Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Deníček (4)

Oscar 2014

Stalo se to a stane se to znovu......Akademie opakovaně ztratila tvář. Dokázala, že uděluje toliko ceněné Oscary nikoli filmům jako takovým, ale spíše jejich tématům, jenž jsou jejich náplní. Jen zřídka ocení novátorské filmy. Filmy, jenž obohacují žánry novými postupy, přístupy či svěžími nápady. V minulosti se to stalo např. s Pulp Fiction, 127 hodin nebo Počátkem. Letošní rok nepřinesl žádné velké překvapení. Oscara za nejlepší film si odneslo černošské drama 12 let v řetězech. Chladné, průměrné, odtaživé dílo, které nemá nic, čím by nějak výrazně vynikalo. Ale má něco, co ostatní filmy neměly. Silné a citlivé téma zaštíněné velkými hereckými hvězdami. Téma vztažené k americké minulosti, které je i po tolika letech stále otevřené a bolestné. K tomu zrežírované artovým umělcem. Tak proč ho neocenit? Jak bysme vypadali, kdybychom ho dali trikové sci-fi, a nebo zhýralému a zkaženému Vlkovi z Wall Street? To by nám prostě neprošlo. Zvláště tristní to je směrem ke Gravitaci, jenž je fascinující přehlidkou pokrokové filmařiny. Nejen to, je to také ucelené a celistvé drama s potřebnou dávkou emocí. Existuje tedy nějaká oscarová spravedlnost? Přeci jen si myslím, že ano. A to ve chvíli, kdy se celý svět dozví oscarové nominace. Mezi nimi jsou si totiž všechny filmy rovny. Co se mě týče, zřejmě přestanu počítat počet zlatých chlapců, jenž jednotlivé filmy obdrží. Spíše se budu věnovat filmům a jejich nominacím. Ty jsou totiž jediným spravedlivým oceněním, které tvůrci mohou dostat.

Živí mrtví (3.řada)- klenot mezi seriály

Troufám si tvrdit, že první díly třetí řady byly ty nejpoutavější a nejuchvatnější hodiny, které jsem kdy strávil před televizní obrazovkou. Svým strhujícím tempem, napětím a poutavostí, se kterou vykreslují jednotlivé postavy v této řezničině si Živí mrtví v ničem nezadají s tou nejkvalitnější produkcí, která běží v kinech.Scény z věznice, při kterých hrdinové postupují v semknuté formaci a probíjejí si svou cestu kupředu jsou strhující akční podivanou. Momenty v temných uličkách uvnitř věznice, které se doslova hemží mrtváky jsou hrůzostrašné. Naprosto nejlepší ale zůstává psychologie hlavních postav. Rick, v prvních dílech dost nerozhodný vůdce, se ve třetí řadě mění v neúprosného ochránce celé skupiny. Zdá se, že jeho vnitřní rozpor, zda-li konat dobré či zlé skutky, jenž byl tak zřetelný ve druhé řadě, je definitivně pryč. Pokud už není jiné řešení, tak neváhá zabít kohokoli, kdo by ohrožoval jeho rodinu a přátele. Je to obdivuhodná proměna, která zajišťuje přežití celé skupiny. Všichni ostatní včetně Daryla, Glena, Rickova syna jsou utuženi měsíci boje o přežití a stávají se z nich opravdu silní a odolní hrdinové. Všichni tvoří jednu "rodinu". Tvůrcům se podařil dobrý kousek s rozdělením dějových linií - na vězeňskou a městskou, aby se obě v závěru osmého dílu protnuly. Nicméně tady musím podotknout, že městská část není až tak atraktivní jako ta vězeňská, i když pomáhá udržovat dobré tempo celé řady. Uvedení Michaela Rookera je perfektní. Jeho jednoruký grázl je drsný venkovský balík, ze kterého jde strach. Na závěr musím říct, že s trochou zklamání hodnotím osmý díl, který je asi nejslabší z celé série. Především akční scény nemají takový spád a jsou natočeny s malým citem pro akci a tempo přestřelek. Vrchol celého seriálu pravděpodobně gradoval během prvních třech epizod této řady. Nebylo možné, aby si seriál udržel takovou kvalitu po celou dobu.  Z celkového (subjektivního) pohledu jde i přesto o absolutní vrchol americké seriálové produkce.

