Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Krimi
  • Drama
  • Pohádka
  • Animovaný

Deníček (15)

Zakleté pírko

Dneska jsem opět v kině shlédl film Zakleté pírko a musím změnit své hodnocení. Nyní jsem se v kině zabýval jinými věcmi a detaily než poprvé. Minule jsem psal o tom že se Mánek (Lukáš Pavlásek) pokoušel ve filmu o pár vtipů, tak tentokrát jsem se jim dokonce i zasmál, což je určitě plus. Role Mladého pana hraběte mě neoslovila ani po tomto shlédnutí ale mam pocit že za to Marek ani moc nemůže. Na scénu s duchy jsem se také díval jinýma očima a zjistil jsem ze je to po dlouhé době Troškova povedená strašidelná scéna. Až teda na "řev" Sary Sandevy. Možná si říkáte že když jsem pohádku viděl znovu (a znovu v kině) tak jsem byl připraven o pohádkové kouzlo ale opak je pravdou. Ještě ale musím zmínit ze ve filmu nijak není dořešena ta malá podzáptletka s tím že se Vodníkovi líbí nějaká Majdalenka. Film na ní ve výsledku zapomene. A určitě pochybuji že se dá ohnivý blesk odpálit pomocí úzkého meče. Ještě mi na filmu také vadí ty hrozné přechody ze záběru na záběr. Film s nimi působí více levně. Jinak filmu po dnešní repríze změním hodnocení z 55% na procent 70% a rád se na něj podívám až bude v televizi.

Zakleté pírko - předpremiéra

Ještě nikdy se mi nestalo, že bych mohl vidět film v předpremiéře. A už vůbec jsem nezažil předpremiéru pohádky od Zdenka Trošky. Jeho pohádky jsou legendy (jako například nesmrtelná Nejkrásnější Hádanka a nebo již klasická Jasněnka a létající švec). S velkým očekáváním jsem si myslel, že své úspěchy z předchozích pohádek zopakuje. V loni jsem byl v kině na pohádce Čertoviny. Tento film se mi velice líbil (90%) a tak jsem doufal, že Zakleté pírko by mohlo být také takové. 

Takže začněme pěkně od začátku. Titulky. Úvodní titulky vás doslova nadchnou. Krásné záběry přírody, vynikající hudba. Tento dojem se ale vzápětí zkazí. A to příchodem na scénu Lucky Polišenské a Šárky Vaculíkové. V synopsi bylo napsáno, že jsou to zlé a zlomyslné sestry. Bud jsem to nepochopil a nebo jejich chování nesplňuje to, co je v námětu napsáno. Oni se nechovaly zle. Jen převrátily celou světnici naruby, když si myslely, že tam Aninka někoho měla. A tohle na zlost ještě nestačí. Poté se na scéně objevuje (hrozným způsobem pře dabovaný) princ Vítek který uvede celý děj. Aninka se do něj zamiluje a když to její "zlé" sestry zjistí tak jí pírko zlomí. Aninka se vydává do světa, kde zažije spoustu dobrodružství v podobě zpěvu Lukáše Pavláska, který občas zapomene že hraje ve filmu a marně se pokouší o humor. A nejen to.

Pod zápletku s vysvobozením hraběte bych nejraději vyškrtl. Nedodá příběhu skoro nic a jen ho prodlužuje o deset minut.

I v tomto filmu bych našel nějaká světlé stránky. Zde v podobě Sary Sandevy a Dany Syslové, které jako jedné moc nepřehrávají a je vidět že si své role užívají a dávají jim tu správnou šťávu. Sara Sandeva navíc poprvé v životě hraje zápornou roli. Podle mého se jí zhostila výborně a nemůžu říct co jí jde víc, jestli čarodějnice nebo holka ze statku.

Film má nádhernou hudbu. Pokud nepočítám lidové písničky bez textu. Dodává mu jisté kouzlo. Ani triky v tomto filmu nejsou kdoví jak špatné. 

