Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (144)

plakát

Vanitas no Karte (2021) (seriál) 

Celkově určitě solidní záležitost, jen škoda té nerovnoměrnosti. Když je to dobré, je to opravdu dobré (v podstatě jakákoliv část s Jeanne apod.), nicméně pak tam jsou části jako ta v kostele ke konci a tam seriál nejen nevyužívá svého potenciálu, ale je to i dost nezáživné. To je sice trochu škoda, ale i tak jde celkově o dobrou zábavu, zvlášť s tak kvalitní produkcí a režií - stojí za tím studio BONES, ale režisér je veterán ze Shaftu, a je to vidět, ale zároveň ne tolik, aby to bylo otravné, spíš to dodává všemu takový trochu šmrnc navíc. Závěr v této sezóně samozřejmě není, protože se v lednu pokračuje - takže tam se hodnotit zatím nedá, ale na druhou řadu se určitě těším. 7+/10 +++++++++++++++++++++++ Edit S2: Tak tohle opravdu nevyšlo. Většina druhé řady slabý podprůměr (možná celkově 2 epizody solidního obsahu) a poslední arc skoro nekoukatelný odpad s tím nejotravnějším antagonistou celé série. Druhá řada 4-/10, jako celek 5+/10.

plakát

Super Cub (2021) (seriál) 

Super Cub vůbec neskrývá že jde explicitně o reklamu, a i přes to mi přijde daleko sympatičtější než určité projevy konzumu v anime (jako třeba Yuru Camp S2...) možná to má něco i společného s tím, že Honda Super Cub opravdu je ikonický stroj (vyrobilo se jich od roku 1958 nejvíc ze všech motorových vozidel na světě, a používaných je jich minimálně půl miliardy), ale nakonec to bude hlavně o tom celkovém přístupu; Super Cub se zaměřuje prostě na svoji specifickou věc (tzn. být reklamou na Hondu Super Cub) a nesnaží se být ani o nakupování, ani to neskrývá za rádoby dojemnými momenty - a kromě toho má spoustu dobrých kvalit i sám o sobě - animace v první epizodě je až filmové kvality (později se to trochu horší, ale to je u anime normální a vysokou úroveň si drží až do konce), perfektní použití BGM, sympatické, dobře rozvinuté postavy (a rozhodnutí mít jen 3 místo obvyklých 5+ se ukázalo být jako velké pozitivum), a nuda to není nikdy. Ve výsledku jde o vysoce kvalitní CGDCT a můžu jen doporučit. 8/10

plakát

Jakunara mug cup mo (2021) (seriál) 

Vcelku neambiciózní věc, nicméně taky nedělá nic špatně a dobře jsem se bavil každý týden. To je více než se dá říct o velké části CGDCT, a se svým polovičním formátem je to taková dobře stravitelná jednohubka; téma je tu taky celkem zajímavé, a i přes to, že jde víceméně o reklamu, jde o seriál příjemný a nevtíravý a i produkčně je to pak bez větších chyb, i když zázraky nečekejte. A i přes to, že v říjnu bude druhá řada, tak je tu na poměry žánru docela solidní ending. 7-/10

plakát

SSSS.Dynazenon (2021) (seriál) 

Tohle se nakonec opravdu povedlo. Hodně se mi libil už původní SSSS.Gridman, ale nedá se o něm říct že by neměl své mouchy (hlavně to, že eventuálně dost přešlapuje na jednom místě a celkově je to napsané spíš na film, než na TV seriál - samotný závěr je pak ale na něm to úplně nejlepší), Dynazenon pak má všechna pozitiva originálu (stále jde o vysoce atmosférickou záležitost se specifickým stylem, který nebude sedět úplně každému, ale ostatní zaplesají) a navíc je podstatně lépe optimalizovaný do TV formátu a ještě k tomu mnohem lépe funguje nejen na úrovni motivů a atmosféry, ale i postav (protože na ně a hlavně jejich rozvoj správně klade větší důraz). 8+/10, až skoro 9 (už jen díky nádherně experimentální epizodě 10).

plakát

Vivy: Fluorite eye's song (2021) (seriál) 

