Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Deníček (2)

Klipotéka II / Just Us - Cloudbusting

Na začátku mého zájmu byl klip pro 'Just Us verzi', jenže brouzdání po netu mne přimělo dát větší prostor námětu písničky... výsledek je takový kočkopes, ale bylo mi líto něco vynechat. Však si z toho každý může vybrat, co chce.

 

Od stroje na déšť...

 
Autorkou skladby je Kate Bush, vyšla jako druhý singl z alba Houds of Love (1985). Inspirací ji byl životopis 'Kniha snů' o psychoanalytikovi Wilhelmu Reichovi (1897-1957), kterou napsal jeho syn Peter.

 
Wilhelm Reich byl žákem Sigmunda Freuda, kvůli svému židovskému původu musel na sklonku 30. let opustit Evropu a přesídlit do Ameriky. Tam začal rozvíjet 'orgonomii', teorii, podle které je vše prostoupené orgonem, kosmickou energií. Sestrojil orgonový akumulátor, dřevěnou budku, údajně schopnou koncentrovat orgon a zlepšovat zdravotní stav pacientů uvnitř. Dalším vynálezem spjatým s orgonem byl 'cloudbuster', přenosný stroj z hliníkových trubek, prostřednictvím nichž bylo možno odblokovat orgnovou energii v atmosféře, což mělo za následek déšť. To už se o Reicha zajímaly americké úřady, které jej podezřívaly z komunistického spiknutí. Byl zatčen a odsouzen k dvouletému odnětí svobody. Ve vězení zemřel za nejasných okolností po roce vazby.

 
Zpět k písni: Její obsah je vyprávěn z pohledu malého chlapce, který se snaží vyrovnat se zatčením a ztrátou svého otce. Vzpomíná na společné chvíle na rodinné farmě a na rozhánění deště pomocí Reichova přístroje. A kdykoliv prší, chová malý Peter naději, že se vše v dobré obrátí.

 
Kate Bush po dokončení skladby napsala Reichovi dopis, protože měla pocit, že by měla k uveřejnění písně mít jeho souhlas. Podle svých slov ji přišla velmi milá odpověď. Původní klip je dramatizací textu, Wilhelma Reicha hraje Donald Sutherland a dítě Petera samotná Kate (to na mě působí zvláštně, nemůžu si pomoci).


… po bojové umění


Na konci roku 2016 skladbu pod názvem Everytime It Rains předělalo americké duo Djů s pseudonymem Just Us, v únoru 2017 přidali zpěv Lucy Pullin a pod labelem FFRR vyšla pod svým původním názvem Cloudbusting.


Když Cloudbusting slyšela režisérka Lavinia Noel, zaujal ji pocit naděje, kterou je písní vzdor smutnému příběhu prostoupená. Chtěla vytvořit něco stejně povznášejícího a silného. Současně se zajímala o indickou kulturu, přesněji o jižní část země. Během poznávání Indie se dozvěděla o starém bojovém umění Kalaripayattu (podle kterého vznikla další, známější asijská bojová umění). Noel zjistila, že Kalaripayattu je takřka výhradně mužská záležitost, existuje jen málo žen, které tento druh umění boje ovládají. A námět pro klip byl na světě.


Děj se odehrává v jihozápadním přístavním městě Kóčin. Hlavní hrdinkou je mladá indická dívka, která touží učit se bojovat stejně jako její chlapečtí vrstevníci. Ačkoliv se prakticky nikde nesetká s podporou, nevzdává se. Jejího odhodlání si všimne jeden z mistrů a začne ji trénovat. Na konci má i ona při cvičení sestavy kolem pasu ovázaný červený šátek katcha, tradiční součást oděvu bojovníků Kalaripayattu, takže si svůj sen splnila. Poselství režisérky bylo posílit víru žen a mladých dívek v samu sebe a ukázat, že prostřednictvím odvahy, odhodlání a silného ducha je možné dosáhnout všeho.

 
Mimochodem: Igelitová taška, kterou matka podává hlavní hrdince je z TAJ Step and Style, kóčinského obchodu s obuví a kabelkami.


But every time it rains
You're here in my head
Like the sun coming out
Ooh, I just know that something good is going to happen

Klipotéka I / Chase & Status feat. The Blossoms - This Moment

Dobré písničky jsou fajn, ale když se k nim povede i klip, dostává se celek na další, vyšší úroveň. Á když už straším na čsfd a mám k dispozici deníček, proč si neudělat sem tam zápis o tom, která hudební videa mne zaujala. Á pokud se do toho dám, tak proč se neporozhlédnout po širokých pláních gůglu, jestli se za těmi třemi a něco minutami hudby a obrazu neschovává jakákoliv (pro mě) zajímavost. 

 

Tákže, dnešním kandidátem je skladba This Moment, výsledek spolupráce elektrodua Chase & Status s indie popovou skupinou Blossoms a druhá vlaštovka z alba Tribe (2017). 

 

Klip dostal na starost režisér a fotograf Joshua Osborne. Ten se rozhodl navázat na svůj dřívější projekt dokumentující moderní život Romů. Hlavním hrdinou je boxer Gary Hearne. Osborne se s ním poprvé setkal v roce 2014 v londýnském boxovacím klubu. Slovo dalo slovo a Osborne pořídil řadu fotografií Hearna a jeho příbuzných - z ní pochází i snímek mladíka s otcem pořízený Osbournem téhož roku v Redhillu, který můžeme vidět v čase 3:07.

 

Prostřednictvím This Moment se fotograf vrací na jihovýchod Londýna do Greenwich za mezitím devatenáctiletým Garym, který si vedle boxování stihl založit svou vlastní rodinu... takže příběh, který sledujeme, není žádnou fikcí, ale všední den skutečných lidí se svébytnou kulturou, do které by jinak nahlédl asi málokdo z nás. To všechno zabalené do skvělé atmosféry.

 

Pozn: v úvodu je vidět historický plynojem u tunelu Blackwall; na území poloostrova Greenwich Peninsula byla největší plynárna v Evropě s rozlohou 970.000 m2... produkovala svítiplyn, koks, tér a další zdraví prospěšné věci... díky, wiki!

 

This is the moment
All the songs were sad
Until I came to love you