Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Romantický
  • Dokumentární
  • Akční

Zajímavosti k filmům (18)

OMG: Oh My God!

OMG: Oh My God! (2012)

Do kin měl diváky přilákat Salman Khan, který namluvit upoutávky k filmu. Vznikla tak fáma, že ve filmu hraje. Režisér Umesh Shukla pak musel nedorozumění vysvětlovat na tiskovce.

OMG: Oh My God!

OMG: Oh My God! (2012)

Z důvodu kontroverznosti filmu, konkrétně způsobu vyobrazení některých bohů a náboženských svátků, dostal Akshay Kumar policejní ochranu.

OMG: Oh My God!

OMG: Oh My God! (2012)

Film byl zakázán ve Spojených arabských emirátech.

Dhokha

Dhokha (2007)

Dhokha je prvním filmem Ibrahima Muzammila, který byl do té doby slavným modelem a tváří řady světových značek. Za roli inspektora Zaida byl dokonce nominován na cenu Filmfare v kategorii nejlepší nováček.

Victory

Victory (2009)

Mezi hráči se objevují skutečné hvězdy jako Mike Hussey známý jako „Mr Cricket“, Sajid Mahmood, Simon Jones, Craig McMillan, Daryl Tuffey nebo Nathan Astle. Větší roli si zahrál legendární Brett Lee, 2. nejrychlejší nadhazovač na světě s rychlostí nadhozu 150 km/h. Ve filmu se celkem objeví 44 špičkových kriketových hráčů z Indie, Pákistánu, Austrálie, Jižní Afriky, Srí Lanky a Nového Zélandu.

Refugee

Refugee (2000)

Příběh se odehrává na indicko-pákistánské hranici v oblasti Great Rann Kutch, což je slanisko v poušti Thar v indickém okrese Kutch v Gujaratu a provincii Sindh v Pákistánu. Jedná se o největší slanou poušť na světě. Ve filmu se o ni mluví jako o „Rann“. V létě se z ní vlivem monzunu ní stává slaná bažina, proto má hlavní hrdina v některých scénách bahno na botách.

Krrish

Krrish (2006)

Jedná se o první film, ve kterém Hrithikovi Roshanovi nevyretušovali jeho druhý palec na pravé ruce. Ve filmu tak podle toho upravily postavičku E.T. - Jadoo, která má prst přesně jako Hrithik.

Pákistánský chlapec v Indii

Pákistánský chlapec v Indii (2008)

Snímek napsal a produkoval režisérův otec Javed Jabbar. Režisér Mehreen Jabbar po přečtení stručného obsahu příběhu prý neváhal ani minutu. Snímek je financován z darů a příspěvků, které zorganizoval Javed Jabbar.

Pákistánský chlapec v Indii

Pákistánský chlapec v Indii (2008)

Natáčelo se v Nagarparkaru a Islamkotu, v blízkosti indickopákistánských hranic. Chrám, ve kterém se Champa (Nandie Das) ukrývá a modlí, je Godiji Parshwanth chrám v pákistánském Tharparkar.

Pákistánský chlapec v Indii

Pákistánský chlapec v Indii (2008)

Ve filmu zazní 7 písní, z nichž všech 7 složil Debojyoti Mistra. Konkrétně se jedná o skladby „Meri Maat“, „Meri Preet“, „Tarrin Panda“, „Alláh Megh De“, „Phir Wahi Raste“ a „Khari Neem Key Neechay“.

Pákistánský chlapec v Indii

Pákistánský chlapec v Indii (2008)

Snímek získal 7 ocenění či uznání na mezinárodních festivalech. Rashid Farooqi, představitel Shankar získal ocenění za nejlepší herecký výkon na pákistánském KaraFilm festivalu 2009 a na filmových cenách SAARC 2012. Stříbrnou medaili na filmových cenách SAARC 2012 získal také představitel mladšího Ramchanda Syed Fazal Hussain.

Slzy Gazy

Slzy Gazy (2010)

