Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Romantický
  • Pohádka
  • Dokumentární

Oblíbení herci (10)

Jack Lemmon

JACK JE PÁN! MY EVERYMAN.

Kde jste byl celý můj život... Herecký koncert od začátku života až do konce. Smekám. Právě on mě přivedl ke zlaté éře a filmografii Hollywoodu, a za to mu budu navždy vděčná. A právě on je taktéž tím, který ji nejlépe reprezentuje. Tahle generace a hlavně takoví lidé se rodí jen jednou za život, Jack je nenahraditelný. Bez obav se dá říct, že ve svém umu byl mistr.

 

Kombinace inteligence, spontánní a nejpečlivější dovednosti komedie. On to miloval. Vždycky se celý ponořil do role, nehrál jen kvůli zábavě a smíchu, hrál pro poctivost a upřímnost daného okamžiku. Dal tomu všechno, co měl a co mohl dát. V každém jeho pohybu a slově je tolik vášně, nadšení a lásky nejen pro herectví, ale i pro život. A nemůže být nikdo, kdo by nemiloval jeho. On miloval všechny a všichni milovali jeho. Slovy Billyho Wildera: "Štěstí je pracovat s Jackem Lemmonem. Všichni ho měli rádi. I muži. A nežárlili, pokud jejich ženy byly do Jacka platonicky zamilované." Stačí vidět jeho obličej, nebo slyšet jeho hlas a musíte se usmívat. Jen mě mrzí, že jsem ho neměla možnost poznat víc ještě za jeho života. A na divadelních prknech, to musel být fenomenální zážitek. Zůstalo mi po něm v srdci velké prázdno. ♥


Jak se říká: "Mnozí z těch, co zemřeli, by si zasloužili žít." A on je právě jedním z nich. Mějte se tam co nejlépe, pane Lemmone, vždycky zůstanete fenomén a legenda. 

"Failure seldom stops you. What stops you is the fear of failure."

 

Paul Newman

Pane bože, z jakého zázračného a božského světa pocházíte, pane Newmane?! Já z něho umřu. Newman byl opravdu NEW MAN. Nevím, jak a kde se tu někdo tak dokonalý vzal, ale chci ho tu okamžitě zpět. Mám pocit, jako bych ho znala. V životě mě hodně ovlivnil, už jen tím, že byl a že byl, jaký byl.

 

Někdy se najde dokonalý člověk, muž, a Paul byl jeden z nich. Lidská definice slov charisma, gentleman, kultivovanost, šlechetnost, charakter, mužnost a inteligence. Jeden z nejnádhernějších mužů - a nemyslím (jen) hezkou tvář a modré oči, měl srdce, udělal toho pro lidi tolik.

 

Uměl hrát a taky si uměl filmy, respektive role vybírat. Kde byl Paul, to nemohl být špatný film. Povznesl to vždy na třikrát vyšší úroveň. To nebylo jen hraní, to bylo... já nevím, ještě víc než to. Byl to mistr. Fenomén. Hrál správné, sympatické a inteligentní chlapy - a vlastně je ani tak hrát nemusel, on takový prostě byl. A ten hlas! To, že se celý den těším, až si konečně pustím nějaký film s ním a na nic jiného nemyslím, to zatím dokázal jen on a Jack Lemmon. Člověk, který svůj život opravdu prožil naplno a s láskou k němu. Byl stejný v roce 1958 i v roce 2008 - unikát. S jeho ztrátou jsem se dodnes nevyrovnala a není den, kdybych na něj nevzpomněla. Čest Vám, Paule, jste génius. Nikdy na Vás nezapomenu, díky za všechno. Za život. Miluju vás a vždycky budu. ♥

 

Chtěla bych sem přidat i další velikány jako Cary Grant, Gregory Peck, Clark Gable a další, ale Paul to u mě holt vyhrál na plné čáře, nicméně je zmíním aspoň tady, miluju vás všechny 

 

"You only grow when you are alone."

 

Alan Rickman

Alane, ty jsi byl, stále jsi a vždycky budeš legenda. A moje první a jedna z největších lásek. Miluju Tě, ctím tě a obdivuju tě. Pokora, inteligence, úcta, přirozenost, vybrané chování, ušlechtilost, laskavost, vznešenost, skromnost, lidskost, srdečnost, humor, charisma, to je on a já ho takového vždycky budu zbožňovat. Jeho snad nemůže nikdo nemilovat. Je to chlap s velkým CH a herec s velkým H.

