Reklama

Reklama

Adaptace prvního románu autora knižních bestsellerů Johna Grishama, jejíž režií byl pověřen Joel Schumacher. Afroameričan Carl Lee zastřelí v soudní budově dva muže, uvězněné za znásilnění a těžké poranění jeho desetileté dcerky. Sám nakonec stane před bělošskou porotou, která má rozhodnout o jeho vině. Vybere si jako obhájce začínajícího bílého advokáta, který po jistém váhání přijme pomoc emancipované studentky práv. Z případu se stane politická záležitost, která aktivizuje i členy Ku-klux-klanu. V poklidném městečku zavládne napětí a bílí rasisté začínají řádit. Jake a jeho blízcí se ocitají v nebezpečí. Výsledek procesu je ovšem po obhájcově emotivní závěrečné řeči jasný. Osvobozující výrok poroty však vzbuzuje pochybnosti o tom, zda jedinec opravdu může brát právo do svých rukou... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (474)

viperblade 

všechny recenze uživatele

1996… To byl dobrej ročník, řekl by Lister z mého nejoblíbenějšího seriálu Red Dwarf a mně by nezbylo než s ním souhlasit, protože tento film je toho důkazem. Joel Schumacher ještě uměl točit filmy, které měly něco do sebe, Matthew se ještě nesituoval do rolí "svleču tričko a nemusím hrát" (což mu, přiznejme si to, vydrželo 13 let, poté natočil skvělý film The Lincoln Lawyer, ve kterém taky hraje obhájce) a Kiefer nehrál jen postavy typu "Jack Bauer". A Time to Kill je opravdu skvělý film, který i přes svou délku téměř nenudí, má skvělý casting (všichni zúčastnění podávají parádní výkony) a hlavně téma, které je bohužel stále současné. Tento snímek taky (podle mého) není soudní drama, ale spíše drama o rasismu jako takovém. A proto mi ani nevadí ten SPOILER! hollywoodský konec. KONEC SPOILERU! Zkrátka a dobře, parádní film. 90 %. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce obsadenie a silná téma, no celé je to zobrazené účelovo. A to mi na Hollywoode vadí. V prvom rade je to výsledok procesu, ktorý je absolútnym nezmyslom. Keď sa rieši prípad jasnej dvojnásobnej vraždy, tak to nemôže dopadnúť takto.  V druhom rade zobrazenie skoro všetkých belochov ako odporných rasistov, z ktorých minimálne polovica pôsobí v militantných jednotkách KKK. No a v neposlednom rade je zarážajúce, že celá predloha od Grishama bola napísaná podľa skutočnej udalosti z roku 1984, kde 12-ročné BIELE dievča znásilnil ČERNOCH. Tak z akého dôvodu sme menili farby? Čistý kalkul. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy psal Akiva Goldsman dobré scénáře, Matthew McConaughey se nebál jít do těžké role a Sandra Bullock byla sexy, natočil Joel Schumacher jeden z nejlepších filmů z právnického prostředí, který se nebál řádně zakousnout do tématiky rozlišování barvy kůže a ještě u toho stíhal vykreslit zajímavou romantickou linku. Pro fandy žánru povinnost. P.S. Zajímalo by mě, kolik lidí žije v přesvědčení, že McConaugheyho manželka nechala dítě u rodičů :-) ()

classic 

všechny recenze uživatele

V amerických súdnych sieňach - je prítomná a dôležitá 12. členná POROTA, ktorá má rozhodnúť o VINE, či NEVINE - obžalovaného - Carl Lee Hailey - Afroameričan. Obhajovať ho bude - skúsený a poctivý - advokát - Jake Tyler Brigance, Žalobcom je ostrý a nemilosrdný - D.A. Rufus Buckley, ktorý si želá jediné - TREST SMRTI. O čo vlastne ide ? Carl Lee - je ženatý, má niekoľko detí, kde jedno z nich sa stalo terčom útoku, keď jeho 10. ročnú dcéru, surovo znásilnili - dvaja podnapití belosi, ktorí sa ju po tomto akte - snažili obesiť na strome, keď to nevyšlo, tak ju zhodili z mosta, z 10. metrovej výšky, pričom dopadla na zem a prežila to, bohužiaľ, s doživotnými následkami, nebude môcť mať deti. Otec - Carl Lee, v AMOKU - tesne pred súdnym pojednávaním, si na nich počká, keď vchádzajú s eskortou do siene, a CHLADNOKRVNE ich postrieľa, ako rešeto ! Zobral spravodlivosť do vlastných rúk, nečakal na ROZSUDOK, lebo asi neveril, že to dobre dopadne, namiesto toho si zvolil cestu, s ktorou si skomplikoval život, a teraz mu za to hrozí najtvrdší postih - Trest smrti ! Tým pádom, ako sa prípadu - ujíma - advokát - Brigance, začínajú sa rýchlosťou svetla rozširovať problémy : nenávisť a zabíjanie ! Toho sa dotýka priamo On, na ktorého sa zavesia - obnovení Ku Klux Klan - nazývaní - "Rytieri s keltskou krvou" alebo aj ako "Bieli rytieri" , ktorí si posvietia na Briganca, a začnú ho ohrozovať na živote, pričom niekoľko jeho známych je vystavených veľkému nebezpečenstvu. Zaujímavá myšlienka, ktorá ma stavia do pozície - ROZHODCU, ktorý určil skóre - nerozhodným výsledkom, jednak súhlasím, čo urobil Carl Lee, pričom si ani nepočkal, ako to skončí ? Namiesto toho zvolil cestu, odkiaľ niet návratu. Ak by sme všetci činili ako On, ako by to potom vyzeralo. Uznávam ale jednu - podstatnú CHYBU, nemali to urobiť, začali ako prví, tým pádom sa dá tolerovať, čo učinil tento zúfalý černoch. V MISSISSIPPI - to bude vrieť ! Páčilo sa mi na tomto - OBHAJCOVI, že sa nezľakol problémov, ktoré naň číhajú z každej svetovej strany, ide mu o život, i jeho rodine, i napriek tomu, pokračuje, aby nastolil kontroverznú spravodlivosť ! Obhajovať 2. násobného VRAHA. Skúste sa vcítiť do jeho kože, vraví, v záverečnej, za srdce chytiacej reči, ktorá definitívne presvedčí porotu. Film je to kvalitný, Matthew - študoval právo, preto je tak autentický, pričom pasuje mu to, Samuel L. Jackson je v úlohe obžalovaného - poľutovaniahodný ! Chápem tomu, ale je to riešenie ? Sandra je SEXY. Joel je kvalitatívne - kolisajúci režisér, ktorý strieda výborný film za prepadák - odpad, tento je lepší priemer, poctivá robota, ktorá sprostredkuje všetko, čoho sa téma týka, všetky následky s tým - spojené, podľa seba hodnotím - ako extra inšpirujúce, pričom svedomie mi nedovoľuje - zvýšiť hodnotenie... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Podstata filmu je o dost jednodušší, než by se mohlo zdát. Téma KKK a odtazitost rasových skupin na jihu USA to spíš pribarvuje. V zásadě ale jde čistě o to přesvědčit porotu o (dočasné) nepříčetnosti. I tak mě to ale celkem bavilo a je tu spousta dobrých herců. Co je dobré, je fakt, že oba úhly pohledu mají svou logiku a byly by spravedlivé. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Rovnako ako román Johna Grishama, aj film získal rovnakú kontroverziu a bol široko obviňovaný zo schvaľovania vraždy. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (více)

Reklama

Reklama