Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Dobrodružný

Obsahy (3)

Stalin

Stalin (2003) (seriál)

Dokumentární série zachycuje osudy jednoho z největších vrahů lidstva - J. V. Stalina. První díl je věnován Stalinově mýtu - rozebírá se zde Stalinův kult osobnosti, víra sovětských obyvatel v jeho neomylnost, zodpovědnost za spáchané hrůzy apod. Druhý díl se zabývá tyranovými zločiny - je zde vylíčeno násilí ohledně kolektivizace, situace v GULAGU, procesy, vynucené udavačství, čistky v armádě atd. Poslední díl cyklu zkoumá Stalina jako válečníka - nechybí charakteristika čistek v armádě, počáteční neschopnosti čelit německé agresi, závěr je věnován Stalinově přisvojení si hlavních válečných zásluh, díky kterým bylo dosaženo vítězství nad Německem.

Kanzler - Die Mächtigen der Republik

Kanzler - Die Mächtigen der Republik (1999) (seriál)

Dokumentární cyklus zachycuje životy všech poválečných západoněmeckých kancléřů - Konrada Adenauera, Ludwiga Erharda, Kurta Kiesingera, Willy Brandta, Helmuta Schmidta a Helmuta Kohla. Cílem není podat faktografický výklad jejich činnosti, ale spíše všeobecně vyvážený popis jejich života. Velká pozornost je věnována soukromému životu, vlastnostem apod., dále nechybí nástin klíčových politických událostí, jejichž poměrně stručný a ucelený výklad činí dokumenty lehce stravitelné i pro obyčejného laika.

Studená válka

Studená válka (1998) (seriál)

Americký dokumentrání seriál, zachycující přehledně základní dějinné momenty studené války ve 24 epizodách (1 epizoda cca 60 minut). Seriál má být určen jako materiál pro střední školy, je proto zpracován pokud možno záživnou formou, takže osloví i laika se zájmem o moderní dějiny. Vedle dobových záběrů s výkladem událostí nechybí ani rozhovory s pamětníky a s vysokými představiteli jednotlivých států, kteří do určitých záležitostí přímo zasahovali (Kissinger, Carter, Walesa atd.). Zatím se jedná o nejpodrobnější dokumentární seriál, který byl o celé studené válce natočen.

Reklama