Technicky perfektně zpracovaná vykrádačka, erm, pocta všem žánrovým scifi (je tu opravdu úplně všechno) a první třetina až polovina je výborná, jenže pak to dožene ten jednoduchý fakt, že Tappei Nagatsuki (Re:Zero) prostě neumí psát a odpouštět tomu se záminkou stylu a celkového zábavného faktoru nejde donekonečna... ano, produkce i režie jsou na výborné úrovni, a většinu času to je dobrá zábava, a má to svoje ambice (jde přece jenom o anime originál a nešetřilo se tam), ale taky je to béčkový brak a v některých místech (třeba ten arc s Antoniem a pak hlavně ten závěr) vůbec ne v dobrém smyslu. Lepší 6/10, popř. horší 7.

plakát

Adači to Šimamura (2020) (seriál) 

Nakonec největší překvapení sezóny. Začátek mi nepřišel nijak výjímečný, spíš takové trochu nudné a ničím nevybočující základní yuri, ale zdání klame; Adachi to Shimamura má perfektně fungující charakterovou stránku do té míry, že se na ni může spolehnout kompletně a v podstatně vůbec nepotřebuje nic jiného, ale tam to nekončí, protože i tonálně je to víceméně bezchybné a ve výsledku nevadí ani ty typicky LN monology. Celý ten tón je takový trochu zvlášťní - je to pomalé a každý je v tomto tak trochu pod vlivem, jinak se to popsat nedá. Přemýšlel jsem o tom, co mi to připomíná - a není divu, je to stejný autor jak Denpa onna to seishun otoko, což bylo svého času taky překvapení, i když tady v daleko větší míře. Takže jediné co se dá vytknout je celkem průměrná animace (ale ono nic lepšího ani není potřeba, svůj účel plní stoprocentně). 7EP Slabší 5*. ********* 12EP update: 9+/10; nejhorší věc je asi absence endingu, ale to bylo už dávno celkem jasné.

plakát

Kami-sama ni natta hi (2020) (seriál) 

Nový Maeda, a horší než kdykoliv předtím - jediný důvod proč jsem tohle nedropnul po první epizodě je 1) morbidní zvědavost a 2) fakt, že Maeda po jeho magnum opusu odchází do důchodu. Ono to není jen o dělání stejných chyb jako vždycky předtím (a těch je tu spousta, ale to jsem věděl ještě než to začalo, takže nemá smysl se nad tím pozastavovat - já teda nemám pozitivní mínění ani o tom Angel Beats apod., ale oproti tomuhle jsou to mistrovská díla, i Charlotte - Maedova jediná dobrá tvorba zůstává Kanon); v tomto případě mi kompletně uniká smysl existence celého tohoto. Prvních pár epizod se děje úplné hovno (a ne, nic z toho není nijak relevantní ničemu potom, a čas není využit ani pro jiné účely typu character development apod. - ne, místo toho tu máme špatné parodie Armageddonu, Rockyho, Střihorukého Edvarda, Gordona Ramsaye, HowToBasic nebo absurdistický mahjong) - pak se náhle objeví děj, který je naprosto debilní ve všech aspektech a ani povrchově nedává špetku smyslu. Abych popsal bizarnost celé téhle záležitosti, musel bych spoilerovat; takže radši budu zlý, a nechám každého se přesvědčit na vlastní oči. Jinak produkční stránka OK, čistě technicky takové to lepší P.A.Works, nicméně stylu to nemá ani trochu, a pozdější citové vydírání z toho jde cítit na kilometry daleko. 9EP 1* ****** 12EP update: závěr nakonec ještě horší než jsem čekal; jediná věc k dobru je to, že tam nakonec nebyl žádný zázrak, jak v Clannadu. Tohle je 2-/10 a nejhorší anime roku, co jsem se dodíval do konce.

plakát

Madžo no tabitabi (2020) (seriál) 

