foto

Bryan Singer

  • nar. 17.9.1965 (51 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bryan Singer už od svého hraného debutu a vítěze hlavní ceny poroty ze Sundance Public Access soustavně baví diváky filmy, které vynikají odvážným vizuálním stylem a propracovanými postavami. Singer se do všeobecného povědomí dostal v roce 1995 mysteriózním thrillerem Obvyklí podezřelí, v němž hráli Chazz Palminteri, Benicio Del Toro, Stephen Baldwin, Gabriel Byrne, Kevin Pollack a Kevin Spacey. Film získal dva Oscary, pro Spaceyho za nejlepšího herce ve vedlejší roli a pro scénáristu Christophera McQuarrieho za nejlepší původní scénář.

Následujícím Singerovým snímkem byl kritikou chválený Nadaný žák, adaptace novely Stephena Kinga s držitelem dvou oscarových nominací Ianem McKellenem v jedné z hlavních rolí.

Singer navázal dvěma nesmírně úspěšnými filmy, trhákem léta 2000 X-Men a jeho ještě úspěšnějším pokračováním X-Men 2 z roku 2003. Adaptací se ujal s vědomím, že budou podrobeny hodnocení davu obdivovatelů čtyřicet let starého komiksu. Fanoušci komiksu i noví diváci však Singerovu vizi, hladce spojující akční a dobrodružný žánr se sci-fi, nadšeně přijali, jakož i hvězdné herecké obsazení v čele s Hughem Jackmanem, Patrickem Stewartem, Ianem McKellenem a Halle Berryovou.

Po obrovském úspěchu prvních dvou filmů o X-Menech Singera oslovilo studio Warner Bros., aby se ujal režie snímku Superman se vrací. První velkofilm natočený na digitální kameru Panavision Genesis nadchl fanoušky i filmové kritiky a nalákal do kin diváky po celém světě, ať už na tradiční formát nebo na IMAX 3-D. Také to byl první hraný akční film, který s velkým úspěchem využil proces postkonverze do 3D.

Po filmu Superman se vrací Singer natočil thriller z doby druhé světové války Valkýra s Tomem Cruisem, Kennethem Branaghem, Tomem Wilkinsonem, Eddiem Izzardem a Billem Nighym. Byl pozitivně přijat kritikou a zároveň dosáhl celosvětových tržeb bezmála 200 milionů dolarů, a tak pro čerstvě obnovené studio United Artists představoval první opravdový komerční hit. Novějším Singerovým filmem je hraný akční velkofilm ve 3D Jack a obři, který režíroval pro New Line Cinema, Legendary Pictures a Warner Bros.

Pro televizi Singer režíroval pilot a působil jako výkonný producent na seriálu, oceněném cenami Emmy a Zlatý glóbus, Dr. House s Hughem Lauriem v hlavní roli. Seriál se soustavně držel na žebříčku deseti nejlepších televizních pořadů. Jako výkonný producent se podílel i na televizním seriálu stanice ABC Dirty Sexy Money, který byl nominován na Emmy a Zlaté glóby, s Donaldem Sutherlandem v hlavní roli.

Singer režíroval a produkoval nespočet dalších projektů pod hlavičkou své filmové, televizní a videoherní produkční společnosti Bad Hat Harry Productions, kterou založil v roce 1994. Mezi příklady Singerovy producentské práce patří celovečerní dokument Look, Up in the Sky: The Amazing Story of Superman, miniseriál stanice Sci-Fi Channel Záhada Bermudského trojúhelníku, favorit žánrových filmových festivalů Halloweenská noc a nedávno také internetový sci-fi seriál H+ pro Warner Brothers.

Po roli producenta na filmu X-Men: První třída, prequelu podle jeho vlastního původního námětu, se Singer vrátil do světa X-Menů nejen jako producent, ale i režisér filmem X-MEN: BUDOUCÍ MINULOST.

CinemArt

Režijní filmografie

Filmy

2017 Bohemian Rhapsody
Broadway 4D
2016 X-Men: Apokalypsa
2014 X-Men: Budoucí minulost
2013 Jack a obři
2012 Mockingbird Lane (TV film)
2008 Valkýra
2007 Football Wives (TV film)
2006 Superman se vrací
2003 X-Men 2
2000 X-Men
1998 Nadaný žák
1995 Obvyklí podezřelí
1993 Public Access
1988 Lion's Den

TV seriály

2017 The Gifted (TV seriál)
2015 Policie Battle Creek (TV seriál)
2014 Black Box (TV seriál)
2004 Dr. House (TV seriál)
Occamova břitva (S01E03)
Pilotní díl (S01E01)

Producentská filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 029)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace