Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Akční

Recenze (17)

plakát

Cesta do nemožna (2019) 

Vytvořit takovýhle animovaný životopisný dokument v česko-slovenských podmínkách vyžaduje velkou dávku odvahy. Výtvarnou stylizaci hodnotím kladně, myslím že takový film tu zatím ještě nevznikl. Odkazy na velká filmová díla, ať už Starwars, Titanic nebo Meliés, byly osvěžující. Ale ve scénáři mi chybělo něco, co by navršené gagy drželo pohromadě. Postrádala jsem konflikt a napětí, ačkoli nepochybuji o tom, že Štefánikův život plný napětí opravdu byl. Taky mě mrzelo, že film automaticky předpokládá, že divák Štefánikův život podrobně zná. Mám pocit, že jsem se o něm z filmu dozvěděla hrozně málo - totiž že byl astronom, meteorolog, letec a sukničkář, že byl obětavý a Beneš ho neměl rád.

plakát

Joker (2019) 

Jeden z kousků, který se zařadí k top ten thrillerům všech dob. Nejlepší na něm je ponor do duše psychicky nemocného člověka, kterého okolní krutý svět dožene až k vraždě. Perfektní nadčasové zrcadlo společnosti, přitom bez patosu. Strhující herecký výkon, skvělá scénografie, kamera i střih. Někteří tvrdí, že je film nebezpečný, protože se vciťuje do vraha. Mě zase přijde, že je užitečný, protože nás varuje, abychom se chovali ohleduplně. Krysa zahnaná do kouta kouše.

plakát

MOST! (2019) (seriál) 

Skvělé zrcadlo našemu čecháčkovství. Asi si to dám ještě jednou :-) Chápu, že se trans komunita vzteká, že z nich děláte karikatury, na druhou stranu - vztekal se někdo z jiných názorových/národnostních menšin, ze kterých si střílíte? Karikatury, podporující stereotypy, jsou tam všichni. A z toho právě vychází ten humor. Jo a ještě jedna věc - queer lidé se stále ptají, proč jste místo cis-ženy neobsadili trans ženu... otázka ale spíš je, jestli by trans ženy souhlasily zahrát takovýhle scénář, kde by si střílely ze stereotypů kolujících o nich samých. Nevím, ale asi ne. ... Takže - za mě pět hvězd.

plakát

Volání divočiny (2019) (studentský film) 

Režisérce se povedlo infiltrovat se do klučičí partičky, získat si jejich důvěru a pomoci jim alespoň s reparátem z češtiny. Při některých scénách se nemůžete přestat smát, jinde tuhne krev v žilách. Hlavními hrdiny jsou předčasně dospělé děti z malého města, se kterými si nikdo nechce hrát, protože mají špatnou pověst. A tak tráví svůj volný čas po svém - flákají se, kradou, kouří a chodí do kostela. A divák je všude s nimi. Vlastně je to takový návrat do dětství, při kterém si uvědomíte, že zlobivé děti rozhodně nejsou na odpis.

plakát

Zaklínač (2019) (seriál) 

Knihu jsem nečetla, takže nemám srovnání. Nicméně z filmového úhlu pohledu jej hodnotím jako průměrnou nenáročnou pohádku bez jakýchkoliv vedlejších linek. Každá epizoda se věnuje jedné Zaklínačově zakázce a neobsahuje cliffhanger. Což je pro mě sympatické, protože můžu v klidu přestat koukat v půlce série a usnout. Postavy jsou černobílé, doufám, že se to v druhé sérii víc zamotá.

plakát

Čertí brko (2018) 

Konečně pořádná česká pohádka s poctivou filmařinou. Výborně napsané situace. Na čerty mudrující ve vězení, jestli půjdou do pekla nebo do nebe a co teprve tamhleten opravdický myslivec, budu vzpomínat ještě dlouho. Mám radost, že se konečně objevila pohádka, která nepodceňuje svůj žánr, a bez obalu vypráví příběh o tunelech, chamtivosti, korupci, hlouposti, zastrašování atd. a kde hlavní ženskou postavu nehraje banálně krásná herečka, ale charismatická dívka s mezerou mezi zuby.

plakát

Osm hrozných (2015) 

OK, trochu to šustí papírem, postavy jsou černobílé a všechno vyřeší deus ex machina, ale má to vtip. A to je pro tenhle žánr hlavní :-) Smáli jsme se celou dobu, Tarantino se nezapřel, herecký výkony super - takže doporučuju.

plakát

Zapomenuté stříbro (1995) (TV film) 

V porovnání s jinými mockumentary je to trochu slabé kafe. Obávám se, že obsahuje příliš mnoho cinefilních vtípků a pro obyčejného člověka zůstane spíš filmem, který je OK si pustit při žehlení. Poslední scéna s projekcí Salome je ale doopravdy dobrá, je vidět, že se na ní filmaři vyřádili a dobře se bavili. Plus obsahuje hromadu odkazů na velká díla kinematografie jako jsou třeba Křižník Potěmkin nebo Intolerance.

plakát

Spaceballs (1987) odpad!

pardon, ale tohle bylo opravdu hrozný... nejen že jsme u toho málem usnuli, ale ty vtipy jsou hluboko pod úrovní Toma a Jerryho. Klišé vedle klišé.

plakát

Hraje skupina Spinal Tap (1984) 

Ty postavy jsou tak dementní, až to hezký není! :)) Nejvíc jsme si asi "užili" přiléhavé elasťáky. Podruhé už raději ne, jde o psychické zdraví. Jediné, co mě mrzelo, byly krátké písničky, protože ty jejich texty mají šťávu!