Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Deníček (2)

***** NA SEVER OD SLUNCE 2012, viděno: v kině, titulky

Na tento film jsem byl nalákán do kina v den promítání a těch pár hodin předem jsem se na něj moc těšil. Film přesně splnil má očekávání. Napumpoval do mé hlavy nové myšlenky, nové úhly pohledu na svět a spoustu nového prostoru na přemýšlení. Dva blázniví kluci udělali nesmyslnou věc a udělali ji tak nesmyslně dobře, až to dostalo smysl a já na ně tady koukal v plném sále, který se s filmem rozloučil potleskem. Lidé seděli i na schodech! Z tohohle filmu originalita přímo prýští.  Krásný byl kontrast toho jak známe surfování my z televize, a jak to brali tihle kluci norští. Surfování v šeru polární noci, na opuštěné pláži plné odpadků a v brutální zimě, která z filmu od samého začátku vyzařuje. Věnovat půl roku sbírání odpadků a přežívání v nich, bych jindy označil za ztrátu času, ale oni z toho vytěžili maximum. Nemohl jsem se ubránit dojmu, že v Norsku je idea zelené planety na úrovni, kterou si u nás nedovedeme představit. 

Hudební doprovod byl skvělý. Kamera až moc dobrá, člověku se ani nechce věřit, že to točili sami ve dvou. Pravděpodobně je tam pár záběrů od třetí náhodné osoby, třeba ten doktor. Scény ze stativu skvěle doplnily průlety a  záběry ze vzduchu z paraglidu. Radost pohledět.

** CESTA 2009, Viděno: doma, dabing.

To já jsem se nepřenesl přes tu zjednodušenou myšlenku NENI JIDLO. Co by to bylo za katastrofu, kdyby zemřelo vše kromě lidí. Přece je hmyz, houby, bakterie, mořští živočichové a podobně. Pro mě ti dva  byli takoví zoufalci co nepoznají jídlo, dokud není v plechovce s popiskem nutričních hodnot. 

Asi bych děj směřoval spíš k naději, že se život na zem zase vrátí, bude jiný. Stačí vydržet a řídit se pudem sebezáchovy. Parádní pointu by to dostalo kdyby se chlapec dostal mimo současnou vyspělou a zkaženou společnost a našel místo, kde se lidé v takovém světě adaptovali. Prostě vyzdvihnout zdegenerování moderního člověka.

Celkově jsem se nudil a s postavami jsem se nesžil. Postapokalyptický svět na mě nepůsobil věrohodně. Kamera  dobrá. Hudba příliš uspávací. Český dabing protivný.