 

Je úplně jedno, co hraje, drama, romantiku, komedii nebo fantasy, ve všem je svůj a nezaměnitelný, dává do toho sebe a to je to nejlepší. Zahraje špičkově i tu sebeblbější roli, která ale ve výsledku ani blbá v jeho podání není. Nedokážu si bez něj představit herecký ani lidský svět. A ten jeho hlas, bože, neznám snad krásnější zvuk, dokázala bych ho poslouchat celé dny, ať by říkal cokoliv. Dodnes je jeden z mých nejhezčích a nejsilnějších zážitků jeho přednes sonetů, kde jsem ho vlastně poznala a poprvé v životě se zamilovala. Mohl by být můj děda, ale stačí jedno slovo a jsem jeho. Miluju jeho humor, i když na to zprvu nevypadá, miluju, když se směje, vlastně se s ním i radši bavím, než trpím, ale ať dělá cokoliv, má to grády a jsou to momenty, kdy to mnou pohnulo.

 

Málokdo mě v životě tak ovlivnil, navedl na cestu a učinil mě šťastnou. Pro mě jeden z největších herců a osobností své i celé generace, co je svět světem. Velkolepý člověk. Jeho lidská i herecká stopa, kterou přinesl a zanechal, je nesmazatelná, tvořil dějiny. Děkuju za všechno.


Děkuju, že jsi oživil Snapea (ať si říká kdo chce, co chce, Snape je láska a nejlepší postava z celého HP), za filmové zážitky, u kterých mám husinu až na prdeli, za to, že mě děláš šťastnou, a zkrátka za to, že jsi tím, kým jsi. 
Jo a na tom Alanovi s černými vlasy a očima (Snape, Metatron) je něco... ó můj bože.

 

Sice už nejsi mezi námi, ale nedokážu o Tobě psát v minulém čase, mám stále pocit, že jsi tu s námi. Je to už 7 let a tvůj odchod mě stále bytostně bolí, nesrovnala jsem se s tím a asi to nikdy nedokážu. Nějak jsem nečekala, že tenhle den nastane. Psala jsem, že si bez tebe nedokážu představit svět, a fakt to nedokážu, zbyla tu po tobě i v mém srdci obrovská díra, která už se nikdy nezahojí. Je to zvláštní, postrádat někoho, koho jsem nikdy neviděla, nepoznala, ale je to, jako bych ztratila někoho blízkého. 14. 1. 2016 jsem ztratila kus srdce. Lidi jako Alan by neměli umírat. Odešel jsi příliš brzy.

 

After all this time?
ALWAYS.
Nikdy nezapomenu. 
Děkuju.
1946 - 2016

 

"If people want to know who I am, it is all in the work."

Vladimír Dlouhý

Vladimír je ztělesněním herce, umělce, váženého a věhlasného člověka, charisma a ukázkový význam slova i smyslu osud, však právě to všechno bylo jeho životem i skonem. Vladimíra ve svém žebříčku prostě musím mít, můj úplně nejoblíbenější český herec i jeden z nejoblíbenějších celkově. 

 

Jestli mě nějaká ztráta české osobnosti opravdu zasáhla, po stránce herecké a ještě víc lidské, tak právě jeho, obrečela jsem to, zlomilo mi to srdce. Nedokážu úplně říct čím, ale byl a stále je pro mě inspirace a síla, prostě to z něj sálalo, možná aniž by to věděl, a v mysli se k němu často vracím a říkám si, že už kvůli němu a díky němu to nesmím vzdát, stejně jako se nevzdával on. A opravdu mi přijde, jak kdybych ztratila někoho blízkého, tak hypnotický, uhrančivý, tajemný a fascinující Vladimír byl, ať jako člověk, tak jako herec. Byl tak přesvědčivý, zároveň přirozený, až mě to za něj někdy bolelo, vždy mám husí kůži až v kostech, nikdy nic neošidil, ale strašně jsem ho obdivovala a chovám k němu velkou úctu, za všechno. Už jen ta jeho nenápadná gesta, pohyby a mluva očima, kterými hrál, to je neskutečné, až je mi z toho úzko, ale tak dobře svým způsobem. Chtěl, aby za něj mluvila práce, a to se mu doopravdy povedlo. Tím, že vlastně být hercem ani nechtěl, snad ani sám nevěděl, co v něm všechno je, a proto to byl prostě a jednoduše právě on, to nejvíc, kým mohl být. A kde by dneska český film bez něj byl. Stále přemítám, jestli byl skutečný, nebo sem přišel jako zázrak z jiného světa. Měl mimořádný dar a talent od Boha.

