Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi
  • Akční

Deníček (2)

Filmy, které mě změnily

Seznam filmů, které na mě silně zapůsobily (v náhodném pořadí):

Donnie Darko
12 angry men
Requiem for a Dream
Die Welle
Into the Wild
Mr. Nobody
Carnage

a časem se jistě objeví další..

Hobit

Po dlouhé době zase v kině. Nedalo mi to a napsal jsem komentář. Je to trochu delší a trochu spoler, tak to nedávám jako oficiální komentář, ale píši to sem.

 

Nový film Petera Jacksona byl dlouho očekáván. Byl jsem velmi zvědavý, jak se autorovi filmové trilogie Pán Prstenů  podaří ztvárnit jiný, jednodušší a pohádkovější Tolkienův příběh. Nyní po shlédnutí jsem trochu rozpačitý. To, čeho jsem se asi nejvíce obával, byla recenzenty často kritizovaná délka filmu. Já jsem si toho popravdě ani nevšiml. Ano, byly tam scény, které si možná delší stopáž nezasloužily, avšak  povedlo se je zpracovat tak, že délka není na škodu a rozhodně neubírá na zážitku. Co mi ovšem vadilo, byla akčnost a trikovost scén na úkor logiky. Místy jsem měl pocit, že se dívám na ryze akční film, možná i více než u Pána Prstenů  (mám na mysli zejména útěk z podzemí Mlžných hor a scénu s vrrky). Bylo vidět, že se režisér opravdu hodně vyžívá v bojových scénách. Ano, jsou dobře natočené i dobře zahrané, ale přece jenom je jich tam moc. Zvláště uvážíme-li  pohádkovost knižní předlohy. Naopak můžeme pochválit krajinu, která je stejně jako v Pánu Prstenů naprosto  úchvatná. Stejně tak musím vzdát obdiv Howardu Shorovi za vynikající zpracování hudby, která sice vychází z tvorby k Pánu Prstenů, avšak přichází s novým motivem a daří se i původní hudbu obměnit tak, že divákovi nepřipadá, že jde jen o slabý odvar původního soundtracku, jako se mi třeba stalo u filmu Dark Knight Rises. A trpasličí píseň Misty  Mountain je prostě krásná.

 

Dalším bodem jsou herecké výkony. Musím říct, že Martin Freeman je skvělý. Do role se hodí, je mi mnohem  sympatičtější než Frodo (Elijah Wood). Ostatní role dobré, ale nic speciálního. Dobrá práce s omlazením Elronda,  natáčet film, který se má odehrávat o 60 let dříve se stejnými herci, není zrovna nejjednodušší.

 

A celkový dojem? Jsem spokojený. Ano, je mnoho věcí, které by mohly být lepší. Ale měl jsem z filmu dobrý pocit. Jak z Jacksony práce, tak z jeho dodržení knižní předlohy. Jenom nevím, co chtějí dát do dalších dvou filmů. No, nechám se  překvapit.