Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (5)

plakát

12 let v řetězech (2013) 

Dle Americké akademie nejlepší film roku 2013. S tímto hodnocením nemohu v nejmenším souhlasit. Film, který po zvolení prvního afroamerického prezidenta využívá náklonnosti americké společnosti k příběhům s tématikou rasové nerovnoprávnosti, se snažil navázat na úspěch filmů jako Nespoutaný Django, Butler nebo 42. Ačkoliv měli tvůrci k dispozici vskutku silný životní příběh muže, z kterého se stal ze dne na den otrok, tak jeho potenciálu bohužel nedokázali využít. Povětšinou jednotvárný výraz hlavního hrdiny působil na diváka až lhostejně. Jediné co si zaslouží kladné hodnocení je výkon Lupity Nyong´o a Michaela Fassbendera, jejichž „bičovací" scénu nedostanu z hlavy hodně dlouho. Co se týče Brada Pitta, poté co se stal producentem filmu, se do role spasitele sám pasoval. Nutno říci, že si dokázal dobře spočítat 1+1 (téma otroctví + afroamerický režisér) a vyplatilo se mu to v podobě zlaté sošky. Na rozdíl od Akademiků, kteří si libují v dokazování světu, jak jsou pokrokoví, jejich chvalozpěvy nad 12 let v řetězech, nesdílím. Z mého pohledu se jedná o naprosto průměrný film.

plakát

Klub poslední naděje (2013) 

Život elektrikáře závislého na drogách, alkoholu, ženských a sázkách na americké rodeo se změní ve chvíli, kdy je u něj diagnostikován vir HIV. V hlavní roli Matthew McConaughey, který zde předvádí svůj životní výkon. Divák ho sleduje na cestě od popírání svého stavu přes smíření a založení výdělečného businessu na dovozu léků až po boj za lepší podmínky pro život nejen svůj. Oskara si Matthew McConaughey rozhodně zasloužil a stejně tak Jared Leto, který byl v roli transsexuála famózní.

plakát

Jasmíniny slzy (2013) 

Typický woody-allenovský film, plný dialogů a vztahových dilemat. Film jako takový by byl naprosto obyčejný nebýt herecké parády v podání Cate Blanchett, která je v roli povýšenecké, osudu vzdorující Jasmin úchvatná. Její herecký um zastiňuje jak ostatní herce, tak film samotný. Přesvědčivější už být nemůže. Oskar naprosto zasloužený.

plakát

Vlk z Wall Street (2013) 

Film plný peněž, drog, sexu i humoru se může chlubit špičkovým hereckým výkonem v podobě Leonarda DiCapria, kterému zdatně sekunduje Jonah Hill a další. Hádám, že to ani jinak nejde, když na režisérské sesli usedne Martin Scorsese. Leonardo DiCaprio už v Krvavém diamantu či Nespoutaném Djangovi přesvědčil, že můžeme z jeho jména strhnout nálepku idolu teenagerských srdcí po filmech jako Titatic nebo Pláž. Dospěl totiž do pana herce, jehož výkon na drogách závislého promiskuitního miliardáře by, nebýt letošní konkurence v podobě kovboje Matthew McConaugheyho, zajisté získal zlatou sošku. Jonah Hill zase ukazuje, že po Money Ball a právě Wolf of Wall Street má na to hrát i jiné role než jen blbínky v podprůměrných komediích. Nad očekávání povedený film.

plakát

Gravitace (2013) 

Tento film si nezakládá na příběhu, ale na jeho prostředí. Tím je tajemný, úchvatný a pro většinu pozemšťanů nedosažitelný vesmír. Nikoliv však pro Sandru Bullock a George Clooneyho. Jejich výkony podpořeny inovativní kamerou, zvláštními efekty a zvuky si zaslouží nejvyšší uznání. Kvalitně odvedená filmařina, na které si dal pořádně záležet režisér Alfonso Cuarón mu přinesla pěknou řádku ocenění a nutno říct, že si je naprosto zaslouží. Po čtyřech letech práce na Gravitaci, vytvořil tak dokonalou iluzi vesmíru, že jsme se tam všichni mohli na hodinu a půl přenést. Tento jedinečný zážitek si divák nejlépe vychutná ve 3D. Dle mého názoru, film roku.