Pozoroval jsem na premiéře Zdenka Trošku a bylo vidět, že i on tuší, že úspěch jeho předešlých pohádek se nekoná.  Ale zase to není tak špatné jak si někdo může myslet. Hezká je na filmu například také kamera. Krásné záběry, některé také pořizovány blízko nás ve Veltrusích.

Takže abych to zhodnotil. 1 hvězdičku získává ode mě hudba a kamera. Další dvě hvězdičky získává Sara Samdeva a Dana Syslová. Hlavní hrdinka podle mého nemá na filmu žádný značný podíl. Její neustálé divné grimasy a objímání vodníčka nestačí na hlavní hrdinku. Co se týče mínusů tak to jsou jednoznačně falešné houby které vidíte všude kam se podváte a oni přímo tlučou do očí. Další scéna je ta jak se Aninka rozhodne zničit mladé čarodějnici její duši v podobě skleněného srdce. Nevím jestli je to nějaký kostel a nebo zchnilá třída školy plná duchů a divné varhanové hudby. Za přehrávání některých herců jako například Václav Svoboda nebo Jakub Volák (který je zde stejně jen z protekce). 

Na film jdu v pátek znovu se svojí rodinou. Uvidíme, možná po opětovném shlédnutí názor změním. Zatím má ode mě film 55%.

Čertí brko / Komentář

Je to zase něco nového. Ne skvělého ale nového. Tenhle film má své světlé a tmavě stránky. Například ta světlá je celé angažmá Jany Plodkové. Při tom když byla na obrazovce (Kromě první scény) byla skvělá. Ostatně, herecký výkon jsem čekal od Ondry Vetchého větší, opravdu větší. Při tom když byl na obrazovce on tak jsem necítil strach. A to bych měl mít.  Z Lucipera! Ne?!

A dostáváme se k tomu, nebylo to vůbec ale ani vůbec trošičku napínavé! A to mi tam chybělo. Opravdu, napětí, ani ta hudba se tomu nepodobala.  Jen dva tony co se pořád opakují.

Hezký výběr krajiny, zvířata a tak....

Ale ty písničky! To je hrůza! Kdo to psal prosím vás. Nedává to smysl. Pohádky mohou být jakékoli, praštěné, muzikálové, strašidelné, ale hlavně nesmějí nudit. Tak hezké téma. ČERTI! Oni ale nad lidmi neměli žádnou moc! Co to je za spravedlnosti. Když se ale ovšem podíváte na film Čertoviny. Je to pro mě jasný krok vzad! Bohužel......

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci / Komentář

Halina Pawlowská napsala velice komediální a dobrou knihu (Zase zoufalé ženy..). Halinu mám jako spisovatelku moc rád, ale nemůžu říct že by byla špatná scénáristka. Její scénář třeba TV Film Sardinky je geniální komedie.

Od Filipa Renče jsem viděl film Rebelové, to není zase až tak špatný kousek, Zuzana Norisová je tady skvělá.Tento film dodal podle mě jeho jménu váhu a nějakou tu důležitost. Jeho zatím poslední film Lída Baarová byl u kritiků a recenzentů totální propadák, já sám sem film neviděl. Plakáty na tento film byly do týdne zničeny a na každém byly něčím vyrytá sprostá slova a tak člověk neví co má čekat.

Klára Issová se podle mě na tuto roli nehodila. A jediný vynikající a pořádný herecký výkon byl výkon Anety Krejčíkové, kvůli kterému by možná stálo za to film vidět v kinech. Také se ve filmu vyskytuje hromada vtipů co by mohli být dobrý a v knižní předloze dobré jsou ale tady prostě herci (kromě Anety) nemají t správné komediální načasování. Ve filmu se několikrát objevuje Pavel Kříž se svými "komickými" výstupy. Například že při falešné svatbě letí ke stropu a u nohou mu šlehají plameny. To bylo jasné mínus.

Na konci filmu při titulkách které mají asi osm minut jsou vidět nepovedené záběry, a je škoda že nejsou ve filmu, protože potom by to bylo ještě lepší než je výsledek.

