Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný
  • Akční

Recenze (5)

plakát

Samotáři (2000) 

Role, pro kterou se Macháček narodil (a která ho proslavila). Množství hlášek, jež zlidověly. To vše v hávu melancholické hudby producenta Jana Muchowa. Ačkoliv kult českých filmů se specifickou atmosférou a "zvláštními" hlavními hrdiny formálně ustanovili Zelenkovi Knoflíkáři a Geneonův Návrat idiota, Samotáři tento koncept dotahují dokonce; to + výše uvedené, je, při uvážení absence jediného slabého momentu, důvodem, proč Samotáře řadím na přední příčky současného českého filmu (po bok Pelíšků a některých klasických pohádek).

plakát

Interstate 60 (2002) 

Interstate 60 jsem zhlédnul vlastně náhodou a bylo to jako blesk z čistého nebe. Jaktože se James Marsden doposud neobjevil v žádném známějším snímku? Kdo je to Bob Gale a proč pod jeho taktovkou nevzniklo více filmových komedií? Kde vlastně tvůrci nabrali tu spoustu originality a svěžesti, kterou promítli do fantastického světa, a která komediím současným tak palčivě chybí? Jestli hlavní hrdina, Neil, najde sám sebe vlastně vůbec není podstatné - je to jen prostředek, jak slepit všechny ty úžasné scény, jež nás každá nutí přemýšlet nad jiným atributem současné společnosti.

plakát

Ti druzí (2001) 

Nejspíše můj nejoblíbější horor. Ačkoliv v něm neukápne ani kapka krve a není potřeba nákladných animací, svou podmanivou atmosférou, hlavním motivem a nečekaným vyvrcholením jen ztěží ve svém žánru hledá konkurenci. Při jeho sledování jsem se totiž doopravdy "bál", nikoliv jen "lekal" nebo "zhnuseně odvracel pohled"... a to začíná být (nejen) v současné kinematografii velkou vzácností.

plakát

Počátek (2010) 

Skvělý námět, který u mne však ztroskotal svým akčním zpracováním. Hlubší filozofie a méně efektů - tak by měl vypadat Počátek dle mého gusta. Rychlý spád filmu je v momentech, kdy chcete přemýšlet o světě snů, spíše rušivým elementem. Z mého pohledu zatím Nolanovo nejhorší dílo (mými favority jsou Dokonalý trik a Batman začíná). Až vznikne obdobný snímek odehrávající se v jedné místnosti s výrazně nižším rozpočtem, jakým je například minimalistický Man From Earth, budu mezi prvními ve frontě na lístky!

plakát

Forrest Gump (1994) 

Forrest Gump je klasikou, (nejen) mojí srdeční záležitostí. Krásně naivní hlavní hrdnina, jeho moudrá matka, rozkošná Jenny, oddaný Bubba, životem zkoušený Taylor a další, jsou všichni velice osobitými, přesto snadno uvěřitelnými postavami. Stejně tak i příběh, jež nezřídka nabízí divákovi až absurdní situace a rozuzlení, vždy podnítí k otázce "proč by to tak nemohlo být?", přičemž vtipně zakomponovává historické momenty i současné stereotypy. Při sledování se v jednu chvíli popadáte za břicho, abyste se o moment později přistihli se slzou na krajíčku. Dějových zvratů a emotivně vypjatých momentů je bezpočet, přesto vám nikdy osud postav není lhostejný. Zhlédněte Forresta Gumpa po desáté a oceňte atributy, které vám minule, v záplavě všech ostatních předností tohoto filmu, unikly. Nechte se pohltit - i když se vás snímek často bude pokoušet moralizovat, dělá to tím nejlepším možným způsobem!