Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní
  • Dobrodružný

Recenze (13)

plakát

Manželé z roku II (1971) 

Skvělá historická komedie s dokonalými narážkami na tehdejší společnost. Kvalitní scénář. Nádherná hudba Legranda, výborná instrumentace. Akce, humor, napětí a láska - vše v rozumné míře. Belmondo v kombinaci s Jobert byla skvělá volba. Nemyslím si, že by se jednalo pouze o "divácký film", o čemž zřejmě svědčí i nominace v Cannes.

plakát

Milosrdná lež (2019) (studentský film) 

Film, který dnes svým tématem zřejmě na sebe nebude strhávat veškerou pozornost a nejspíš se nebudete od začátku do konce popadat za břicho, ale který mě naprosto upoutal. A to svou lidskostí a opravdovostí, a především silným aktuálním tématem stárnoucího člověka, který se musí smířit s odchodem své kariéry a najít svůj nový smysl v životě. Film si, podle mě, vychutnají hlavně ti, kteří si něčím podobným prošli, procházejí, anebo je takový krok v životě zanedlouho čeká. Je to podle mě vzorová ukázka hořké komedie, kdy přes těžkou a vážnou atmosféru nás vždy jednou za čas probere milé pousmání, čímž se zároveň vytvoří kontrast a udrží to naši pozornost. Skvělé je také obsazení a znovuoživení herců, které jsme delší dobu neměli moc možnost vidět někde vyniknout. Mám tím na mysli hlavně pana Maryšku s úžasně charismatickým hlasem a paní Ullu Keslerovou naprosto přesvědčivou v roli hercovy manželky. Tvůrci si zde stejně jako v dalších svých dílech hrají s odrazem ve skle, který příjemně ozvláštní a zdůrazní konkrétní obraz. Milosrdná lež může sice působit žánrově zpátečnicky, ale jsem přesvědčená, že by právě tohle nemalá většina diváků s radostí uvítala. A je velká škoda, že to doposud není k vidění jinde než na festivalech.

plakát

Moji drazí (2015) (studentský film) 

Líbí se mi, jak si autor dokázal poradit s němou etudou zrovna na téma rodinných vztahů. Krásná hudba a dokonalá satira na dnešní rodinu. I beze slov herci vystihli všechny situace, pocity a myšlenky. A možná právě němé vyjádření toho všeho dává filmu obrovskou hodnotu.

plakát

Obrazy, pohádky a sny (2017) (TV film) 

Krásný a dojemný dokument. Změnil mi pohled na dokumenty o osobnostech a portréty vůbec. Skvěle vybrané prostředí (lokace) a zajímavý nápad s loutkou čerta a dalšími loutkami pro dokreslení představy. Boris Šlechta je pro mě opravdový PAN umělec tělem i duší a jsem ráda, že jsem ho mohla skrz dokument poznat. Navíc málokdo se dokáže v dospělosti vžít do dětské duše a to je u pana Šlechty velmi obdivuhodné.

plakát

Osmy (2014) (TV film) 

Typicky česká hořko-sladká komedie s inteligentním humorem. Jiří Strach je opravdu mistrem televize. Kombinace Stracha a Epsteina fungovala výborně. Vkusně zasazeno do doby socialismu se všemi detaily.

plakát

O zlatém dešti (2017) 

Nádherná pohádka s milou pointou. Pavel Liška dává pohádce ještě větší lidskost a přirozenost, skvělá volba vypravěče. Například ještě dlouho po zhlédnutí mi v hlavě zněla dokonale řečená věta: "No, právě, protože tam prší." Líbí se mi jednoduchost a výstižnost animace, ale zvolila bych jiný styl (artovější, nebo loutky). Perfektní vystižení charakteru postav: zlá Marta s úzkým obličejem, propadlými lícemi, zlověstným obočím a červenými šaty. Kominík Štístko naopak s milým výrazem, smutnýma očima i podobenství zlatníka je velmi výstižné. Důvtipný scénář. Mrzí mě, že se taková pohádka nevysílá v televizi, děti by určitě oslovila.

plakát

Podle představ (2016) (studentský film) 

Příšerná, drsná, ale skvěle vymyšlená pointa. Petra Tenorová hraje opravdu přesvědčivě. Zvláštní nasvícení - světlo nejde přirozeně z okna, ale vodorovně zprostřed místnosti. Film se mi moc nelíbil nejspíš hlavně kvůli vybranému tématu.

plakát

Příběh lesa (2015) 

Nádherné a někdy naprosto neuvěřitelné záběry. Člověk má najednou pocit, jakoby opravdu stál v naprosté blízkosti divokého zvířete a má možnost vidět jeho naprosto přirozené chování, které i jako tichý pozorovatel v přírodě jen tak neuvidí. Nebrala bych to jako dokument, který mi má něco sdělit, nebo mě o něčem poučit, ale spíše jako mnoho překrásných, detailních snímku z přírody, které je třeba jen nechat na sebe působit. Kvůli tomu mě také v dokumentu rušil komentář a to jak francouzský, tak český. Český v podání T. Hanáka mi přišel možná ještě více nepatřičný než v originále. Jinak obdivuji obrovskou trpělivost a obětavost při natáčení, díky které vznikly tak skvostné záběry.

plakát

Soukromé lekce (2016) (studentský film) 

Jeden z prvních nových studentských filmů, který mě vážně oslovil. Skvělá pointa, pěkná hudba decentně dokresluje atmosféru filmu. Příběh je lidský. Jakub Frydrych nehraje všude úplně přesvědčivě, ale předposlední scéna je zahraná perfektně a naprosto mě dojala.

plakát

Tísňové volání (2018) 

Film, odehrávající se prakticky v jedné místnosti s jedním člověkem a hlasem z telefonu, jsem sledovala celých 85 minut se zatajeným dechem. Je to natočené v podobném duchu jako Telefonní budka. Výborný scénář, skvělé dialogy, celkem nečekaný zvrat. Perfektní herecký výkon Jakoba Cedergrena.