Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Fantasy
  • Komedie
  • Sci-Fi

Deníček (78)

Vetřelci a lovci: Zrozen bez porodu (TV film)

Režisér Filip Renč vrátil ke kriminálnímu příběhu ze současnosti, když v Centru dramatické tvorby brněnského studia České televize natočil příběh, do jehož hlavních rolí obsadil Simonu Stašovou a Juraje Kukuru a který podle skutečných událostí napsal populární novinář a publicista Josef Klíma. Ten se podle vlastních slov nechal inspirovat skutečností, že "...na bohaté scéně zločinu a lidské špíny obecně přibyla další sorta lidí. Vniknou potají do cizích životů jako paraziti a postupně svého nositele zahubí, ať už existenčně, finančně či přímo fyzicky..." a dodává: "...tak je tomu i v tomto případě, protože náš příběh se skutečně odehrál - bohužel ovšem bez šťastného rozuzlení. Fabulace ho posunuje z pouhé anatomie zla (které je už dnes všude nadbytek a uvrhuje diváka do stále hlubší deprese) směrem k naději. K naději, že přestože se musí řadový občan v džungli dnešní doby spoléhat nejvíc na sebe, má šanci ? pokud nepodlehne malomyslnosti - ubránit se. A to přesto, že jeho situace vypadá často beznadějně." Takto beznadějně vyhlíží i situace zdravotní sestry Věry Podlipné, která sice nemá existenční problémy, neboť zdědila majetek po rodičích, ale které jednoho dne dorazí dopis s opravdu podivným obsahem...

Vetřelci a lovci: Zrozen bez porodu (TV film)

Vetřelci a lovci: Zrozen bez porodu (TV film)


Vetřelci a lovci: Zrozen bez porodu (TV film)

Drama / Krimi
Česko, 2009, 77 min

Režie: Filip Renč
Scénář: Josef Klíma
Kamera: Karel Fairaisl
Hudba: Walter Kraft
Hrají: Simona Stašová, Juraj Kukura, Jaromír Nosek, Jan Hrušínský, Zdeněk Dvořák, Lucia Siposová, Jiří Dvořák, Jana Plodková, Jaroslav Kuneš, Petr Janiš, Libuše Billová, Teresa Branna, Eva Vrbková, Lenka Filipová-Kudelová, Alena Ambrová, Dita Kaplanová, Vladimír Hauser, Tomáš Šolc, Tomáš Dianiška

Vetřelci a lovci: Zrozen bez porodu (TV film)

Zrozen bez porodu

Filip Renč umí zaujmout hned v první minutě. Na televizní zpracování velmi dobrá kriminálka.

Zrozen bez porodu

Zrozen bez porodu

Až na pár snových excesů, které si Renč vypůjčil od kdysi mladého Juraje Herze, solidně vystavěný příběh i samotná záhada, kde mi sice vadí přehrávání některých postav (Nosek, Jan Hrušínský, Hrušínského ženy, soudkyně), na straně druhé je to vyvážené herectvím Stašové, Kukury i obou Dvořáků. Umírněné - na Renče skutečně až překvapivě - filmařské postupy, práce s druhým plánem, nu a nakonec kulisy Brna stoprocentně využity.

Zrozen bez porodu

Zrozen bez porodu

Točilo se převážně v Brně. Továrna, kde se odehrává část příběhu, se nachází u Blanska a jmenuje se Klamova Huť. Filmovalo se také v Jevíčku.

Zrozen bez porodu

Ranhojič - The Physician

Ranhojič

originální název The Physician
Německo Der Medicus (Německo)

Dobrodružný / Drama / Historický
Německo, 2013, 150 min

Režie: Philipp Stölzl
Předloha: Noah Gordon (kniha)
Scénář: Jan Berger
Kamera: Hagen Bogdanski
Hudba: Ingo Frenzel
Hrají: Tom Payne, Ben Kingsley, Stellan Skarsgård, Olivier Martinez, Emma Rigby, Elyas M'Barek, Fahri Yardim, Makram Khoury, Michael Marcus, Ramin Yazdani, Aaron Kissiov, Mohammad-Ali Behboudi, Sybille J. Schedwill, Wilfried Hochholdinger, Ercan Durmaz, Barbara Philipp, Claudia Fritzsche, Stanley Townsend, Michael Jibson

 

Emma Rigby !

Ranhojič - The Physician

Ranhojič

Ranhojič byl ve středověku praktický ošetřovatel a medik. Povolání ranhojiče mělo blízko k řemeslu lazebníků a bradýřů. Často prováděli pouštění žilou, které bylo velmi rozšířenou léčbou. Prováděli i amputace, častý zákrok ve válečné medicíně.

Univerzitně vzdělaní lékaři se v té době omezovali na diagnostiku nemocí a předpis léků, praktickou chirurgii považovali za podřadnou práci. Hippokratova přísaha dokonce praktikování chirurgie zapovídala slovy: „Nebudu (lidské tělo) řezat, ani ty, kdo trpí kameny, a tento zákrok přenechám mužům, kteří takovéto řemeslo provádějí."

Pochválit krom hlavních představitelů a režiséra je třeba hlavně kameramana, jmenovitě Hagena Bogdanskiho. V několika scénách jsou kompozice prostě impozantní a dechberoucí. Intimní scény umí Bogdanski rovněž, ať už se jedná o dialogy tváří v tvář nebo pozorování tajné pitvy. Za zmínku stojí i střih a hudba, vše podporuje celek a technicky se nedá vytknout vůbec nic.