Na světě existují filmy kde se herci snaží jenom se výsledek nepovedl ale také existují filmy kde se nesnaží vůbec nikdo a všichni jdou do toho s tím že točí (víc než jen...) hovadinu.

Kdybych ho měl hodnotit (1/5 hvězd, 5-nejlepší) tak by jednu hvězdu získala Krejčíková a druhou Pawlowská za předlohu a scénář který je dobrý, nebo by spíš byl kdyby bylo jiné obsazení nebo režisér....

Mamma mia! Here we go again!

 

Řeknu to rovnou, tato recenze bude tak nějak na plusy a minusy.

První plus:

Hudba!

Ano, hudba a hlavně písničky skupiny ABBA Které poslouchám už od dětství. Je jich tu poměrně víc než v jedničce a to je dobře. Stejně jako v jedničce se do nich dokážete v cítit a úplně vás to v tom biografu nutí vstát a začít tančit. A to je dobře.

Minus:

Tento film není přímím pokračováním jedničky, je to pokračování po hodně,hodně,hodně (10) letech. V tomhle filmu si nezahrála hlavní roli Meryl Streep. Hraje tam, ale ducha které ho si Sophie představuje a to mě docela zklamalo. Také je zady viděl líná práce scénáristů. Kdyby chtěli aby ten film byl o něco lepší, tak by se nad tím museli více zamyslet. Nevím jaký je důvod proč roli Donny skoro, nebo spíš úplně vyřízli. Když nechcete natáčet co se stalo před vašim příběhem který máte v hlavě tak to prostě jen řeknete, nejak to zapasujete do děje a je to! Nemusíte se namáhat nebo obtěžovat je natáčet.

Plus:

Tento příběh je rozdělen na dva. Když Sophie chce otevřít mámin hotel a jak Donna potkala Sama, Billa a Harryho. Musím pochválit člověka co dělal casting, protože stejné postavi v obou příbězích jsou si navzájem podobní a tak se to člověku netluče.

Minus:

Chyby!

Když se podíváte na jedničku a potom na dvojku tak máte pocit jako kdyby jste se nedívali na pokračování! V prvním díle Donna říká že je jení matka po smrti. A oběví se ve druhém díle. Také když úplně na začátku jedničky Sophie čte mámin deník tak je zde napsáno že Donna potkala muže v pořadí: Sam, Bill a Harry. A ve dvojce je potká v pořadí: Harry, Bill a Sam...

Také mě mrzí že v tomto filmu je méně komických výstupů Julie Walters a Christine Baranski. Mohli tu mít větší prostor. 

V Jedničce bylo že hotel získala Donna od pratety Sophi. Ve dvojce ho dostane od nějaké cizí hostinské. Na to že skoro všichni říkají o tomto filmu že je lepší než jednička je to dost slabé. Očekával jsem daleko, daleko víc. 

Možná jsem chvíli měl pocit že to bude lepší než jednička ale to jenom po první písni. A potom se to celé rozpadlo. 

A už vůbec nevím proč do toho (už tak dlouhého) filmu namačkali Cher která je stejně horší než....

No nic. Jedničku mám moc a moc rád ale po shlednutí tohoto snímku si přeji aby radši trojku už nikdo, nikdy netočil.

Mamma mia! Here we go again!

Jdeme na něj do kina, jednička se nám moc líbila a dokonce jsme byly i na muzikálové adaptaci. Nevím jestli jse mám těšit nebo mít obavi. Jedna půlka film miluje, druhá proklíná, třetí říkají že nic moc, a ten zbytek ho nesnáší!

Četl jsem že Meryl Streep by za tento film mohla dostat oscara. A stejně tak zpěvačka Chair. Takže to berte tak že jsem se rozpůlil. jedna půlka se těší a druhá neví co od toho čekat. 

Prý se tam opakují písničky ale ABBA ji napsala ještě hromadu na kterých by se dal postavit příběh.

Tak uvidíme.....

Legenda o 1900 / Komentář

To byla krása.

Nejlepší na tomto filmu je samozřejmě hudba Ennia Moriconeho. Tak ladné a nezištné, první hvězdička. Scénář Giuseppe Tornatora byl vynikající. Další hvězdička! Tu další si zasloužily herecké výkony dvou hlavních hrdinů: Pruitt Taylor Vince a Tim Roth. Kupodivu mi spíše přirostl k srdci Pruitt Taylor Vince který ani nebyl ten úplně nejhlavnější ale zdál se mi takový jiní než "1900", takový: V KLIDU!

4. Hvězdičku si u mě získala snad nejlepší scéna z celého filmu, a to když v noci je Maxovi špatně a potom sedí u klavíru s 1900 a jezdí po té místnosti (hlavním sále). A poslední? Celkový dojem. Ano. Tenhle film je: ladný, inspirující, hudebně dramatický někdy až komediální. A to se mi na filmu nejvíce líbilo.

Planeta česko

V kině nebylo úplně narváno a nedá se říci že bu se na zaplnila půlka sálu. Bylo to moc zajímavé a vůbec to nebyla nuda. Tento film i kdyz je o přírodě tak vlastně hlavní hrodina filmu je clovek. Jinak tento film určitě doporučuji a stojí za to ho vidět v kině. JT19

25 . Český lev

Moc jsem se na vyhlašování tesil, a potom jsem byl i celkem spokojen. Byl jsem strašně rád že Olda Kaiser dostal lva, zasloužil si to! Vadilo mi ze jsem neznal Bábu z ledu a tak jsem nemohl porovnávat. Jinak celkem v pohodě, také jsem se pobavil a těším se na příští rok. Odbočka: Chtěl jsem jít na film Na střeše. Ale protože bohužel umřel Jan Tříska tak nevím! JT19

Čertoviny

Držím se svého seznamu a šel jsem dí kina na Trosku nový film Certoviny. Dominik Benedikt hrál jen v jednom filmu a ten byl taky od Trošky ale tady byl viníkajici.Karel Dobrý podle mě trošku přehrával a řev co jste mohli v prvních 11 minutách slyšet je stejná jako který vydával B. Kotiš v jeho předchozí komedii Strašidla. Troškuv nejlepší film za posledních let ... Tak tahle věta byla snad nejvíce o psaná v diskusích a mají tak trochu pravdu. K tomuhle filmu napíšu zároveň ukázkové komentář pro CSFD.cz bude už 5. Doufám ze mi potom dovolí komentovat. JT19

Filmy na rok 2018

Níže uvedené filmy jsou ty na které se chystám do kina v příštím roce:

Čertoviny (Z.Troška)

Sedmikostelí (J. Strach)

Dlouhý, Široký a Bystrozraký (J. Strach)

Zlatovláska (V. Vorlíček)

Mamma Mia 2: Here we go again! (O. Parker) Na střeše (Jiří Mádl)

Po kinu

Film se mi moc líbil, zajímaví příběh ale mohlo to dostat ode mě 5 hvězdiček kdyby ty děti nezabírali moc blízko, to mi vadilo.

Režisér někde tvrdil že chce navázat na starší komediální vánoční filmy jako třeba mé oblíbené VÁNOČNÍ PRÁZDNINY! Ale nepovedlo se. Asi proto že hlavním hrdinou je dítě a obecně celý ten to film provází příběhy a osudy dětí. Ale pořád tento film hodnotím kladně!

4 Hvězdičky!

Po kinu

Předvánoční kino!

Dneska jdeme s rodinou do kina na film PŘÁNÍ K MÁNÍ! Moc se těším.

Všem uživatelům na ČSFD přeji krásnou 3. adventní neděli  JT19

Po kinu

Tak jsem včera byl na Po strništi bos. Kdyby tam ne byla scéna kdy Alois Grec šedina záchod v rukách drží bulvy králíka a Řika králíčků ti mě vidíš tak by to uúplně dokonalí.

Jdu na Po strništi bos

Zítra (3.10.) jdu k nám do kina na film Jana Svěráka Po strništi bos a moc se těším. Zárověn k němu udělám ukázkoví komentář pro databázi.

Jdu na Po strništi bos