 

Je to zvláštní, ale často si na něj vzpomenu a říkám si, jaké to mohlo být, kdyby tu ještě byl, spoustu toho dokázal, ale spoustu měl ještě před sebou a zasloužil (by) si to. Kolikrát vidím nějaký gilm a říkám si, tahle role by byla přesně pro něj, tohle by mohl hrát jedině on. Jeden z nejnadějnějších herců, který měl sice spoustu příležitostí to předvést, ale zároveň bohužel tak málo. Sledovala jsem jeho cestu už od mého dětství, vyrazil mi dech už jako malý, byl pro to zkrátka předurčen, a až do poslední chvíle jsem mu držela palce a i dnes je to pro mě pořád jeden z nejvýznamnějších a nejlepších herců a lidí, který dal světu tolik, ale jen málo z toho dostal zpět a zaplatil cenou nejvyšší. Když o tom přemýšlím, mám asi celkově radši českou kinematografii nad zahraniční, a Vladimír je právě jeden z důvodů, díky němu jsem si český film oblíbila. Osobitějšího herce, který do toho opravdu dal a obětoval tomu vše, neznám. 

 

Vladimíre, milovala jsem Vás od první chvíle celým svým srdcem a vždycky Vás milovat budu. Mé srdce se 20.6. rozpadlo vedví a ta ztráta je nenahraditelná. Herecký svět Vám ležel u nohou a měl byste to vědět. Kdyby tak šlo někoho oživit... byl byste to právě Vy. Moc bych si přála, abyste věděl a cítil, jak jste byl a navždy budete milovaný, aby někdo smazal všechnu tu bolest a příkoří a dostal jste všechno to dobro, štěstí, lásku, zadostiučinění a hlavně čas, jež si zasloužíte.

 

Navždy a s láskou.

Děkuju. 

♥️

Ondřej Vetchý

Pan herec, nemám asi víc co říct. To, co Ondřej dokáže a jaký je, herecky i lidsky, je neskutečné a asi neznám víc osobitého, nejen českého herce a chlapa. Možná tak na první pohled nevypadá, ale je to chlap s dobrým a obrovským srdcem. Ondřej je jen jeden. Je v něm něco, co nedokážu popsat slovy, pro to ani žádný ekvivalent neexistuje, je to zkrátka Ondřej Vetchý. Chápete, ne? Jen si to řekněte: Ondřej. Vetchý. Přesně. A to je ono. Persona českého filmu, kterému se nevyrovná ani kdejaká světová filmová hvězda, s ním se může poměřovat snad jen on sám, a já jsem věrná svému českému srdci i filmu. Zkrátka svéráz. Klaním se.


„Češi mají v povaze to, že vědí o něčem úplné hovno, a přesto na to mají naprosto vyhraněný a jasný názor.“

Karel Roden

Karel Roden je herecký bůh, opravte mě, jestli se pletu. Jestli je nějaký člověk, který se fakt hodí na herectví, je to zcela a nepochybně Karel Roden. Už jako mladíček byl geniální, ale kam to dopracoval, já nemám slov, nechápu a nerozumím. Kdykoliv ho vidím hrát, mám husí kůži po celém těle, a to neříkám jen jako řečnický obrat, to myslím doslova. Má tak nepopsatelnou a jedinečnou hereckou i lidskou auru, že jsem vždycky jak v jiném světe. Přírodní úkaz tenhle chlap.

 

Můj žebříček si zaslouží vyzdvihnout naše české herce, které miluju a kteří jsou stejně moji nejoblíbenější už od dětství, kvality na to mají a leckdy lepší než zahraniční, a v tom případě tu samozřejmě Karel nesmí chybět, protože když se řekne jeho jméno, celý svět ví, o koho jde. Kvalita a věhlasnost našeho filmu rovná se Roden, a říkejte si, co chcete, proti tomuhle nejsou argumenty. TOP český a vlastně i světový herec. V dnešní době rádoby herců budu vždycky věrná a oslněna takovými českými legendami, v čele třeba právě s Karlem.

Ivan Trojan

Ivan je Ivan, co dodat? :) Viděli jste? Tak vidíte. A souhlasíte. Když dá geniální otec život geniálním synům aneb rodina Trojanova. Nebudu přehánět, když řeknu, že je to náš nejlepší současný herec. Záruka každého českého filmu, seriálu nebo divadelního představení. Já myslím, že to zkrátka "obyčejně" miluje, a o tím to je, pak ho nejde nemilovat. Díky za takové herce, kteří udržují naši filmovou scénu na výši. Koukat na něj je zážitek, o který by neměl být nikdo ochuzen. Díky, Ivane.

 

"Mám pocit, že kolem nás je čím dál víc neslušnosti, egoismu a lhostejnosti. Mně to vadí. A tak se snažím takový nebýt."

