikáté jsem mohla objevovat nádheru katedrály Notre Dame. Poprvé v románu Viktora Huga, poté několikrát osobně a teď i v dokumentu. I když jsem si myslela, že o katedrále už vím leccos, stále je co objevovat. Asi největším překvapením byly barevné sochy. Jednoduše krása středověku! Vysoce kladně hodnotím formát dokumentu - animací historických postav, které ožívají při stavbě katedrály. A samotným dokumentem neprovází nikdo menší než katedrála sama. Ke konci je krátce zmíněn také požár z roku 2019.

plakát

Klondike (2022) 

Donbas 2014, sestřelené civilní letadlo a rodina Irky: pasivní proruský manžel a aktivní ukrajinský bratr. Dům zasáhla střela a chybí jeho část, Irka má těsně před porodem a dlouho si nechce vážnost situace připustit. Nakonec na sebe pod ruským dohledem míří členové jedné rodiny ... A vítězkou je ženská.  Dobrá byla také kamera, která zobrazovala dva děje. Něco se dělo vepředu v domě a další děj se odehrával na pozadí, třeba na obzoru. Stále bylo co sledovat.

plakát

Píseň lásky (2022) 

Ten film jsem viděla vlastně náhodou, a to jsem si říkala, že žádné vztahovky nechci na KVIFF vidět (což je dost těžké). Čekala jsem nějaký rozvláčný a uondaný příběh. Takže jsem byla výsledkem velice mile překvapená! Tempo pomalejší, ale stále se tam něco dělo, objevovaly se zajímavé postavičky, a celá ta love story byla prostě ze života. Žádné nereálné věci. A to mě moc bavilo. Odcházela jsem okouzlená.

plakát

Perličky na dně (1965) 

Pět povídek Bohumila Hrabala zpracovalo pět mladých režisérů nové vlny a každý pojal svůj úkol z jiného úhlu. Hrabalovo dílo není čistě dějové, je postaveno na poetice okamžiku. A je umění, zachytit jeho podstatu na film tak, aby příběh neutrpěl. Asi nejvíc mě okouzlil Menzel a první povídka, mám stejné procítění Hrabala jako on.

plakát

Přítelkyně z domu smutku (1992) (seriál) 

Tento seriál mě dlouhá léta míjel. Doma jsme se na něj nikdy nedívali, protože babička si komunistický kriminál prožila a tohle období se jí nerado připomínalo. Teď jsem na něj náhodou narazila a bylo jasné, že je na pořadu dne.  Seriál krásně ilustruje tehdejší morálku, situaci ve společnosti a ukazuje, jak se s tím vším dalo poprat. Člověk se mohl poddat nebo bojovat. Hlavní hrdinka si zvolí tu druhou cestu a já jí při sledování fandila. Ve vedlejších rolích vystupují figurky kriminálů, asi stejné jako dnes - zlodějky, podvodnice, prostitutky,... Jaké různé povahy a osudy! Opravdu úžasné herecké výkony Ivany Chýlkové a ostatní se nenechávají vůbec zahanbit. Role Helgy byla šitá Heleně Růžičkové na tělo. To stejné s paní Bohdalovou.  Určitě si to dám někdy ještě jednou.