Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (1 001)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Tam kde Herbert přinesl geniální a promyšlenej obsah, ovšem (se vší úctou k autorovi) v nepříliš čtivý formě a s ne úplně uspokojivě napsanýma a zakončenýma dějovýma linkama, Villeneuve přidává právě i tu neskutečnou audiovizuální formu, zároveň ctí předlohu a přitom dělá převážně drobný, výjimečně větší změny, ale důležitý je, že je dělá ku prospěchu příběhu a jeho vyznění.

plakát

Ahsoka (2023) (seriál) 

Nejvíc starwarsovský SW od doby, co to Lucas prodal Disneymu.

plakát

Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023) 

Tady vlastně není nic vyloženě špatně, ale ani dobře. Kvantová říše je sice zajímavá ať už na poli uchvacujících CGI scenérií (dokud na popředí nestojí neCGI postava, pak se z toto z nějakýho důvodu stává digi rozmazanej humus) nebo kvantových podivností (vizuálních, kreaturových i toho mála fyzikálních) a Kang je fajn. Jenomže k jeho poražení stačí síla správnýho socialistickýho kolektivu a navíc je ho tam proklatě málo  (tudíž se snad těšme na Lokiho, Kang Dynasty a možná i Moonknighta) a jako celek to nemá žádnej drive, nic co by nadchlo, utkvělo v paměti...

plakát

Bod obnovy (2023) 

A pak že to nejde! Českej film se světovým audiovizuálem, kde je navíc k tomu zase po nějaký době ukázáno, že i český herci dokážou pod šikovným vedením dobře hrát a jsou ve svých rolích uvěřitelný dokonce i když promluví, v čele se sympatickou hlavní hrdinkou. Sice to nemá nijak objevný poselství, ale v rámci tématu vlastně dostačující a fungující a svět, kde jsou "cyberpunkový" novostavby a vychytávky postavený nad povědomým českým prostředím, tu má cosi do sebe. Doufám, že tvůrci sklidí zaslouženej úspěch a za pár let dostaneme buď pokračování nebo něco jinýho, podobně odvážnýho.

plakát

Flash (2023) 

Sympaticky lidský a procítěný s fajn humorem, zábavnýma nápadama, tunou nerd momentů a nepochopitelně tragickýma CGI postavama.

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Ford je pořád Indy, pořád dokáže švihnout bičem, přeskočit z auta na auto nebo dát ránu pěstí, která udělá onen zvuk typickej už od Dobyvatelů. Mangold bohužel ale není Spielberg a i když se očividně snaží, stejně film působí jen jako rutinní pokračování. První půlka je vlastně nezábavnej sled akčních sekvencí, ve kterých je sice nějakej náznak hravosti a koumavosti akčních scén z předchozích dílů, ovšem těch zajímavých nápadů je v nich tak málo, že při tý stopáži nedokážou zabavit, a hlavně v nich prakticky o nic nejde a nijak pořádně něj neposouvaj dopředu! Navíc je doprovází všudypřítomný, zbytečný a hlavně strašně očividný CGI (omlazenej Ford je docela v cajku), který tomu celýmu ubírá na kouzlu. Až ve chvíli, kdy tvůrce napadlo použít doopravdickou scénu, doopravdickou past, doopravdickej tuktuk, tak to tam najednou aspoň na chvíli je. Až druhá půlka přinese zajímavý nápady a dokonce i pár působivých momentů - to jen díky ní se mi tu ještě podaří vysmrknout tu čtvrtou hvězdu.

plakát

John Wick: Kapitola 4 (2023) 

Těžko si k postavě Wicka udělat nějakej vztah a prožít tak to finále, když za celý skoro 3 (!!!!) hodiny řekne asi tak 6x "Yeah" a jednou "I-need-a-guuun." Naštěstí to tentokrát (nebo spíš zase) táhnou vedlejší postavy, přesněji řečeno Donnie Yen a S. Anderson. Nebejt jich a profláklých sekvencí s dragon breath brokovnicema a házením lidí na auťáky na kruháči, ani ty 4* bych tu možná nevysmrknul. Choreograficky mě letos asi i víc bavil Extraction 2. A že všichni ti zabijáci se z těch asi 16 453 kulek vystřelených ze 2 metrů ani jednou netrefí byť jen do ruky, kterou si Wick pořád drží neprůstřelný sako, tu v těch třech hodinách bije do očí víc než kdy dřív. Že to celý dává smysl míň a míň, je potřeba odfiltrovat úplně, ostatně kvůli smysluplnosti Wicka netočí.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Nenapadlo mě, že i u "obyčejnýho" životopisnýho filmu budu muset sto procent času stoprocentně vnímat, abych zvládal sledovat, co se vlastně na plátně děje. To jsem na chvíli zapomněl, že jdu do kina na Nolana. Ten si tu samozřejmě neodpustil svoje oblíbený hrátky s časem, takže se jede v několika časových dějstvích, skáče se tam a zpátky, vzájemně se to pointuje  a vzniká tak skvěle vystavěný drama, který dokáže pohltit jak v rovině fyzikální, tak politický i morální. Občas jsem měl problém orientovat se v méně známých postavách, přičemž si umím představit, že kdo se o fyziku nezajímá vůbec, bude ztracenej ještě víc. Ale právě to na filmu taky oceňuju - zmínění nebo i účast více i méně známých jmen zásadních pro fyziku, ovšem pro samotnej příběh zase tolik ne, takže v jiný adaptaci by je pro zjednodušení kde kdo vynechal. Pro fanoušky fyziky je to ale podobný zadostiučinění asi jako camea různých postav v rámci MCU pro fanoušky Marvelu.

plakát

Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (2023) 

V příběhu očekávaně zcela neoriginální a místama tak trochu blboučký a naivní a celý je to (tentokrát nečekaně) nikoli ski-fi Sedm statečných/samurajů, ale spíš variace na hledání kumpánů ala Mass Effect 2, který by zachránili vesničku pseudo-skifi-vikinských farmářů proti říši, která zase spíš než aby připomínala Impérium ze Star Wars, tak dost silně evokuje Impérium z Warhammeru 40k, což mi osobně ani nevadilo - spíš naopak - a utvrdilo mě to v tom, že se fakt dost těším na WH40k adaptaci od Cavilla. Celý mě to, zřejmě hlavně díky z většiny líbivýmu vizuálu (třebaže některý designy jsou dost generický), slušný hudbě a převážně sympatickýmu (a sympaticky nesympatickýmu) obsazení, bavilo a pro nás, komu nevadí celková neoriginalita, to dolů táhne hlavně samotná práce s postavama, která tu prakticky není. Snad to Snyder Cut (wtf) trochu vylepší. Druhej díl si určitě dám tak jako tak.

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Konečně zase Marvel, kterej z (ač zábavnýho) průměru nebo lehkýho nadprůměru vybočuje tím, že při něm člověk má pocit, že sleduje něco strašně cool a výjimečnýho. Strážci značně potemněli (znám lidi, který u toho brečeli) a nebojí se vážných témat, přičemž ale nezapomínaj na svůj typicky přiblblej humor těžící hlavně z chemie mezi protagonistama.