Ranhojič

Ranhojič

Film má dost našlápnuto - skvělé herecké obsazení, hodně kvalitní výprava, záběry krajiny, detaily architektury a kostýmy jsou vyšperkované.

Ranhojič

Ranhojič - The Physician

Snímek se natáčel v Maroku a Německu.

 

Velkolepě na plátno převedený román, který se sám o sobě pro naprostou rozvláčnost téměř nedá číst. I zde děj plyne docela pomalu, ale přece jen je to stravitelné, místy až velmi vydařené. Náboženští fanatici byli v historii stejně pitomí a krutí, jako jsou dnes, zřejmě se na tom nedá nic změnit.

Ranhojič - The Physician

Ranhojič

Ranhojič se odehrává v 11. století, veškeré antické poznatky ohledně medicíny jsou v Evropě zapomenuté, vládne zde temný středověk. Jedinou péči zajišťují potulní ranhojiči. Mladý Rob Cole má velmi zvláštní schopnost: je schopen vycítit, když má někdo zemřít. Po smrti obou rodičů se Roba ujímá právě jeden z potulných ranhojičů a během společných cest se z Roba stává jeho učedník. Touha po poznání a touha dozvědět se o lidském těle a jeho léčení co nejvíc žene nakonec Roba z malé anglické vesnice přes Konstantinopol až do dálné Persie. Snaží se nastoupit do lékařské školy slavného učence Aviceny a musí proto zatajit své křesťanství. Znovu a znovu riskuje mladý Rob Cole téměř vše, jen aby svou touhu po poznání uhasil a stal se skutečným léčitelem.

E.A. Poe - Podivný experiment (Stonehearst Asylum)

Pokud jste cynik, unikne vám důležitost rozvíjející se romantické zápletky mezi Edwardem Newgatem (mladý medik, který ve Stonehearst Asylum chce získat praxi) a Elizou Gravesovou (pacientka). Ta může působit jako postranní linka příběhu o boji dvou ředitelů, z nichž jeden je šílenější než druhý, je to však mýlka.

Závěrečné rozuzlení celého příběhu a finální zvrat až mi spadla čelist jsou součástí této romantické linie.

E.A. Poe - Podivný experiment (Stonehearst Asylum)

Napětí i romantika

Kde je hranice mezi zdravým rozumem a šílenstvím? Kdo si troufne, najde odpověď v děsivé atmosféře viktoriánského ústavu pro choromyslné ve filmu E.A. Poe: Podivný experiment. Napínavý thriller vznikl podle povídky otce hororu a detektivky Edgara Allana Poea „Metoda doktora Téra a profesora Péra" a její překvapivé vyústění je jen jedním z nečekaných zvratů filmu. V hlavních rolích se představí Kate Beckinsale, Jim Sturgess, Ben Kingsley a Michael Caine.

Napětí i romantika

A zase ta Kate...

Na začátku filmu říká profesor (Brendan Gleeson) studentům: "Nevěřte ničemu, co slyšíte a jen polovině toho, co vidíte." Jedná se o citát Edgara Allana Poea.

 

Je to jeden z nejpozoruhodnějších pohledů za zdi psychiatrického ústavu od „Přeletu nad kukaččím hnízdem".

A zase ta Kate...

Překvapivý thriller

E.A. Poe: Podivný experiment

Revoluce

Kvalitní sci-fi seriál z produkce J.J. Abramse. Na celém světě přestane jít elektřina a už se nenahodí zpět. Děj seriálu se odehrává 15 let poté v Americe, zničené občanskou válkou. Po výpadku se každý chtěl dostat k moci. 1. série se zabývá převážně ve východní části Spojených států, kde se nachází Monroova republika. Ten vládne pevnou rukou. Ale jeho vojáci jsou vyzbrojeni pouze zbraněmi jako v Napoleonských válkách. Většina nábojů se už vystřílela a nové vyrobit nejdou... Lidé se stáhli z měst a usadili se na venkově. Tam si vesele farmaří a žijí klidný život. Pokud jim ho někdo nenaruší. Příběh sleduje osudy rodiny Mathesonových, kteří toho o výpadku vědí hodně. Postupně se seznámíme se spoustou postav. Některé seriál časem opustí. Spojené státy jsou rozděleny na 6 částí: Monroova republika, Georgie, Texas, Colorado, Národ prérií a Kalifornie.

Revoluce

info

Revoluční osoby

A zase ta Mitchell...

Revoluční osoby

Revoluce

Svět se změnil. Nic není jako dřív. Města jsou vylidněná, o moc bojují lokální militaristické skupiny a jakákoliv nám známá moderní technologie včetně aut, mobilních telefonů, počítačů a světel přestala záhadně fungovat. Není pryč jen elektřina, ale veškerá energie jako taková. Zdá se, že došlo k narušení základních fyzikálních zákonů. Existuje někdo, kdo o celé věci ví víc?

V tomhle v podstatě postapokalyptickém světě se rodina Mathesonových snaží dát opět dohromady a s pomocí přátel přijít na to, jak světu energii vrátit...

Revoluce

V jako Vetřelci nebo Visitors

Remake stejnojmenného sci-fi seriálu z 80. let pojednává o tom, jak lidská společnost reaguje na přílet zdánlivě mírumilovné mimozemské rasy. Tají mimozemšťané své opravdové cíle, nebo nám opravdu chtějí pomoci?

V jako Vetřelci nebo Visitors

Elizabeth Mitchell

Elizabeth hraje agentku FBI v seriálu "V"