Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Toto není příběh o útěku z vězení, ale o přežití v něm. Odehrává se ve vojenské věznici Chang Jail v Singapuru v roce 1945. Daleko ke švýcarským i jiným neutrálním hranicím, daleko od dohledu na plnění smluv o zacházení s vězni. Žádné vysoké zdi, ostnaté dráty, žádní strážci. Jen moře a okolní příroda. Džungle není neutrální území.

Zde vězňové nežili, nýbrž existovali a toto je příběh o jejich existenci. Je to příběh o člověku, který měl „vše“ a ostatní neměli nic… Většina z mnohotisícové skupiny vězňů aliance žila jako uvězněná zvířata. Jediná osoba, která byla schopna přizpůsobit se podmínkám, to byl jejich král, americký desátník jménem King. Vážil o 20 kg více než většina nesvobodných, chodil poměrně elegantně oděný, vždy měl u sebe cigarety… Oproti němu mladý anglický důstojník Marlow, hrdý a charakterní, který jako jediný dokáže plynně konverzovat s Malajci. Proto se stali „obchodními“ partnery.

Když je Marlow zraněn a hrozí mu amputace ruky kvůli sněti, nemá King žádný zvláštní důvod, zaplatit za něho drahé léky, které by ho zachránily. Leda že by přestali být jen obchodními partnery a stali se z nich přátelé. Jak nezvyklé v prostředí, kde spolu soupeřili o přežití i příslušníci jednotlivých národností. Válka však končí a jak bývá zvykem, největší nepřátelé se skrývají ve vlastních řadách… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

markotter 

všechny recenze uživatele

Působivé, s výbornými hereckými výkony a skvěle udělanou hudbou. Nějak mi tam ale chyběli Japonci - a když už se objevili, tak to byli takoví milí pánové se šikmými očky, kterým nevadilo, že si vězni tu chovají slepice, tu kozy, či krysy a promenádují se po táboře s pejsky a tak. A když už najdou rádio v posteli, tak potrestají tu postel tak, že jí vynesou z baráku. Takhle to myslím nebylo. ()

smajly 

všechny recenze uživatele

Po přečtení výborné knihy Král krysa jsem se dověděl, že existuje i stejnojmenný film natočený právě podle zmíněné knihy. Člověka v takové chvíli vždy zajímá, zda jeho představy vyvolané četbou korespondují s vizuálním ztvárněním....a u tohoto filmu se tomu tak stalo. Můj Král krysa a Král krysa od Bryana Forbese se neuvěřitelně shodovali. Bylo to tím, že se režisérovi podařilo skvělým způsobem ztvárnit náladu v zajateckém táboře a charaktery jednotlivých postav. Škoda jen, že zápletka s diamantem byla odbyta v poměrně krátké době vzhledem k celkové délce filmu. Navíc závěr filmu, kdy konec války a osvobození tábora znamenají pro hlavního hrdinu ztrátu všeho pro co dlouhou dobu žil, je hodně zajímavý. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Co se týče filmového zpracování románů z období krátce po 2. světové zabývajících se 2. Světovou válkou, je Král krysa zatím asi nejlepší. Jako adaptace románu Jamese Clavella naprosto dostačující. Díky černobílému zpracování poměrně atmosferické a není to dějově prázdné. Vidět dopad skončení války na lidi v zajateckém táboře bylo zajímavé. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o lidské síle v nelidských podmínkách nejen přežívat, ale důstojně žít. Film o síle přátelství i o humoru, který pomáhal překonávat krutý čas. Knihu jsem nečetla, ale tuším, že skutečný konec nebyl vůbec tak (relativně) optimistický jako ve filmu. Protože ten, co se tolik vymykal davu, i za doby svobody vyčníval jako pochodeň. A že právě těm, kteří díky němu přežili tolik let, vadil nejvíc. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MÁM PROSTĚ KLIKU“...... /// (kdepak, to nestačí…). Film, který nesahá předloze ani po kolena. Možná má smůlu, že tu knihu považuju za (asi?) svoji nejoblíbenější. V tom filmu není po atmosféře ani ,,smrádku“. James Clavell v tom táboře 3 roky žil… Myslel jsem, že třeba …ale hovno. I to baštění psa, ta vůně – je z knížky cejtit mnohem víc. Nejvíc mně ale chybí, že tu není ani známka po tom, jak ty lidi přemejšlej a proč tak jednaj. Včetně Japonců. Dal bych 2*, ale to kvůli tý knížce, což by (asi?) bylo vůči filmu nespravedlivý. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 1962 napsal James Clavell, číst nebudu. 2.) Baví mě filmy o přátelství, který je silnější než všechny japonský prachy dohromady. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * /// TI CO NEČETLI, SI FLÁKNOU K PŘÍBĚHU A K NAPĚTÍ (MINIMÁLNĚ) 1* /// (Howgh) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (7)

  • Když Timy přijde ošetřit Petrovi ruku, vyndá si z tašky bílou dečku s injekcí a dalšími léky. Po scéně, kdy si umyje ruce, ji vyndá z tašky opět. (Miki8888)
  • Denholm Elliott (podplukovník Larkin) má také zkušenosti z války, a to když sloužil v Royal Air Force. Jednou byl sestřelen a zajat Němci. (sator)

Související novinky

Zemřel herec George Segal

Zemřel herec George Segal

24.03.2021

Ve věku 87 let zemřel v kalifornské Santa Rose americký herec George Segal. Zprávu médiím oznámila jeho manželka Sonia s informací, že příčinou úmrtí byly komplikace po operaci srdce. Držitel dvou… (více)

Reklama

Reklama