Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dokumentární
  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný

Obsahy (8)

Крим, як це було

Крим, як це було (2016)

Film vypráví příběh důstojníků, vojáků a námořníků, kteří nezradili svou přísahu věrnosti lidu Ukrajiny a formou jejich přímých svědectví popisuje události na Krymu během ruské invaze. Vojáci, z nichž mnozí dodnes slouží v ukrajinské armádě, popisují svou motivaci a vysvětlují, proč se jako někteří jejich kolegové nepřidali na stranu okupantů a rozhodli se klást alespoň symbolický odpor, či v případě možnosti navzdory ruským výhružkám unikli z okupovaného poloostrova i s cennou technikou do vnitrozemí Ukrajiny.

Děsjať sekund

Děsjať sekund (2016)

Dokumentární film o lidech ztracených v čase i prostoru. Příběh o tom, jak rychle se může člověku změnit celý život. Ale také příběh o věcech, které se v čase nemění. Snímek se věnuje událostem, k nimž došlo ve čtvrti Schidnyj v ukrajinském Mariupolu 24. ledna 2015. Proruské milice tehdy zaútočily salvovými raketomety Grad na obytné čtvrti města Mariupol, zasáhly domy, obchody, školu i školku. 31 lidí zemřelo, 108 bylo zraněno a stovkám dalším se nenávratně změnil život. Toto je jejich příběh.

Enter Through the Balcony

Enter Through the Balcony (2020)

Krátký dokumentární film Enter Through the Balcony se věnuje ukrajinskému (resp. postsovětskému) fenoménu balkonů a lodžií, které si jejich majitelé všemožně upravují. Trend začal v 80. letech a trvá do nynějška, jeho hlavním hnacím motorem je snaha majitelů přizpůsobit si jinak zcela unifikované bydlení svému obrazu, ale také třeba získat kousek obytného prostoru navíc, nebo si tak kompenzovat absenci zahrady, rekreační chaty a podobně. Film nabízí sérii rozhovorů s majiteli bytů, architekty i představiteli měst, a ukazuje co všechno dokáže lidská tvořivost z obyčejného panelákového balkonu vytvořit. Od prostého zasklení přes zimní zahradu až po profesionálně na zakázku dělané přestavby, které jakoby na fasádu přilepí další pokoj.

The Second Meeting

The Second Meeting (2012)

Film vypráví příběhy amerického pilota Darrella Zelka sestřeleného v „neviditelném“ letounu F-117 Nighthawk nad Jugoslávií v roce 1999 a srbského velitele raketové protivzdušné jednotky Zoltána Daniho, který Američana sestřelil. Oba muži si po válce začali dopisovat a po mnoha letech se v roce 2011 setkali. Film se věnuje nejen tomuto setkání, ale i následnému přátelství obou rodin a vzájemnému pochopení.

Train Kyiv-War

Train Kyiv-War (2020)

Mladý režisér původem z Doněcku se vydává na cestu nočním vlakem z Kyjeva do Kosťantynivky, posledního města před okupovanou částí Donbasu, kterému se pro jeho trasu někdy přezdívá vlak Kyjev – Válka. Spojem cestují jak vojáci ukrajinské armády na frontu, tak obyvatelé okupovaných oblastí vracející se z návštěv příbuzných a úřadů, či naopak. Režisér postupně prochází vlakem a formou rozhovorů s různými cestujícími i zaměstnanci Ukrzaliznycje zjišťuje jejich postoj k probíhajícímu konfliktu, nebo se od nich dozvídá jejich mnohdy velmi pohnuté osobní příběhy. Tímto způsobem se před divákem postupně rozvíjí netradiční sonda do specifické části ukrajinské společnosti, která je tím či oním způsobem konfliktem zasažena nejvíce.

Сіль з Бонневілю

Сіль з Бонневілю (2021)

Film vypráví příběh Nazara a Maksyma a jejich desítky let staré sovětské motorky IZH-49, kterou se rozhodli předělat na závodní stroj a získat s ním světový rekord. Vydají se proto do Utahu v USA, kde se v Bonneville každoročně na solném jezeře snaží tisíce lidí z celého světa získat rychlostní rekordy. Povede se dvěma mužům z garáže kousek od Kyjeva ustanovit rekord tváří v tvář konkurenci, která neváhá investovat do svých strojů obrovské prostředky?

As Far as Possible

As Far as Possible (2021)

Film vypráví příběh mladého Němce Michela, jehož snem je vést jednoduchý život co možná nejdále od civilizace. Střídavě žije v Německu a v Karpatech na Ukrajině, kde se stará o ohrožené vodní buvoly. V Německu se zamiluje do Very, která má již dvě malé děti z předchozího manželství. Michel se snaží spojit své sny s rodinným životem, ale nakonec skončí před těžkou volbou – je důležitější nový vztah nebo celoživotní sen?

Escobar's Hitman

Escobar's Hitman (2017)

John Jairo Velásquez Vásquez, přezdívaný „Popeye“, je pro mnohé Kolumbijce z města Medellín hrdinou. Fanoušci ho na ulicích zastavují, fotí se s ním a žádají autogramy pro sebe i své blízké. Jeho sláva neopadla navzdory tomu, že strávil 23 let ve vězení za mnohonásobné nájemné vraždy. V době vrcholného rozmachu nechvalně proslulého Medellínského kartelu totiž pracoval jako nájemný zabiják pro Pabla Escobara, který se stylizoval do role ochránce chudých.
V ruském dokumentárním snímku tvůrci zobrazují bizarní realitu každodenního života člověka, který je dosud na svou temnou minulost hrdý. Kromě setkání s příznivci však dojde i na konfrontaci s jeho přeživšími oběťmi či rodinami těch méně šťastných.

Reklama