Ať žije nový Bond.

Nová doba si žádá nové hrdiny. A tomuto trendu se tedy přizpůsobil i James Bond. Kdysi šarmantní, okouzlující a vtipný agent 007 se změnil ve vážného, chladného a mnohem temnějšího hrdinu. Otázkou zůstává, zda-li to je změna k lepšímu či horšímu. V době kdy špionážní žánr zažívá jistou renesanci a po plátně pobíhají nejrůznější druhy agentů a agentek, se Bond přestylizoval do role agenta-zabijáka a zapadnul tak do proudu, jehož hlavním hybatelem se stal před několika léty Jason Bourne. Popírá tedy svou bohatou půl století trvající historii odlehčené akční zábavy, která byla vyjímečným ostrůvkem skvělé podiváné plné klukovských hračiček a neuvěřitelných příběhů. Každý nový díl zčeřil stojaté vody akční šedi a přinesl velkolepou přehlídku krásných žen, strhujících honiček a skvělého britského humoru. Agent 007 byl vždycky dokonalým ztělesněním muže, po kterém ženy toužily a k němuž ostatní chlapi jen obdivně vzhlíželi. Nový James Bond s ostře řezanou tváří Daniela Craiga je pravým opakem výše popsaného. Není tak imponující jako Sean Connery, ani tak vtipný jako Roger Moore a postrádá klukovské charizma a hravost Pierce Brosnana. Pryč je ta lehkost, se kterou proplouvali jeho předchůdci všemi filmy. Nyní musíme sledovat agenta 007 utápějícího se v depresích, řešícího až téměř rodinné dilema se svou šéfovoua pitvajícího se ve své minulosti. Je to tedy ta správná cesta? Podle toho, co naznačují tržby nového dobrodružství filmového agenta 007, si tvůrci zvolili dobře. A nám milovníkům starého dobrého James nezbývá než zvolat: "Bond je mrtvý, ať žije Bond". Vyvěsíme černé vlajky, utřeme si slzy a budeme s nadějí čekat, že se možná někdy zase vrátí.

Temný rytíř povstal

Dneska jsem viděl poslední trailer na Temný rytíř povstal. Jsem docela fascinován hlavním zloduchem Banem, kterému dal Nolen neobyčejnou vizáš. Proto jsem si zjistil jeho původ a co ho vlastně přivedlo na dráhu zločince:

Jako dítě byl odsouzen k pobytu ve vězení kvůli svému otci, který byl revolucionář. Své dětství strávil za zdmi nechvalně proslulé věznice Peňa Duro nacházející se na ostrově Santa Prisca. Díky svým vrozeným schopnostem si tam rozvíjí vyjímečné mentální a fyzické  schopnosti. Čte co nejvíce knih, zoceluje své tělo v posilovně a učí se bojovat o holé přežití v neúprosné džungli vězenského života. Navzdory okolnostem má celou řadu učitelů a mentorů, od nejtěžších zločinců až po jezuitského kněze, pod jehož vedením se mu zřejmě dostává klasického vzdělání. Svou první vraždu spáchá v osmi letech, kdy zabije spoluvězně, který z něho chce dostat informace o věznici.

Postupem času se Bane stane samozvaným "králem" věznice Peňa Duro. Vězenští dozorci si všimnou jeho vyjímečných schopností a přinutí ho k experimentu s tajemnou drogou zvanou Venom, která zabila všechny předešlé testované vězně. Experiment ho téměr zabije, ale nakonec přece jenom přežije. Droga zasílí jeho fyzickou sílu a schopnosti. Nicméně jí musí brát pravidelně po dvanácti hodinách přes systém hadiček, které ji pumpují přímo do mozku. Pokud ne, bude trpět oslabujícími postraními účinky.

 

Kromě toho bude v novém Batmanovi také postava Mirandy Tate, kterou bude hrát Marion Cotillard. Miranda je členkou představenstva Waynovy společnosti. Chce pomoct Brucovi, který neustále truchlí nad smrtí svých rodičů, ve filantropické činnosti svého otce pro město Gotham. Co je ale nejzajimavější, je fakt, že Miranda je prý dcerou Al Ghula. Ano toho Ghula, který byl hlavním nepřítelem Batmana alias Bruce Wayna v prním Batmanovi.

 

Zdroj: www.IMDd.com