Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Western

Oblíbené filmy (10)

Barry Lyndon

Barry Lyndon (1975)

Co dodat. Snad poděkování Stanleymu Kubrickovi za jeho genialitu, Johnu Alcottovi za jeho olejomalby a Carl Zeissovi za jeho čočky. Bravo pánové.

Kmotr

Kmotr (1972)

#4 všech dob dle kritické obce.

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Mimo kolonky Akční/Western/Drama by si film určitě zasloužil zařadit i do komedií, zejména díky Tucovi v podání Eli Wallacha jehož komediální talent je obrovský. Jinak vše dokonalé, úžasné střídání stylů a změny tempa podpořené vynikající Morriconeho hudbou, která alespoň pro mě není tak obehraná jako u Tenkrát na západě a i proto se mi líbí o trochu více. Ostatně i celý film je o ždibíček lepší než Tenkrát na západě.

Závrať

Závrať (1958)

#2 všech dob dle kritické obce.

Divoká banda

Divoká banda (1969)

Samova hvězdná hodina. Někdo sice říká, že tvář žánru změnil a zároveň ho zničil Sergio Leone, ale já myslím že to definitivně udělal až Sam Peckinpah. Toto je nejen jeden z vůbec nejepších westernů, ale podle mě i zároveň jeden z nejlepších akčních filmů. Navíc sestava herců (zejména Holden, Ryan, Oates) byla nejen hvězdná, ale zároveň jsou to i pánové kteří už mají v sedle něco najeto. Kamera Luciena Ballarda je úžasná, steně tak Fieldingova hudba. A kdo říká že Peckinpah má rád násilí je myslím vedle, protože o násilí tenhle film rozhodně není. Tarantino má rád násilí. Jo a ještě malá poznámka: Všimněte si jak skvěle hrají v Peckinpahových filmech koně. To musel být režisér.

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Zajímavé je, že americké kritické obci se tento vrchol westernu moc nelíbí. Zdá se jim příliš utahaný, dlouhý a bez špetky humoru na rozdíl od filmů s Johnem Waynem. Ještě že má Leone Evropu. Je zajímavé sledovat všechny ty odkazy na předešlé westerny.

Psycho

Psycho (1960)

V Projektu 100/2009. Na plátně je to ještě lepší. A ačkoliv jsem to už viděl v televizi, byl sem po celou dobu napnutý jako struna a krásně se lekal. Wov. 10/10

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

#6 všech dob dle kritické obce. Je zvláštní, že se jeden z nejlepších filmů všech dob nedostal tady ani do TOP 200. Nuda? Možná, ale strhující. Snad to někdy budu mít příležitost vidět v kině. TV to zabíjí.