Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Romantický
  • Muzikál

Recenze (152)

plakát

Dedh Ishqiya (2014) 

Naprosto skvělý film plný vynikajících hereckých výkonů, skutečně originální zápletky, skvělé práce kamery, nádherných kostýmů a lokací, nádherné hudby a přetékající poetikou. Dedh Ishqiya o mnoho předstihuje svého předchůdce. Postavy jsou výborně propracované a vztahy mezi nimi lahodně nepředvídatelné. Pro mne nejlepší (minimálně indický) film roku 2014.

plakát

Master, Mistress and Servant (1962) 

Dva příběhy jedné osoby, perfektně dané dohromady, aniž by jeden narušoval druhý, a přesto oba zůstávají zajímavé a dojímavé. Skvěle zahrané - co jiného také čekat od génia jako Guru Dutt, královny tragických rolí Meeny Kumari a takřka dokonalé v každém ohledu Waheedy Rehman? Postavy byly dokonale propracované, uvěřitelné. A konec? Vcelku prostý, přesto nesmírně působivý - a smutný.

plakát

Růže z papíru (1959) 

Překrásné. Guru Dutt je pro mne oficiálně nejlepším režisérem, jakého Bollywood kdy měl. A tak byl skvělý herec. Kaagaz Ke Phool vypráví příběh o muži, který ztratil všechno, a nakonec i odmítá vzít trochu štěstí, které je mu nabízeno, protože se cítí tak vyčerpaný a unavený životem, že už nemá co dát na oplátku. Na Waheedu Rehman bych mohla zírat celé hodiny. Její krása je tak něžná, že vás k slzám dojme už jen jediný pohled na ni. Zdá se křehká a přitom je z ní cítit síla. Její párování s Guru Duttem je perfektní. Nelze to ani dobře popsat. Patří k sobě. Několik tichých slov, pár letmých, téměř náhodných doteků.... to je vše. A přesto víte, že tohle je láska, ta, co trvá navždycky. Láska je páteří filmu, ovšem spoustu porstoru je věnováno i jiným věcem. Film se dotýká bezohlednosti světa, nevděku lidí i filmového průmyslu, pohrdání některých lidí, kteří i dnes na filmy zahlížejí jako na něco zcela nemorálního, je zde přítomna i rozpolcenost dítěte jehož rodiče spolu nežijí. Kaagaz Ke Phool není papírová květina z pouti, která časem vybledne. Je to nádherná růže s ohnivě barevnými plátky, které rozkvétá a nikdy neuvadá.

plakát

Teesri Kasam (1966) 

Hořkosladký příběh o setkání prostého vozky a pouťové tanečnice v hlavních rolích Raj Kapoor a Waheeda Rehman. Spoustu písní a velmi pomalé tempo rámují film, který má zvláštní nádech reality, a stejně tak reálný konec.

plakát

Mera Naam Joker (1970) 

Bolestně krásný příběh o klaunovi a třech ženách, které v životě miloval. Nádherné.

plakát

Dil (1990) 

Můj třetí Bollywoodský film. A okamžitá láska. Především druhá polovina, která dala hercům šanci ukázat co v nich je, když přijde na vypjaté emoce, byla krásná,a na konci mi ukápla slzička. Kombinováno s krásnými písničkami, tenhle režisérský debut se vážně povedl.

plakát

Death Sentence: Mrityu Dand, The (1997) 

Silný a snad až znepokojivě realistický film o tom, že tyrani by se měli bát těch, které utlačují, protože dříve či později se mězi utlačovanými a opomíjenými najde někdo, kdo jim pěkně zavaří, je zároveň také hereckým koncertem známých jmen. Shabana Azmi i Om Puri jsou vynikající, jak je jejich zvykem, nicméně Mrityudand patří od začátku do konce Madhuri Dixit, která tímto snímkem provždy dokázala, že není jen krásná panenka, co umí hezky tančit, ale jedna z nejtalentovanějších indických hereček všch dob a nebojí se dělat filmy bez velkých producentů a "mimo mísu".

plakát

Aaina (1993) 

Zajímavý příběh o dvou sestrách, z nichž starší nikdy nedokáže přijmout jakoukoliv porážku ze strany té mladší, "ošklivější" (což je paradox, protože starší sestrou je Amrita Singh and mladší Juhi Chawla v obrovských brýlích). Takže když se obě začnou zajímat o stejného muže, asi to nebude právě procházka růžovým sadem. Amrita byla perfektní jako žárlivá, svéhlavá a marnivá Roma, schopná jít přes mrtvoly, aby dosáhla svého. Juhi zase byla sladká a něžná, ovšem nakonec se dovedla i vzchopit a hájit vlastní zájmy. Jackie Shroff, jak se mi zdálo, měl zezačátku nevděčnou roli obdivovaného hrdiny, který všechnu akci nechá na děvčatech, ale jak film pokračoval, dostal i on svůj prostor a rozhodně toho využil. Všichni tři byli skvělí. Hudba byla příjemná a nemyslím, že jsem kdy viděla Juhi tak dobře tančit.

plakát

Cesta ohněm (2012) 

Skvělý film se skvělými hereckými výkony. Narozdíl od původního snímku tenhle remake je téměř bezchybný. Jak čtu komentář dole, vidím, že na indické filmy člověk prostě musí být zvyklý. Béčko? V žádném případě. Skvělý film.

plakát

Ganga Jumna (1961) 

Krásný příběh o dvou bratrech, kteří se kvůli zvratům v osudu ocitnout na opačné straně zákona. Co dělá film skvělým je hlavně DIlip Kumar a Vyjayanthimala v hlavních rolích.