Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční

Recenze (177)

plakát

Idiot (1946) 

Papundeklové umělohmotné televizní zpracování legendárního Dostojevského románu, ze kterého nad všeobecnou lacinost a průměrnost vyčnívá akorát génius Gérarda Philipa v titulní roli knížete Myškina. Všechno ostatní vůbec nestálo za řeč.

plakát

Král Krysa (1965) 

Film na motivy neméně legendární válečné knihy J. Clavella o amerických a britských zajatcích v japonském táboře během druhé světové války. Knihu jsem nečetl, takže bohužel nemohu srovnávat, film mě nebavil až nudil. Táborový život i vztahy mi přišly příliš umělé, neživé, vykonstruované, vyumělkované. Hlavní hrdinové a jejich osudy včetně Krále mě nezajímaly ani nebavily. Celkově mě snímek vůbec nezaujal.

plakát

Hlas pro římského krále (2016) (TV film) 

Krásné historické reálie z českých luhů a hájů, občasné zajímavé záběry kameramana na ně (podobné jako u Husa) zvládnuté kostýmy i doplňky. A tím to asi tak končí. Největším neštěstím současných čestotelevizních historických filmů (Hus, Karel IV. ) jsou bratři Hádkové, zrzaví ňoumové s chlapeckou tváří. Snímek zcela zabíjel chaotický scénář a ještě chaotičtější režie neopatrně žonglující s dějovou linkou i mnoha postavami. Výsledkem bohužel není filmový nebo alespoň televizní zážitek, ale pár třeba i zajímavých scén, které se zcela ztrácejí v nepřehledné mase zbytku. Škoda zmarněné příležitosti, zajímavých životních osudů otce vlasti v roce jeho výročí, kdy zajisté byly příslušné veřejné fondy více než otevřené.

plakát

Sedmero krkavců (2015) 

Krásná filmová pohádka a slovo filmová si zaslouží podtrhnout a zdůraznit. Po náložích Troškiád a podobných rádoby pohádek, skutečný balzám pro duši i oči. Nádherné lokace, cit pro záběr i kameru, zajimavé snímání, úžasná práce se zvířaty, krkavci. Klobou dolů před Marthou, i když ji moc nemusím, je to paní herečka a celý film, který na ní byl založen a asi i pro ní napsán bez problémů a zaváhání utáhla. Skvělá byla především v němé části filmu. Člověk se neubrání srovnání s legendární verzí se zlou královnou Ivanou Chýlkovou a "chrtem" Borisem Rösnerem, což je ale spíš horor než pohádka.

plakát

Obrovská žába (2014) (TV film) 

Nádherný dokument o tajích a extrémech mezi obojživelníky - žábami. Vynikající originální hudba, která skvěle podtrhovala úžasné zpomalené záběry, vizuály. Přestože se jednalo o dokument o přírodě dosahoval skutečných filmových kvalit. Zážitek!

plakát

Trans (2013) 

Bezesporu největším přínosem světové kinematografii tohoto filmu je odhalená a vyholená *** R.D.,sličné představitelky jedné z hlavních rolí, manipulativní psychoterapeutky a hypnotičky. V hlavní dějové linii se díky několika úrovním hypnózy a různým manipulacím s hlavním hrdinou, celkem pěkně ztvárněným hercem J.MA. úředníčkem v aukční síni, na kterém vlastně celá loupež stojí, lehce ztratíte případně musíte úporně přemýšlet v jaké úrovni zhypnotizování se zrovna nachází a co mu bylo vsugerováno, či která část paměti a jaké vzpomínky mu byly vymazány. Na konci se Vám poskládá trošku krkolomná hlavní linie příběhu, která by vlastně bez těch hypnotických kejklí byla poměrně fádní. Určité momenty působí zajímavě, ale u těch zvratů jsem se občas neubránil pocitům jisté násilnosti.

plakát

Smrt talentovaného ševce (1982) 

Nezajímavý námět scénáristicky zcela zfušovaný a ty příšerné neživotné dialogy šustící papírem i odtržené od normální lidské komunikace a úplně netalentovaně natočený a zrežírovaný. Ani lázeňský švihák Kodet v hlavní roli vyšetřovatele Exnera tu bídu bohužel nemůže zachránit, i když se o to snaží, jak mu scénář nemilosrdně určuje i ve slipech, alespoň něco pro dámy. Vlastní zápletka je jednoduchoučká a nehodná ani délky formátu 81 minut a závěr, kdy si policista, vyšetřovatel přichází k vrahovi pro motiv s prosíkem, působí přímo uboze. Suma sumárum jediné zajímavé jsou kulisy, kde se celý příběh odehrává, opočenský zámek a zámecký park.

plakát

Krvavé zúčtování (2013) 

Akční film o mafiánském bodyguardovi plný otřepaných klišé a stereotypů, který bohužel ničím nepřekvapil ani nevystoupil ze stínu svého žánru. Předvídatelně a až trapně působí závěrečný trik s neprůstřelnou vestou, ups sorry za spoiler. Velmi iritující byly z úst gangsterů kecy o tradicích, morálce, rodině...

plakát

Noc generálů (1967) 

Mrazivý thriller se skvěle budovanou atmosférou, od kterého jsem se i přes jeho značnou stopáž, nemohl odtrhnout. Úžasná herecká příležitost pro žulového Petera ztvárňujícího nad míru přesvědčivě sadistického německého generála a okouzlujícího Omara a téměř nenápadného Philippa, kteří během událostí okolo atentátu na Hitlera v roce 1944 vyšetřují brutální vraždy prostitutek. Propojení historických událostí s kriminální fikcí je osvěžující ozvláštnění. Napětí se stupňuje téměř až k neunesení...

plakát

Kanály (1957) 

Tíživá, tísnivá až beznadějná atmosféra zajímavého historického okamžiku v dějinách moderního Polska, která i dnes budí různé reakce (od glorifikace až po zatracení kvůli zbytečnosti). Režisér v kooperaci s kameramanem úžasně pracuje se světlem, šerosvitem a nebojí se ani temnoty. Hrdinové byť vystaveni extrémním situacím působí živě a lidsky. Silný film!