Válka v Gaze byla zahájena 27. prosince 2008 proti cílům teroristické organizace Hamas v Pásmu Gazy a trvala 3 týdny. Operace byla reakcí na soustavné ostřelování jihoizraelských měst ze strany islámských teroristů, kdy pouze za středu 24. prosince 2008 dopadlo na Izrael více než 60 raket a min. Vyšetřovatelé OSN ve zprávě zveřejněné 15. září 2009 obvinili Izrael a palestinské ozbrojené skupiny, že se v průběhu konfliktu dopustili válečných zločinů. Vyšetřování vedl bývalý jihoafrický soudce Richard Goldstone, jehož zpráva konstatovala, že Izrael vojenskými operacemi v Gaze mezi 27. prosincem 2008 a 18. lednem 2009 „spáchal činy rovnající se válečným zločinům a možná zločinům proti lidskosti“. Ale zpráva uvádí, že i „palestinské ozbrojené skupiny páchaly válečné zločiny stejně tak jako možné zločiny proti lidskosti“, a to odpalováním raket na jižní Izrael, kde nebyly vojenské cíle. V dubnu 2011 bývalý vrchní vyšetřovatel Richard Goldstone odvolal původní tvrzení, že Izrael záměrně útočil na civilisty, a prohlásil, že „kdyby věděl to, co ví nyní, byla by Goldstoneova zpráva odlišným dokumentem“. Zároveň prohlásil, že ačkoli zpráva našla důkazy o potenciálních válečných zločinech u obou stran, „v případě Hamásu (Palestina) je jasné, že jeho útoky byly záměrně cílené na civilisty ... ale vyšetřování a důkazy naznačují, že Izrael na civilisty záměrně neútočil.“ Během prvního dne útoku svrhlo izraelské letectvo 100 bomb na 50 cílů s odhadovanou úspěšností zásahů 95 % a zničilo většinu základen Hamasu během 4 minut. Mezi cíle útoků patřily vojenské základny Hamasu, jeho výcvikové tábory, velitelství a kanceláře. Izrael zaútočil na budovy a základnu Hamasu ve všech velkých městech Gazy, Útoky byly provedeny i na civilní infrastrukturu včetně mešit a islámské univerzity v Gaze, kde bojovníci z Hamasu schválně skladovali rakety a zbraně. Izrael použití bílého fosforu nejprve popíral, ale později přiznal jeho použití v rozporu s mezinárodními konvencemi. Nejvíce byla bílým fosforem zasažena budova OSN v Gaze a nemocnice al-Kuds. Izrael vystřelil 20 nábojů s bílým fosforem při útoku na hustě obydlenou oblast města Bejt Lahíja.

Otrokem

Otrokem (2010)

Nazer je Nuba z vesnice v pohoří Nuba, ležící v Africe na území Jižního Kordofánu, v současnosti patřící k Súdánu. Na území se však vedou ozbrojené konflikty a území má silné tendence k připojení k Jižnímu Súdánu.

Otrokem

Otrokem (2010)

Nazer sloužila po dobu 6 let u arabské rodiny v Chartúmu, kde byla nucena k tvrdé práci a byla obětí fyzického a sexuálního zneužívání. Po šesti letech v zajetí byla poslána do Londýna, aby sloužila u súdánského diplomata Abdel al-Koronky, který bydlel v Willesden Green. Po 3 měsících se ji podařilo utéct.

Otrokem

Otrokem (2010)

Vláda Velké Británie obvinění vznesená Nazer popřela, přesto v roce 2005 po vydání knihy "Mende Nazer - from slavery to freedom" ji byl přidělen politický azyl a nesměla se vrátit do Súdánu.

Otrokem

Otrokem (2010)

Národ Nuba tvoří několik národů, které mluví různými jazyky. V roce 2007 tvořilo společnost 1,1 mil osob, přičemž nejrozšířenějším náboženstvím byl Islám, avšak bez uznání práva Šária.

Amu

Amu (2005)

Od konce 70 let 20. stol. stále více Sikhů, o kterých film také pojednává, požadovalo vlastní národní stát pod názvem Chalistán, neboli země čistých. Umírněnější předáci jako Harčand S.Lóngoval se tehdy v Dillí snažili dohodnout kompromis, oproti tomu extrémisté, jejichž vůdcem byl Dsingh Bhindránvála, nečekali, vyzbrojili své stoupence a zmocnili se kontroly nad Zlatým chrámem v Amritsaru. V průběhu 1. poloviny 80 let pak teroristických útoků přibývalo. Ústřední vláda nakonec musela tvrdě zasáhnout. V roce 1984 proto indická premiérka Indira Gándhíová dala svolení ke spuštění operace „modrá hvězda“ proti Zlatému chrámu. Dne 5. června 1984 zaútočily na chrám tanky a po 4 dnech byli všichni stoupenci Bhindránvála pobiti. Dne 31. října 1984 pak dva dikhští členové ochranky Indiry Gándhíové vykonali odvetu, když premiérku v jejím sídle v Dillí zabili. Navečer, kdy Indira Gándhíová zemřela, přiletěl její syn z Bengálska zpět do Dillí, aby před prezidentem Zailem Singhem složil přísahu a stal se novým premiérem. Atentát na Indíru Gándhíovou, který je ve filmu také zmíněn, měl jako přímý následek pogromy a genocidu Sikhů, během kterých bylo v průběhu několika dnů předvším v Dillí vyvražděno mnoho tisíc Sikhů.

Reklama