Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Dobrodružný

Recenze (99)

plakát

Predátoři (2010) 

Je očividné, že Predators točil fanda všech dílů a hodně se snažil své dílo nepokait. Víceméně se mu to podařilo. Predators jsou zdařilým a řekl bych i důstojným pokračováním původního dílu s Arnoldem. Na tento snímek se ve filmu objevuje odkazů až běda (vynecháme-li hudbu Alana Silvestriho či rock ´n roll v závěrečných titulcích, tak především spousta velmi podobných záběrů jako v jedničce - souboj Adriana Brody pomazaného blátem a ve chvíli, kdy Louis Ozawa Changchien jde do souboje s predátorem jen s katanou v ruce, čekáte, kdy si pořeže břicho stejně jako indiánský stopař Billy). Nenazýval bych to však vykrádáním. Jsou to citace, pečlivě a důkladně ocitované a při nichž srdce každého fanouška původního filmu zajásá. Jediným zklamáním je tak pro mne postava Fishburna, která ve filmu zůstává po čertech nevyužitá a navíc i dosti nevěrohodná - na to, že měl na planetě přežít deset sezon, byl docela přizdisráč :) .

plakát

2Bobule (2009) odpad!

Ale té nejhorší úrovně. Postavit to vedle Kameňáku, tak si oba snímky mohou podat ruce.

plakát

Survival of the Dead (2009) 

Romero a jeho pomalu se ploužící miláčci pokračují. Po inteligentních zombících, po zombících zabraných ruční kamerou se Romero pokusil zombíky domestikovat. Pravda ale trochu jinak než to dělal Fido. Vůbec to není špatné, ale stejně pořád nechápu, proč se tyto filmy označují jako Horor. Je to jasná hororová komedie a ten kdo čeká, že se snad bude bát potom většinou odchází zklamaný. Prvky béčkovosti vtipnost ještě utvrzují. Já jsem se bavil a ne málo.

plakát

Přemluv bábu (2010) 

Ale tohle video si přeci primárně nedělá legraci ze starých lidí, z Kundery atd. Tohle video je záměrně trapné, pobuřující a parodizační, přičemž o originalitu (Silvermanová) tady rozhodně nejde. Účelem dle mého bylo poukázat na štvavou kampaň některých politických stran, která je už hodně nechutná. A jak to nejlépe dokázat je zcela jasné. Tím, že to vyhrotím do extrému. Jenom potom si toho někdo všimne. Silvermanová potom posloužila jako dobrá a velice vhodná předloha. Je docela zajímavé, jak zde někteří lidi tvrdí, že ona to přeci nemohla myslet vážně a Zelenka ano....vždyť Zelenka je přeci také znám svým mystifikátorstvým a hraním si s publikem a myslím, že Přemluv bábu je přesně tohle.

plakát

Souboj Titánů (2010) 

Souboj titánů se nekonal. Tahle bezduchá ubohá slátanina působí jako velmi špatný vývar z 300: Bitva u Thermopyl, ktere nepomáhají ani skvělá jména jako Ralph Fiennes či Liam Neeson.

plakát

Mamas & Papas (2010) 

Mozaika osudů čtyř příběhů, z nichž jeden je skvělý a zbytek postupně upadá až v zapomnění. Každopádně ale musím zmínit dobré herecké výkony, v čele s manželskou dvojicí Čapkových, kterým je ve filmu dán asi největší prostor, a díky za to, protože jejich příběh je na celém filmu jednoznačně nejlepší. Chválím rovněž i hudbu a kameru.

plakát

Dead Set (2008) (seriál) 

Hodně vydařené. Tahle série docela pěkně naznačila, jakým směrem by se zombie měli ubírat dále. V podstatě (a možná je to jen má subjektivní domněnka), ale navazuje na Romerovu klasiku z let sedmdesátých a osmdesátých (či spíše na Snyderův remake). Je to akční nářez, suchá britská komedie a zároveň kritika konzumní společnosti a to vše v pětidílném balení. Chválím nápad se zařazením reality show Big Brother, to prostě nemělo chybu. Jen je škoda, že se autoři nepokusili charaktery ještě lépe vykreslit...ovšem proměna některých při zjištění, že již nejsou natáčeni, byla naprosto skvěle zachycena. Jen tak dále. Výborná podívaná

plakát

Experiment: Zombie (2006) 

Naprosto ubohý film, který se s tím nejlepším, co zombie žánr nabízí nemůže rovnat. Při akci roztřesená kamera mi nijak nevadila, ale dějová plytkost, příšerná hudební složka a herecké výkony na úrovni pod bodem mrazu mi tento snímek pokazily. Dá se říci, že opravdu není, co by se v tomto filmu dalo pochválit. Naprosto pryč je ironie a černý humor klasických snímků jako Dawn of the Dead (1978) nebo Day of the Dead. Tohle by se dalo v některých scénách srovnat s Fulciho Zombi 2, hlavně pokusy šokovat, které však u tohoto filmu nefungují (jistá podobnost např. v detailním záběru, kdy okem zombie projede kus střepu - v Zombi 2 byl podobný záběr se hřebíkem). Teď mě celkově napadá, že v tomhle filmu snad žádná inovace není a jedná se pouze o vykrádání starých dobrých zombáren. Motorovka a konec podobný Evil Dead, časté podobnosti s Fulcim a kdybych se na tuhle blbost podíval ještě jednou, určitě by se tam dalo najít více věcí. Do toho všeho naprosto nelogicky pobíhající a hloupí (anti)hrdinové - předpona použita záměrně, protože od samého začátku si nepřejete nic jiného, než aby už konečně byli sežráni. Jde zkrátka o snímek, který se POUZE snaží šokovat množstvím krve a nechutností, ale jak jsem již zmínil, nefunguje to. Děkuji, ale Experiment: Zombie nebrat, jedná se o bezduchý škvár, který uráží Béčkové zombie snímky.

plakát

Lítám v tom (2009) 

Reitman vsadil na dvě velmi dobré věci. Scénář (který je místy tak realistický, až z toho budete mít deprese - alespoň v mém případě tomu tak bylo) a na skvělou ústřední dvojici. Film podle mého není ani tak komedií, jako spíš ukázka ze života lidí, kteří se plně oddají své práci, a to navíc otřesné práci, kterou by jen tak někdo dělat nemohl. Sice je to možná občas sentimentální, teď mám na mysli onu neustálou obhajbu žebříčku priorit, ale to snímku nijak nevadí. Ba naopak, patří to do něj, už jen proto, že hlavní hrdina je prací posedlý workoholik, takže kdyby se mu tento způsob života nepokoušel někdo rozmluvit, bylo by to asi i divné. Po Juno další filmový zážitek.

plakát

Cesta (2009) 

Obdobně jako Proposition, pozvolna plynoucí snímek podkreslený jako vždy skvělou hudbou Cavea. Myslím, že lépe adaptovat tuto knihu by šlo jen těžce (film zkrátka nedokáže obsáhnout tolik jako literatura). Jak jsem již napsal, vše zde pozvona ubíhá a dokonce i scény, které by se i jiných režisérů doslova plnily klipovitými střihy a neustálými záběry na postapokalyptický svět, zde se nic takového neděje. Všudypřítomná hrůza z kanibalismu a z těch ,,špatných" je sice patrná v každém záběru,ale jen dokresluje beznaděj ústřední dvojice. Velmi zasloužených 80%