Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (448)

plakát

Rodina Sopránů (1999) (seriál) 

Tak tomuhle říkám seriálová sága. Člověk nesmí čekat v každém díle přestřelky a sekání prstů (i když na ně samozřejmě také dojde). Díky 86 padesátiminutovým dílům se divák dostane skutečně pod kůži všem postavám. Právě skvěle zahrané charaktery jsou hlavní devízou seriálu, ačkoli se v něm nevyskytuje snad ani jedna postava, která by se dala označit za kladnou. Sopranovi tak stojí v kontrastu proti Coppolově Kmotrovi, jelikož postrádají onu romantiku a poetičnost. Mafiáni vyměnili elegantní obleky za pestré šusťákovky a v zájmu zisku se dopouští těch největších sviňáren. Přesto mají Sopranovi neopakovatelnou atmosféru, neboť soudobá italská mafie stojí spíše na okraji zájmů tvůrců gangsterského žánru. Včera jsem shlédl poslední díl a mám nutkání začít od příštího týdne zase pěkně od začátku. Poslední scéna je zkrátka geniální (po internetu kolují její různé výkladové analýzy) a Don´t stop believing od Journey mi zní v hlavě doteď.

plakát

Zelené barety (1968) 

Úsměv vzbuzující propaganda, kterou však doporučuju alespoň jednou za život zhlédnout. Člověk si pak mnohem více vychutná snímky jako jsou Četa, Apokalypsa či Olověná vesta.

plakát

Konference ve Wannsee (2001) (TV film) 

Povedený komorní film z produkce HBO zachycující průběh konference, na které byly položeny základy tzv. konečného řešení. Herecké výkony jsou pochopitelně velmi dobré, akorát Kenneth Branagh mi jako Reinhard Heydrich podobou vůbec nesedí.

plakát

The War on Democracy (2007) 

Dokument, který může v jistém ohledu otevřít oči těm, kteří ještě mají nějaké iluze o šíření demokracie pány z Washingtonu.... "Budeme zasahovat kdykoli, kdy se rozhodneme, že je to v našem národním bezpečnostním zájmu, a když se vám to nelíbí, zvykejte si."

plakát

A Fantastic Fear of Everything (2012) 

Podivný a navíc také chvílemi dost nudný film. Britské komedie mám v oblibě, ale u téhle jsem se jen párkrát chabě ušklíbl. Je možné, že se autoři snažili sdělit nějakou hlubší myšlenku, ale já jsem ji nerozpoznal. Sám Simon Pegg výsledný dojem bohužel zachránit nedokáže.

plakát

Sedm psychopatů (2012) 

Už od úvodního rozhovoru Michaela Pitta a Michaela Stuhlbarga (které znám z mého oblíbeného seriálu Boaldwark Empire) jsem vytušil, že mě čeká netradiční film. Plejáda skvělých herců ze sebe vydává to nejlepší a kromě přestřelek a podřezávání hrdel očekávejte také souboje koverzační. Pár hlášek a dialogů je skutečně povedených.

plakát

Sinister (2012) 

U mě spíše slabší 4*. Snad všechny hororové scény byly k vidění v traileru, což je velká škoda. Připouštím, že ve filmu jsou tyto scény skvěle podkresleny hudbou a zvukem obecně, takže "příjemné" mrazení se přece jen dostavilo. Mezi novějšími horory Sinister určitě vyčnívá, ale přece jen jsem čekal ještě trochu větší pecku. Ethan Hawke v hlavní roli podal velmi dobrý výkon.

plakát

Divoši (2012) 

Oliver Stone po sérii komornějších politicky laděných snímků opět natočil pecku plnou drog, krve a sexu. Hlavní klaďasové tvoří eroticky propojený trojlístek, což už je samo o sobě dost originální a neobvyklé. Celý film však táhne záporák Lado zahraný skvělým Beniciem Del Torem.

plakát

Sousedská hlídka (2012) 

Od takové čtveřice komiků jsem čekal rozhodně víc. Jak píší mnozí - k pobavení stačí zkouknout trailer, samotný film je bohužel slabota.

plakát

Divoká banda (1969) 

Střílením do civilistů a použiváním žen jako živých štítů boří Peckinpah všechna westernová klišé. Finální masakr, u kterého se jen těžko věří, že byl natočen v roce 1969, patří právem mezi skvosty světové kinematografie. Přesto se mi více líbil poetičtější Pat Garrett a Billy Kid.