Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Recenze (13)

plakát

Pravidla moštárny (1999) 

Pozvolný, svým způsobem rozvleklý film, který však dokáže nabudit příjemnou atmosféru a volnější tempo vám dovolí všimnout si a vychutnat detaily, jež tenhle film dělají prostě krásným.

plakát

Láska nebeská (2003) 

Je z toho cítit určitý potenciál kvalitní filmařiny a romantický komedie dotáhlý o level výš než tam, kde tradičně končí žánroví sourozenci, ale zároveň je tam strašně moc kýčovin, přetažených věcí do nesmyslna, který film sráží zase dolu. Špičkový "portugalský" příběh, ve kterém je Colin Firth výborný. Výlet do Ameriky nemá chybu a přináší něco, co miluju na Prci, prci, prcičky. Mrzelo mě, že to Alan Rickman nedotáhl resp. nezastrčil až do konce, jednak protože Heike Makatsch byla moje No. 1 a taky jeden příběh nekončící sladkym happyendem, by tomu dal trochu koule. Dlouho jsem váhal mezi 3 a 4 hvězdičkama, ale scénky s Rowanem Atkinsonem a další perly vyskytující se v hojném množství a probrečený kapesník mě obměkčily a dávám za 4.

plakát

Slova (2012) 

Samotný děj filmu na způsob xkrát ohraných romantických slaďáků by ze mě vyloudil sotva 3 hvězdičky, ale rozvrstvením příběhu do více linii na způsob nolanovského Počátku se film dostává úplně někam jinam a plochá slaďárna dostane trochu hloubku. Režisérům se tak podařilo udělal něco inovativního a svým způsobem unikátního, čehož si na filmu cením nejvíc. Skvělý konec okořeněn neskutečnou Olivií Wilde. Doporučuji.

plakát

Rivalové (2013) 

Film byl výborně zpracován, výborně natočen i zasazen do dobrého prostředí, ale já se nudil. Jedná se o kvalitní snímek, ale 13. film na ČSFD znamená hodně a k tomu mají Rivalové daleko.

plakát

Hon (2012) 

Příběh příliš přetažen do absurdity bezmocnosti jedince stojícího proti celé společnosti, kterou je nepochopen, nevyslyšen a nakonec zavrhován. Cítím příliš silně kafkovský Proces a prvky absurdního dramatu, které ve filmu evidentně aspirujícím na silný dojem z reality, nemají co dělat. Opravdu mě to mrzí, jelikož herecké výkony a inscenace je opravdu špičková. Nemůžu se však zbavit dojmu, že celý film je vytvořen podle vzorce "podívejte, jak jsou na něj všichni nespravedlivě zlý a on je úplně sám".

plakát

Zlo mezi námi (2003) 

Velice silný emotivní zážitek. Silně kontrastní v porovnání s klasickým hollywoodským slaďákem. Zasazeno do drsného severského prostředí, ponurejší atmosféry a výrazně přidány pořádný koule. Dokonalé zachycení proměn charakterů postav a způsob, kterými jsou divákovi naservírovány. Z nesympatického šikanátora Andrease Wilsona se stává klaďas a hrdina, z příkladného vzorňáka Gustafa Skarsgårda chudák k politování. Prestižní škola pro "vybrané" se postupně ukazuje jako systém ovládaný partou studentů z noblesních rodin, kteří si léčí své komplexy šikanováním mladších studentů. Oproti hollywoodské tuctovce s vystrčenýma čúčama jako třešnička na dortu sympatická a krásná Finka a místo přiteplenýho běhání v dešti zajímavě podaný happy end. Výborně vystižený kontrast mezi zlem a ubohostí oproti morálním kvalitám, vůli a odhodlanosti, které jsou tak expresivní, že snad v každém zanechají silný dojem a inspiraci. Nejasnosti: - jako částečné mínus hodnotím nejasný věk hlavního hrdiny Erica, který dokončuje poslední ročník základní školy, ale rozhodně vypadá mnohem starší. Připisuji to spíše jinému systému školství ve Švédsku a neobratnému překladateli. - filmu rozhodně musíme vytknout nejasné dobové zasazení. V průběhu filmu dostáváme několik historických indícií odkazujících na výrazně odlišnou dobu děje, které vytváří zvláštní iluzi na způsob "filmu z druhé světové války, ve kterém po sobě střílí z luků oblečeni jako Vinettou". Celkový dojem a zpracování -> 5 hvězdiček

plakát

Memento (2000) 

Neuvěřitelně geniální "mysteriozní" film s jedním z nejoriginálnějších způsobů jakým vůbec něco zrežírovat a naservírovat divákovi. V prvních minutách absolutně nemáte šanci tušit, co se děje a když se začínáte trochu orientovat, nezbude vám nic jiného, než film pustit ještě tak jednou, dvakrát, abyste ho pojali v celé své šíři. Klasická ukázka nolanovské tvorby, která nenechá vaše mozkové závity chvíli na pokoji. Memento se řadí k filmům Nolana, které mají svůj specifický systém, jádro, který je schopný vymyslet opravdu snad jen Nolan. Tento snímek můžete milovat, nebo vám vůbec nemusí sednout. V obou případech ho budete obdivovat.

plakát

Na sever Severozápadní linkou (1959) 

Vrchol tvorby Alfreda Hitchcocka. Papírově lepší snímek Okno do dvora mě ani zdaleka nezaujal tak jako tento kousek z dílny Hitchcocka. Neustálý spád a nepřetržitý sled dějových zvratů je okořeněn půvabnou Eva Marie Saint a jejím komplikovaným milostným vztahem s Cary Grantem. Ve filmu je dokonale zachycena atmosféra 50.-60. let 20. století, do které se Grant výborně hodí. Grandiózní finále v podání Hitchcocka je jen třešničkou na dortu. Tento film řadím mezi největší klasiky svého období a doporučuji shlédnutí i před fenomény jako je Psycho nebo Ptáci.

plakát

Počátek (2010) 

Neuvěřitelná režie v podání Christophera Nolena, která vás díky prolínání několika časových i dějových linií nenechá vydechnout pasuje k hudbě Hanse Zimmera a s dech beroucími výkony "nolanovské party" herců vás tento film nutí shlédnout znovu a znovu.

plakát

Prci, prci, prcičky (1999) 

Podle mého názoru povedená komedie, která trefně zachycuje situaci teenagera, který "o to nutně potřebuje přijít". Pokud dovedete odhlížet od nereálných situací a řešení typických pro americkou komedii a jen se tomu smát dostanete super film na odreagování, na který se rádi podíváte znova.