Tohle klidně mohlo být další Kino no Tabi, a jsem nakonec opravdu rád, že není. Se Scalpelexisem určitě nesouhlasím, mám totiž úplně opačný názor - narozdíl od KnT má Elaina obrovskou výhodu v tom, že funguje na charakterové úrovni, což u dříve zmíněného není vůbec možné, protože žádné charaktery nemá - a ten zbytek je v lepším případě takové trochu namyšlené nic (stará adaptace), v horším případě špatná fanfikce fanouška Ayn Randové (nová adaptace) - Elaina má spoustu sympatických postav a ví jak je využít, kromě toho narozdíl od KnT má nadhled a humor (a občas špetku drzosti), což nepotěší Seriózní Anime Lidi, ale pro zbytek z nás to přispívá k jednoduché stravitelnosti celého seriálu. Asi ta "nejhorší" věc tu ale je, že je to celé tonálně dost nekonzistentní, což spoustu lidí zas odradí, protože se nedá očekávat s čím se v dalším díle přijde - skáče se tu od charakterových epizod, lehkého slice of life a jednoduchých alegorií (až dost ve stylu KnT) k občas dost temným věcem, a zatím nejvíc "nepatřící" byla epizoda 9, která je až béčkově hororová. Nicméně samotné epizody (vyňaty ze série) jsou pozoruhodně konzistentní, podstatně víc než v naprosté většině anime; seriál je skoro kompletně epizodickou skoro antologií, takže to i celkem dává smysl, ale vidět to jde, a je potřeba to zmínit. Mně to osobně nevadí, takže to za negativum nepovažuju (nicméně já "divné" věci často rád...), ale dovedu si představit, že spoustě lidí bude - je k tomu prostě potřeba přistoupit bez jakéhokoliv očekávání co se příští týden bude dít. Jinak výborně je zvládnuté tempo jednotlivých epizod, zdají se podstatně kratší než jsou a dobře se na to dívá. Tomu pomáhají i vysoké produkční hodnoty, a OP/ED patří ke zdaleka tomu nejlepšímu celé sezóny. 10EP 4* ******** update: nakonec slabší 4*, nebo 7+/10

plakát

Magacu Wahrheit: Zuerst (2020) (seriál) 

Podle všeho adaptace mobilního RPG a další ze série "Evropa za druhé světové války, ale ne". To sice moc nadějně nezní, ale tohle je prequel, a jde vidět alespoň minimální množství vynaložené energie za účelem to udělat trochu míň předvídatelné a generické. Bohužel produkce působí dost nerovnoměrně (občas OK, jindy vyloženě líné nebo polovičaté, a opening je v podstatě jak nějaký screensaver), zřejmě kvůli časovým problémům, a celkově tu jaksi nevidím žádné úsilí to divákovi všechno prodat... ale trochu mě zajímá, kam to chce vlastně jít, a vybočení z řady se musí ocenit, takže tomu dám tři epizody. Zatím 1EP ty nejslabší 3*. ********** EP2 update: sice jsem řekl, že tomu tři epizody dám, ale jaksi jsem se k té třetí nikdy nedostal - toto je prostě jedna ukázka, že nestačí nedělat nic úplně blbě, je potřeba i něco dělat dobře. A to jsem tam prostě nikdy nenašel - jako dívat se na to dá, akorát mi trochu uchází ten smysl. Takže končím, hodnocení nechávám.

plakát

Love Live! Nidžigasaki gakuen School Idol dókókai (2020) (seriál) 

Love Live! je zpět, a tentokrát nejde o nějakou další generaci, ale spíš o spin-off. Výsledkem je, že jde o trochu jiné anime. Tón je trochu lehčí, je to víc zaměřené na individuální charaktery než na skupinu, a skoncovalo se z jakýmkoliv zbytkem realismu, který tam ještě byl. Toto ale není špatná věc; Love Live! bylo vždycky dobré protože nešlo o realistickou věc, a samotný děj vždycky byl takové trochu nic (a když to pak zopakovali v podstatě 100% v Sunshine!, tak to bylo ještě víc zřejmé). Co se týče sólového zaměření, tak jsem si nebyl moc jistý jak dobře to bude fungovat, nicméně zatím námitky nemám; všechny charaktery jsou minimálně sympatické, a epizoda 2 mě jen utvrdila v pozitivním dojmu - s trochou štěstí půjde o zatím úplně nejlepší iteraci. 2EP 4* ********* 13EP update: očekávání se úplně stoprocentně nenaplnila, byly tu slabší epizody i stupidní drama, ale celkově jako vždy celkově solidní. Nakonec trochu lepší 7/10.