Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (227)

verbal 

všechny recenze uživatele

Semiautistický Kryštof Borovice má tak hnusnou starou, že se raději vrhá na riskantní mise do rozbouřeného moře, než aby na ni musel doma čumět. U rektorvoucí seznamovací scény, kdy se ta obluda za zvuků holyúdských famfár poprvé okázale otočí xichtem do kamery a Kryštof, místo aby okamžitě hodil kosu, na ní udělá zamilované kudrnaté oči, mi nejdříve úlekem zaskočil máršmelous, načež jsem si smíchy poprskal televizi rozžvýkaným popkornem. Ale když jste otrlý, zádumčivý nantuketský rybář, asi je to měkčí a méně chlupaté než Novofundlanďan a tolik toho nesežere. Jinak typický patos a kýč Mikyho klubíku. Počasí na piču, hrdinný pobřežní strážce, láska, hrdinný strojník, zase láska, drsní, ale spravedliví správní chlapi, pořád láska, polepšený ustrašený tankerový přizdisráč, kterému drsní, ale spravedliví správní chlapi drsně, ale spravedlivě ukázali správný chlapský směr, tklivý molový orchestr, ještě trocha lásky, vlny jako kráva, klemra jako prase, nepodchladitelný hrdinný pobřežní strážce a nezlomný hrdinný strojník se po mnohých útrapách konečně setkávají, vrhajíce na sebe drsné, ale spravedlivé pohledy plné tichého chlapského respektu, tklivý molový orchestr dvě a láska vrcholí v mohutném kresčendu zubokazného hepyendu. Nejedna rozteklá osamělá padesátka u toho bude v bizarně oplzlém, o číslo menším růžovém županu samým napětím mačkat kočku a marně snít o tom, jak se jí ten štramácký oficír Erich Báňa snaží prokopat tvarohovými záhyby krabatých stehen k mrtvé rybě. Na druhé straně je to však hezky udělané, dramaticky dobře zvládnuté, a když vypnete indikátor nevkusu, vcelku svižně to odsejpá. Prostě takový Bílý tanker aneb V srdci moře bez nasraného kytovce. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám slabosť pre tento typ dobrodružných filmov. Rozbúrené more, odvaha, riskovanie či záchrana života, navyše v krásnych 50-tych rokoch. Ja som si to dobrodružstvo celkom užil, no samozrejme vnímam aj kritické ohlasy a súhlasím aj s nimi. Ch. Pine môže hrať kohokoľvek, ale nie skúseného záchrancu pobrežnej stráže. Neveril som mu ho, ale akceptoval som ho. Veľkým sklamaním je účasť B. Fostera ale aj E. Banu. To vážne musíte platiť takéto hviezdy, aby si odštekli svojich 5 minút?? Bena Fostera mohol nahradiť ktorýkoľvek turista, ktorý sa motal okolo natáčania. C. Afflecka mám rád, ale úprimne, videli sme od neho aj lepšie výkony. Našťastie tento film až takéto herecké výkony nepotrebuje. Nahradia ich nadľudské činy, neskutočná sila prírody a vôľa prežiť. Zrežírovať sa to dalo určite lepšie, filmári si asi mnohé veci trochu upravili podľa seba, ale tento príbeh za sfilmovanie určite stál, keďže je natočený podľa skutočného príbehu. Čo všetko je vo filme reálne a čo nie by museli posúdiť skúsení námorníci, ktorí v takejto búrke niečo na člnoch skúsili. Mnoho ich nebude, ísť tam je takmer samovražda...My ostatní sa môžeme iba dohadovať. Fakt je ten, že sa to stalo a tí chlapi to dokázali, to je historický fakt, ktorý približuje záver filmu s fotografiami skutočných hrdinov. Prikláňam sa k slabším 4*. 70%. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Asi nikdy jsem neviděl debilnější film podle skutečný události. Craig si hraje na jelena v říji, skáče z jedný věci na druhou a ještě se navíc musel praštit o futra svýho hodně malýho světa, pokud má pocit, že docílil reálnosti. Nějak se to tenkrát asi vážně odehrálo, tenhle film je ale spíš o tom, jak to bejt nemohlo. Přirozenější je totiž i Babiš při vysvětlování svejch příjmů. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po Deepwater Horizon se tato Disney močka hodně těžce hodnotí lepší známkou, než-li dvě propustné ventily vody. Porovnávám proto, že Deepwater Horizon má s tímto příběhem podobný příběh, vodu a spojitost s katastrofou je také více než zřejmá. Hlavně ale tady opravdovou katastrofu zařídil digitál a postavy tu jsou spíš k pobreku a k posměšku, než-li k vážnému emotivnímu základu pro kvalitní emotivní zážitek. Do posledního dechu je prostě špatný film a ještě je to asi první vážná Disneyovka. V tomto případě hodně špatná Disneyovka, kterou bych směřoval na nedělní odpoledne po obědě na Disney Channel. Určitě ale ne do kina. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem ani tušení, jestli tohle sympatické mořské dobrodružství zpracovává skutečnou událost, nebo jestli jde o fantazii scenáristů, a tak mě několikrát velmi příjemně překvapilo a v rámci možností "rodinného katastrofického filmu" tu a tam i napínalo. Samozřejmě, není to žádná Dokonalá bouře, ale i tak se mi zdejší hodnocení zdá nespravedlivě nízké, protože řada scén je opravdu nezapomenutelných - přejíždění a projíždění obrovských vln, kormidlování poloviny rozlomeného tankeru (ten dlouhý záběr s předáváním rozkazu, podpořený Burwellovou hudbou, je super), příjezd do přístavu... Škoda jen, že se více nezapracovalo na lince s Webberovou snoubenkou, která v tom všem byla takřka zbytečná. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (11)

  • Dvaja pamätníci skutočných udalostí, starých 64 rokov, poskytli režisérovi Gillespiemu cenné poznatky. (classic)
  • Pro záběry zimní bouře na stanici Chatham použili filmaři sněhová děla, což je stálo nemalé peníze. Tři týdny po ukončení natáčení oblast zažila největší sněhovou nadílku za mnoho posledních let. (Jarek572)
  • Eric Bana (Daniel Cluff) jako velitel a Ben Foster (Richard Livesey) jako jeho podřízený si takto zahráli společně již ve filmu Na život a na smrt (2013). V obou případech se jedná o filmy podle skutečných událostí. (JohnSmith)

Reklama

Reklama