Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi

Poslední recenze (10)

plakát

Zbojník (2023) 

Scénářově to je Robin Hood po Moravském poli - druhorozený nižší šlechtic se vrací po několika letech ve Svaté zemi zpět domů na Plzeňsko - zjišťuje, že zemřel jeho otec i starší bratr a je jediným dědicem zboží, které mu zabral vzdálený příbuzný- uchyluje se tak ke zbojníkům, kterých je za Braniborů v Čechách dost. Herecké výkony dobré i u řady neherců (postavy jsou nově nadobovány známými herci, ale vlastně mi to nevadilo), kamera dobrá, pěkné záběry na přírodu, dobře jsou natočeny akční a bojové scény (nevadí, že nestříká krev), filmová hudba je vynikající. Historicky tam pár blbostí je - lucemburská čabraka v bitvě na Moravském poli, ta obličejová maska u pěšího bojovníka (zachyceno u jezdce, který ztratil přilbu po nárazu nepřátelského kopí, navíc z rukopisu Matěje Pařížského kolem roku 1330), Kutná Hora spíš ještě neexistovala, rozhodně nebyla nijak známá. Zajímavé fenomény jsou institut odpovědi i krajský poprávce, těžko říct, jestli to bylo, spíš myslím, že to je až 14. a 15. století (na Plzeňsku, snad jako pozůstatek vévodství Václava I. je ještě v 80. letech lokální sudí a komorník). Zpracování naráží na limity nízkonákladového filmu, který je postaven na dobrovolnictví českého living history a jejich vybavení: výprava se soustřeďuje na místní lokality, většinou skanzeny - Curia Vítkov, Malešov (to není 13. století), Bärnau, klášter Doksany, nově postaveno je útočiště zbojníků. Odtud plynou některé výše zmíněné nepřesnosti. Několikrát se ve filmu objeví záběry z bitvy na Moravském poli - kde bojuje několik desítek pěšáků a pár jezdců - to je vlastně spíš smutné, bez rozpočtu se mohla natočit asi jen finální scéna, kdy pěšáci dobíjejí Přemysla bez koně. Peníze na kostýmovou výpravu, stavbu kulis nebo počítačové pozadí by myslím film posunuly do kategorie historického velkofilmu. Myslím, že by se nestalo, to co u Žižky - projebání 2 miliard na dvouhodinové pobíhání ve fantasy kostýmech po lese na základě larpové zápletky. Zbojník, společně s Richenzou (která je tak mizerně scénáristicky napsaná a toporně natočená, že se na to nedá dívat), jsou výpravou a reáliemi jeden z nejpřesnějších našich historických filmů staršího období.

plakát

Młody Piłsudski (2019) (seriál) 

Jeden z nejlepších polských historických seriálů posledních let - charismatičtí herci, dobře zahrané i natočené, scénář sedí, kostýmy a prostředí pěkné.

plakát

Olomoucký biskup Zdík uprostřed Evropy (2024) (TV film) 

Dost komplexně udělaný dokument o olomouckém biskupovi Zdíkovi, slušně popsán kontext vývoje českého knížectví a údělů, i olomouckého (moravského) biskupství až v Metodějovi. Největší plus dokumentu je výprava, která zahrnuje snad všechny lokality spojené s biskupem (Jeruzalém, Řím, Bamberk) i památky z jeho doby, kde ani nemusel být (Přimda, sv. Jakub) a úžasná kamera. Podivně působila pískomalba a zbytečné bylo promo současné Olomouce. Drobná chyba - Přemysl Otakar II. nebyl kněžic, ale kralevic. Celá ta pasáž působila podivně, když na Přimdě byli vězněni Přemyslovci už v 12. století, oponenti Zdíkova knížete Vladislava.

Poslední hodnocení (1 175)

Pod mostem (2024) (seriál)

21.07.2024

Zbojník (2023)

12.07.2024

Záhadná bouře (2018)

12.07.2024

Sympatizant (2024) (seriál)

11.07.2024

Furiosa: Sága Šíleného Maxe (2024)

09.07.2024

Operace Poštmistr (2024)

24.06.2024

Dewajtis (2023) (seriál)

24.06.2024

Młody Piłsudski (2019) (seriál)

18.06.2024

Zatoka szpiegów (2023) (seriál)

09.06.2024

Reklama