Reklama

Reklama

Nadaný žák

  • USA Apt Pupil (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sir Ian McKellen a Brad Renfro se představují v hlavních rolích tohoto znepokojivého psychologického thrilleru, natočeného na motivy románu Stephena Kinga. Todd Bowden (Renfro) je nadaný šestnáctiletý středoškolák, jehož začnou zvráceným způsobem fascinovat zvěrstva nacistického Německa poté, co tuto látku začnou probírat v hodinách dějepisu. Jeho záliba se však nebezpečně zvrhne, když odhalí v osamělém starém sousedovi nacistického válečného zločince Kurta Dussandera (McKellen). Bývalý velitel koncentračních táborů se již mnoho let skrývá pod falešnou identitou v mírumilovném americkém městečku. Todd však své závažné odhalení neohlásí a výměnou za to přinutí Dussandera, aby odhalil temná tajemství, která jsou už celá desetiletí pohřbena v hlubinách zapomnění. Mezi mladíkem a starcem s otřesnou minulostí pomalu vzniká zvláštní pouto, jehož důsledky budou strašlivé... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

Disk 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s Bryanem Singerem dopadlo na jedničku. Podařilo se mu natočit film, na jaký se nezapomíná. Dlouho jsem si neužil něco tak vymazleného jako právě Nadaného žáka. Jestli v něčem Singer vyniká, tak je to bezpochyby jedinečný výběr herců. Sir Ian McKellen si roli skrytého nacistického důstojníka náležitě užívá. Brad Renfro v roli zvídavého studenta Todda Bowdena mu ovšem neméně zdatně sekunduje, takže ti dva se skvěle doplňují a definují sousloví "herecký koncert." Při této příležitosti bych rád upozornil právě na dodnes nedoceněného Brada Renfra, jehož smrt ovšem zastínilo úmrtí Heatha Ledgera. Renfra pokládám za hereckého nástupce Rivera Phoenixe, kterého rovněž zabily drogy. Škoda, že po Nadaném žáka už toho tolik zajímavého, kde by mohl zúročit svůj nezpochybnitelný herecký talent, nenatočil. Co dodat, snad jen, že druhá projekce bude co nevidět..._______________Napodruhé ještě lepší. Opravdu neuvěřitelný film. Renfro a McKellen jsou výborní zlosynové. Každý trošku jiným způsobem, vzájemně se ovšem doplňují. Moc mě bavilo sledovat, jak Todda Dussander fascinuje. To vydírání, ta čirá nenávist, no prostě něco neuvěřitelného. K tomu si připočtěte výbornou Singerovu režii. Ano, tohle je první film Bryana Singera, který jsem v životě viděl. Absolutně nechápu, jak jsem někoho takového, jako je Singer, mohl tak dlouho přehlížet. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Bryan Singer je opravdu talentovaný režisér. Dokázal to již v X-Menech a teď mě šokoval i svým Nadaným žákem. Temný příběh obohacený zajímavými herci, kteří se své role zhostili s nadhledem, mě opravdu zaujal. Též potěšila přítomnost Jana Třísky, který měl sice jen maličkou, ale přesto výraznou roli. Bohužel jsem nečetl knihu, takže se nečekejte žádné přirovnávání - stejnak si myslím, že film je lepší :). Film dokáže svého diváka vtáhnout již na úplném začátku, kdy se díky zajímavým úhlům kamery stává spíše tajným účastníkem děje. Divák tak dává pozor, aby mu něco neuniklo a zároveň se snaží být neodhalen - no trochu přeháním -, což vyvrcholí ve scéně, která se odehrává ve sklepě. Jediným maličkým zklamáním je postava Todda, který se nemění tak jak bych si představoval. Přece jen jsem čekal, že se z něj stane nějaké monstrum, člověk, který chce být nástupcem Hitlera. Ano, mladík se sice změní, ale je to aplikováno jen v několika málo situacích - i když v závěru opravdu dokonale - a hrůza z chlapce jde jen v té scéně, kdy má obličej potřísněný krví. Bezesporu se ale jedná mrazivý thriller, který dokáže díky svému temnému tématu a skvělé režii opravdu zaujmout a několik scén je více než dokonalých (bezdomovec, kočka...). ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Singer a spol. při adaptaci stejnojmenné knihy podstatně ubrali na brutalitě, kvalitám výsledného produktu to ovšem nic neubírá. Obzvláště chválím konec, který vynáší své poselství ještě mrazivěji, než fatální závěr knihy - kolik potenciálních, ale i skutečných hrůz se může ukrývat za těmi navenek obyčejnými tvářemi, které denně míjíme na ulicích? Inteligentní zlo. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, že je strašně důležité o takovýchto námětech točit filmy. A když se po všech stránkách vydaří tak, jak v tomto případě, mám nutkání posílat autorům infantilní děkovné e-maliy. To prolnutí zrůdnosti ideologie zla z mrtvé minulosti do denodenní současnosti je podáno tak samozřejmě, logicky a jaksi samočinně, že člověka opravdu mrazí v zádech. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Singer je ďábel! Citlivá témata (homosexualita, neo/nacismus) působí v jeho podání věrohodně a přirozeně, tudíž žádné laciné pózy rádoby hlubokomyslného vyjádření se k dané látce, ale naprosto famózně zpracovaný příběh, který chytne a vypustí vás až s nájezdem závěrečných titulků. Formálně neskutečně vymazlené (třeba schodiště do sklepa Dussenderova domu s rudým podsvícením vypadá jako sestup do pekel) a herecky přímo strhující. Brad Renfro jako zvídavý teenager super, ale Ian McKellen je démon, jemuž není široko daleko rovno. Vše je navíc korunováno skvělým závěrem, který vás emocionálně vyždíme do poslední kapky… a přitom při něm nemusíte zrovna brečet. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (26)

  • Učitelé ve filmu, paní Fiscarelli a pan Weiskopf, jsou pojmenováni podle skutečných učitelů ze školy, kam chodil režisér Bryan Singer. (Othello)
  • Mezi časovým situováním filmu a novely je rozdíl deseti let. Zatím co se děj v povídce odehrává v roce 1974, děj filmu je přesunut do roku 1984. (Terva)
  • Střihač a autor hudby k tomuto filmu John Ottman měl mít původně ve snímku dvě malé role, ale nakonec byly obě vyškrtnuty. Nejdříve měl být slyšet mimo záběr jeho hlas na začátku, ovšem na poslední chvíli byl vyměněn za hlas Christophera McQuarriea. Dále měl být viděn jako dirigent orchestru ve scéně maturity, avšak i z této scény byl vystřižen. (Othello)

Související novinky

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Reklama

Reklama