Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Zajímavosti k filmům (4)

The Wire - Špína Baltimoru

The Wire - Špína Baltimoru (2002) (seriál)

Jizva, kterou má herec Michael Kenneth Williams (Omar Little) přes celou tvář, je reálná. Jde o následek zranění, ke kterému přišel hned na začátku filmové kariéry. Den po svých 25. narozeninách se připletl do pouliční rvačky v Bostonu, během níž byl pořezán žiletkou. Jizva se stala jeho charakteristickým rysem, díky němuž začal získávat role gangsterů ve videoklipech a později ve filmech.

Magická hlubina

Magická hlubina (1988)

Technicky nejnáročnější scény filmu byly natáčeny s ochočenými delfíny, např. s delfíní samicí Joséphine. Ta se během svého dlouhého života ve francouzském mořském parku Antibes stala několikanásobnou matkou i babičkou a dožila se 40 let, což je na delfína skákavého, kteří se běžně dožívají přibližně 30 let, opravdu hodně. Jak oznámila správa parku Antibes, Joséphine uhynula na ledvinovou chorobu v úterý 23. 8. 2011.

Jack Rozparovač

Jack Rozparovač (1988) (TV film)

V září 2014 byla po 126 letech odhalena totožnost skutečného Jacka Rozparovače. Byl jím Aaron Kośmiński, pocházející z polského města Klodawa nedaleko Lodže. Potvrdila to analýza stop DNA na šátku jeho čtvrté oběti, Catherine Eddowesové. DNA pachatele byla porovnána s genetickými vzorky pravnučky Kośmińského sestry a byla prokázána shoda. (Zdroj: fakt.pl, novinky.cz)

Zachraňte vojína Ryana

Zachraňte vojína Ryana (1998)

Předobrazem vojína Ryana (Matt Damon) byl skutečný vojín Fritz Niland, který se vylodil v Normandii 6. června 1944. V ten samý den padl při vylodění jeho bratr Robert J. Niland. Druhý den, 7. června, padl i druhý bratr Preston T. Niland. V tu dobu byl již po seskoku na bojiště v Indočíně prohlášen za nezvěstného i jeho poslední bratr Edward. U Nilanda bylo skutečně rozhodnuto o jeho stažení a následné deportaci zpět do států. Fritz Niland válku přežil, navíc se pak shledal i s bratrem Edwardem, který v džungli nezahynul a nakonec se vrátil z japonského zajetí domů. Preston a Robert jsou pohřbeni na hřbitově v Colleville-sur-Mer v Normandii. Fritz Niland byl navíc blízkým přítelem Warrena Mucka a Donalda Malarkeyho, kteří byli ztvárněni v seriálu Bratrstvo neohrožených (od r. 2001). Všichni patřili ke stejnému praporu a divizi, Niland pak k rotě H.

Reklama