Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Sci-Fi
  • Komedie
  • Horor
  • Akční

Recenze (67)

plakát

Problém tří těles (2024) (seriál) 

Jako je to velkolepá sci-fi. Několik odvážných a zajímavých motivů společně s několika těžkými tématy. Celé je to zamícháno jen velmi povrchně. Dramaturgie funguje překvapivě dobře, tak jsem zvědavý, jak se popasují s druhou sérií, protože dál to prostě nemůže fungovat. Nebo ano?

plakát

On se bojí (2023) 

Aster je talentovaný, schopný, má skvělé nápady, prachy a Phoenixe. A pak už jenom nafouklé sebevědomí, absenci sebekritiky a zjevný nedostatek zpětné vazby od okolí. Touhle tříhodinovou onanií na veřejnosti to fakt přehnal.

plakát

Vlákna (1984) (TV film) 

V roce 1980 vydává rocková kapela Jethro Tull elpíčko s názvem "A". Na této desce je píseň "Protect and survive". Skladba (stejně jako Threads) kritizuje britský projekt civilní obrany stejného jména. Některé obrazy z písně se nápadně podobají obrazům z Threads. Pokud Barry Hines opisoval od Iana Andersona (Jethro Tull), dobře opisoval a dobře udělal. Threads jsou strhující, přitom prakticky nic nevypráví a pouze konstatují. Ten zmar vás přivede k nihilismu dřív, než řeknete Nietzsche. Kromě těchto děl se kritikou Protect and survive zabývá také animovaný film Když vane vítr (1986).

plakát

Úsvit (2023) 

Úsvit je označován jako nejlepší český film roku 2023. Nemyslím. Je to dobrý film. Vizuálně fantasticky dobový, evokuje pine-up estetiku, ale mnohem nenuceněji než u Andersona (který nám už leze krkem). Hopperovská estetika působí mnohem nenuceněji, spíš jako náhodné technické nezvládnutí barevného materiálu. Boží! Od příběhu jsem čekal víc. Čekal jsem příběh několika nepřátelských modernit, které se snaží opanovat středoevropský prostor té doby, kde je jedna z nich modernita budovatelského kapitalizmu. Čekal jsem, že téma hermafroditizmu bude jen mysteriózním prvkem, který zastupuje něco víc skutečného. To se mi, zdá se, nestalo. Nakonec to není hluboký film stejně jako můj letošní favorit Bod obnovy, ale na rozdíl od něj slibuje větší ambice, kterým nedostojí. Zasazení příběhu přímo do reálného Baťovského impéria mi připadá mírně jako parazitizmus a je zbytečné, pokud se neopírá o skutečnou událost.

plakát

Bod obnovy (2023) 

Nevím, kdy jsem naposledy viděl po všech stránkách tak dotažený český film. Když člověk přistoupí na tu blbost základní premisy, tak mu to jako sci-fi nabídne pár zajímavých morálních dilemat dneška. Funguje to jako thriller, a i jako detektivka. Nadprůměrné herecké výkony, povedené trikové scény (ta bizardní architektura je skvělá - variace na Kavčí hory - I LOVE IT!) i akce. Český Blade Runner nelétá a jenom jezdí, ale to vůbec nevadí. Klobouček.

plakát

V pasti: Barcelona (2023) 

Překvapivě zajímavější, než tuctový survival z jedničky. Vlastně to vybočuje z žánru, protože většinu času sledujeme hrdinu, o kterém víme, že je součástí toho hororového zla. Takže je to vlastně spíš psychologický film. To vysvětluje zklamání většiny hodnotitelů.

plakát

Suspiria (2018) 

4 hvězdy, ale jen tak tak. Krásně natočené, taneční kreace cool, Kate Blanchett absolutely amazing. Ale to, co tam mělo být navíc, co mělo z béčkového hororu o čarodějnicích dělat něco víc, to teda moc nefungovalo.

plakát

The Artifice Girl (2022) 

V něčem trochu televizní až divadelní. První třetina nečekaná, bravůrní, chytrá. Druhá trochu pokulhávala (herecky?). Pak finále o smyslu lidské (jakékoli) existence. O tom budu ještě dlouho muset přemýšlet. Žádné CGI nebylo potřeba, to se cení samo o sobě. Skvělá práce za pár peněz.

plakát

Asi to ukončím (2020) 

Nevíte někdo, prosímvás, o čem to vlastně bylo?

plakát

Noční agent (2023) (seriál) 

Někde od půlky vyhodili scénáristu (asi jim přišel moc drahý) a nechali to dopsat dramaturga. Mělo to spád, ale začalo to být hrozně hloupé a ty příšerné dialogy...