Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Pohádka
  • Drama
  • Rodinný
  • Krimi

Oblíbené seriály (7)

Bylo nás pět

Bylo nás pět (1994)

Jenoznačně výjimečně natočený český seriál, jeden z nejlepších vůbec. Pokaždé, když ho vidím (a ujít si ho, pokud to je možné, nikdy nenechám), žasnu nad výkony těch malých, dnes již dospělých herců či neherců. Karlu Smyczkovi se podařilo dokonale vystihnout ospalou atmosféru českého předválečného městečka. Se stejnou grácii převedl na plátně Poláčkem zcela přesně vypozorované typické charaktery českého maloměšťáka, který si takříkajíc "hrabe jen na svém písečku"... Nedávno jsem se dozvěděla, že spisovatel napsal tuto knihu v období druhé světové války. Pro samotného Karla Poláčka to byly o to víc těžké časy, protože byl kvůli svému židovskému původu pod neustálým tlakem nacistických pohlavárů. Tomuto pronásledování, jak je známo, nakonec podlehl. Psaním knihy "Bylo nás pět" se tak mohl dostat do úplně jiného světa a odprostit se od reálna... Dalším generacím tím zároveň zanechal nezapomenutelné dílo, které velmi podařeným způsobem Karel Smyczek vzkřísil v podobě úspěšného seriálu.

Četnické humoresky

Četnické humoresky (2001)

Váhala jsem mezi 4 a 5 hvězdami. Nakonec jsem dala pět, řečeno procenty 85. Seriál je velmi povedený a ačkoli tam jsou kvalitativní rozdíly mezi jednotlivými díly či sériemi, celková atmosféra je vynikající a neopakovatelná. Je radost se dívat na ty naše "zaprděné" četníky. Kromě kriminálních případů vážných či nevážných zde můžeme sledovat i příběhy z osobního života těchto strážců zákona. Především osud hlavních protagonistů Karla a Ludmilky je velmi poutavý a až do dvou třetin seriálu není jasné, jak to s nimi dopadne. Ale i příběhy těch ostatních stojí za povšimnutí. V první sérii to je vztah Andělky a Toníčka s tragickým koncem, v druhé pak Karlička se svým synkem či Béďa a Klaudie. Ve třetí sérii se to už trochu rozmělnilo. I přesto oceňuji propracovanost prvorepublikové amosféry buď na četnické stanici, ve městě, na vesnici či v lázních. Moc dobře se na to dívá. Spolu se seriálem "Bylo nás pět" řadím "Četnické humoresky" mezi nejlepší porevoluční seriály.

Taková normální rodinka

Taková normální rodinka (1971)

Tak předem musím říci, že jsem trošičku zklamáná - ale jen trochu. O tomto kultovním seriálu se básní již generace. Já vždy viděla jen první, popřípadě druhý díl série. A to se mi moc líbilo. Musím však přiznat, že s přibývajícími epizodami jakoby takové normální rodince docházel dech. A divák se začne lehce nudit; u komediálního kousku to je o to víc zavádějící. Jsou zde však herecké legendy, které v povětšině tvoří základní rámec seriálu a někdy ho i "zachraňují". Už jen pohled na jejich výkony pohladí na srdci a rozkmitá hlasivky smíchu do té míry, že laskavý divák promine slabší děj... 77%

Divoký anděl

Divoký anděl (1998)

Nejhorší je soudit dne před večerem. A tak to je s většinou odpůrců telenovel. Ty, stejně jako ostatní televizní žánry, obsahují naprostý odpad, stejně jako průměrná díla a několik těch nadprůměrných. Muňeca brava patří mezi ty velmi povedené telenovely, která se líbila v mnoha zemích po celém světě. Český divák má sklon dívat se na latinsko-americkou produkci svrchu, zatímco té např. severoamerické "pochlebuje". To je obecký trend. Bohužel. Kvalita není vždy jen o penězích. Každá kultura, národ, má jinou mentalitu sobě blízkou. Telenovely patří mezi typický produkt jižní Ameriky. Měla by tam být zábava, vtip, drama a hlavně velká láska - k tomu charismatičtí hlavní hrdinové. Jak se pak koktejl z těchto přísad namýchá, je věc jiná. Je ovšem potřeba dívat se na tuto produkci jinýma očima. Stejně jako českému naturelu nejsou blízké "americké akční střílečky" - avšak často vyzdvihovány - tak i telenovely jsou pro nás specifické, svou melodramatičností či řešením vztahů. Divoký anděl je opravdu výjimečný produkt, který si určitě takovu hanu nezaslouží. Limitující je pak snad jen délka seriálu, který byl uměle prodloužen o několik desítek dílů.

Nemocnice na kraji města

Nemocnice na kraji města (1977)

Právě sleduji tento kult české filmové/seriálové tvorby. A musím se přiznat, že to je síla! Samozřejmě v dobrém slova smyslu. Herci a jejich výkony jsou vynikající, stejně jako děj, který je chytře poskládaný. Ona "nekonečnost" dnešních seriálů ukazuje opravdu ten propastný rozdíl mezi tím, co bylo, a tím, co je... Za slabou stránku "Nemocnice" považuji ne příliš zajímavý děj vedlejších postav.