Jiří Dvořák

Jo, tenhle chlap. Pamatuju si ho už z Černých andělů a Vůně vanilky, kde mi učaroval a s každou rolí mě víc a víc nadchnul. Kamarádka si ze mě v dětství dělala srandu, že ho miluju. Měla vlastně pravdu, celou tu dobu. Jako herce samozřejmě. Charisma na entou, herectví klasika a velikána a ten hlas. Skvělý dabér, a já dabing moc ráda nemám, ale u něj mi nevadí a ještě si ho ráda poslechnu. Ať v komedii, dramatu nebo pohádce, má to grády. Stačí, aby promluvil, nebo se podíval do kamery. Je vidět, že ho to baví a má to rád a mě zase baví, jak ho to baví. A kvůli němu se podívám i na naše české kraviny, on to vždycky povznese někam výš. Miluju, jak všestranně, lidsky a osobitě hraje, pokaždé je to zážitek. Spolu s Trojanem, Vetchým a Rodenem nejlepší současný český herec, na kterého nedám dopustit a doufám, že ho budu moct sledovat dalších 50 let.

Lukáš Vaculík

Můj kamarád do deště a láska z pasáže, muhaha. Můj oblíbenec byl vždycky Lukáš, za každých okolností. Oblíbený herec z dětství, na kterém jsem vyrostla, a zůstalo mi to až do dospělosti. Ale teď vážně, já nejsem z těch ječících fanynek, taky to bylo až v miléniu a bylo mi 6 no, ale jako herec si mě získal už tenkrát a funguje to dnes jako tehdy.

 

Lukáš je jeden z našich nejlepších herců, profesionál, za tím si stojím, a i když možná neměl vždycky nejšťastnější ruku na filmy, nebo možná na scénáře a režii, ve svém hereckém výkonu a osobitém projevu je i tak jedinečný, poctivý a vyčnívá, a dokázal to už tolikrát. Jeho mladičká hvězda nevyhasla, jako dle mého třeba u Sagvana, sorry, naopak se rozzářila, rozrostla do neskutečného charisma, talentu a kvality, je z něj naše herecká stálice a já jsem ráda, kam to dotáhl a jaký herec se z něj stal. Má to v sobě stejně tak jako když mu bylo 25 a když je mu 60 (jakože cože?, fakt mi chcete říct, že je mu už 60?, kdy se to stalo, není možná, já jsem furt zaseklá někde v dětství, hah).

 

Mám ho nejradši jako sympaťáka v kladných rolích, zároveň zírám a ohromuje mě, když ztvární takovou zápornou roli, která mě vytáčí a deptá tak, že bych mu nafackovala, přestože ho mám ráda, a to je pro mě ten um a variabilita, kterou se pro mě vyznačuje skvělý herec. Miluju tu specifičnost a typičnost, se kterou hraje, mluví, přemýšlí, gestikuluje a jedná, vždycky je to, jako bych se setkala s věrným milovaným přítelem, kterého znám celý život. Má vlastně stále ten svůj starý dobrý herecký projev, podle kterého ho hned poznáte a nespletete si ho, ale u něj to není na škodu, naopak, a já na něj nedám dopustit.

Ewan McGregor

Miluju ho od 8 let a vždycky se k němu nakonec vrátím, ať se děje cokoliv. Takový to, kdy někoho vidíte poprvé a hned v první vteřině se do něj zamilujete na první pohled a víte, že si to sedlo - to je Ewan. Jako malá jsem se dívala na všechny rozhovory s ním, i když jsem tomu vůbec nerozuměla, ještě jsem neuměla anglicky ani kváknout, ale milovala jsem jeho hlas a stačilo mi ho vidět a poslouchat a měla jsem úsměv od ucha k uchu. Kromě herectví má jednu neskutečnou výhodu - optimismus, upřímnou radost a štěstí ve všem a ze všeho, co dělá, tím filmu dává neskutečnou energii, formu a člověk se chce (nejenom na něj) jen dívat a dívat. Díky němu se dá i horší film zhlédnout, protože jemu nelze odolat. Strašně milý a sympatický chlapík, co se k herectví hodí jako slunce k létu. On sám je totiž takové sluníčko a mně je u filmů s ním prostě dobře. A ještě jedna věc: jak může chlap tak skvěle hrát a mít tak božský hlas? To mi fakt spadla brada. Je něco, co ten chlap neumí?!

"I have to say I am an optimist. I've always been built that way. I'm quite a happy person. I can find joy in lots of things. I just am happy. I don't have to look for it. I don't have to do things to encourage my sense of optimism. I have it anyway."