Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný
  • Pohádka

Obsahy (4)

Smršť

Smršť (1957)

"Západ je západ a Východ je východ." Rudyard Kipling

Francouzský inženýr Pierre Marsac žije v Nagasaki, kde se podílí na stavbě japonských lodí. Je okouzlen japonským způsobem života tolik odlišným od západního životního stylu. Je zamilován do japonské dívky Noriko Sakurai, která vlastní obchod s kimony. Ta jeho city opětuje. Nicméně jejich vztah naráží na rozdíly v komunikaci, které plynou z odlišnosti západní a východní kultury, ale taky na předsudky dívčiných sousedů. Situaci zkomplikuje příjezd bývalé Pierrovy přítelkyně Francoise, která je novinářkou a pod záminkou reportáže ho navštíví v Japonsku. Pierre si uvědomuje, že Francoise mu není tak úplně lhostejná a to i přesto, že to byla ona, která ho před lety opustila. Vzniká tak klasický trojúhelník, který vyřeší tajfun, který udeří jednoho dne nad Nagasaki.

Ložnice dospívajících dívek

Ložnice dospívajících dívek (1953)

Detektiv Marco vyšetřuje vraždu zámožné studentky v dívčí internátní škole pro francouzskou smetánku. Jde o jeho první samostatný případ, který je komplikován jednak zájmem dospívajících dívek o něj jakožto o muže a jednak snahou přísné ředitelky vyřešit případ co nejrychleji a očistit jméno školy a nepřijít o dobře platící studentky. Marco postupně rozplétá vztahy mezi obyvateli městečka i mezi studentkami a učitelským sborem a příběh spěje k celkem překvapivému konci.

Ruy Blas

Ruy Blas (1948)

Španělský dvůr, kde intriky jen kvetou. Vysoce postavený šlechtic Don Saluste je královnou poslán do vyhnanství, protože svedl královninu oblíbenou komornou. Aby se Don Saluste královně pomstil, chytře využije podobnosti chudého studenta Ruy Blase s banditou Donem Césarem de Basin. Dona Césara odklidí na galeje a Ruy Blase učiní svým sluhou a vydává ho za svého příbuzného. Naivní Ruy Blas se svěří Donu Salustovi se svojí láskou ke královně, kterou zná a miluje od dětství. Don Saluste pobízí Ruy Blase k tomu, aby si získal královnino srdce. To pro Ruy Blase není příliš velký problém, protože je to krásný muž a královna je obklopena samými starci, dvorními dámami a lhostejným králem. Don Saluste nenápadně, za přispění svých přátel, pomáhá Ruy Blasovi k vysokému postavení a funkcím u dvora, aby v pravou chvíli odhalil jeho totožnost a způsobil jeho pád, kterým by strhl s sebou i královnu. Nicméně čas se krátí i Donu Salustovi.

Les Parents terribles

Les Parents terribles (1948)

Jedná se o filmovou verzi divadelní hry Jeana Cocteaua, která je postavena na antických základech. Jde o příběh maloměšťácké rodiny, kterou tvoří matka, otec, syn a teta, matčina sestra. Těžce nemocná matka, která se jmenuje Yvonne, je citově závislá na svém dospělém synovi Michelovi a nedokáže ho nechat dospět a osamostatnit se, bez ohledu na jeho věk. Situace se zkomplikuje v okamžiku, kdy se Michel zamiluje do dívky, která je starší než on a navíc byla milenkou jeho otce.

Reklama